Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Bosch säsong 2 – En första titt

_Z6A1218.CR2

Ni har väl sett första säsongen av Bosch? Om svaret är nej så finns den tillgänglig på HBO Nordic och är ett måste för varje mordsugen individ.  Det finns väl egentligen inga ursäkter bra nog för att inte spana in ett av de tätaste amerikanska kriminaldramerna på marknaden. Produktionen bygger på succéförfattaren Michael Connellys populära karaktär Hieronymus ”Harry” Bosch som här spelas av utmärkta Titus Welliver. Onyanserat har fått tillgång till de första avsnitten av säsong 2 som har premiär i dag och känslan är att det här bara kommer att bli bättre och bättre.

Första säsongen slutade med att Harry blev avstängd för att ha kastat sin chef genom en glasruta under en dispyt men nu är han tillbaka i tjänst i LAPD och redo att ta sig an ett nytt mordfall. Denna gång gäller det en död manskropp som hittas i en baklucka på en övergiven lyxbil på en parkering vid Mulholland Drive. Vem är han? Hur dog han och framför allt varför?

_V9A9754.CR2
I The Wire sprang Jamie Hector ständigt ifrån snuten. Nu springer han efter buset. Oförskämt välklädd dessutom.

Utredningen kommer att leda rakt i famnen på en osedvanligt oberörd änka i ett enormt mansion, en djupdykning i porrträsket och korruption, ständigt denna korruption. Faktum är att storymässigt påminner de två första avsnitten en hel del om True Detectives andra säsong men istället för att göra allt fel så gör man allt rätt. Spänningen och känslan finns där direkt i första avsnittet och skådespelarmässigt är det inte mycket att klaga på. En rutinerad och intressant rollista gör ett fantastiskt jobb att övertyga mig om att det här är på riktigt.

Titus är som alltid stabil. Han må vara ganska begränsad i sina uttryck men det är precis så jag har skapat min egen bild av Harry när jag läst böckerna. En enstöring med ett enormt rättspatos som inte är rädd att gå sina egna vägar. Fallen skall lösas, kosta vad det kosta vill. Titus är en perfekt casting i mina ögon. Till sin hjälp har han Grace Billets (Amy Aquino) och Jerry Edgar, spelad av Jamie Hector. Förmodligen mest känd som Marlo Stanfield i The Wire. En personlig favorit då, en favorit nu. Producent och regissör är Eric Overmeyer och Jim McKay som mycket riktigt också låg bakom några av The Wires bästa avsnitt så det är inte så konstigt att det överlag är många från just den serien som dyker upp längs resans gång. Jag erkänner att det är en viss utmaning att plötsligt se alla de här smakfullt onda karaktärerna plötsligt vara på andra sidan lagen men det ger sig med tiden. I rollen som polischef ser vi Lance Reddick. Mannen som spelar exakt samma roll i produktion efter produktion men ändå alltid levererar. Det är något i hans närvaro, hållning och röst som andas auktoritet.

_V9A4404.CR2
Lagens långa armar

Något annat som Bosch gör med bravur är att skildra riktigt polisarbete. Det känns smutsigt, jobbigt och genuint. I serien har man tonat ner Harrys drickande vilket jag tycker är ett bra initiativ. Han har mycket riktigt en rejält trasig bakgrund som vietnamveteran och en prostituerad mor som dessutom blev mördad så klyschorna finns där i överflöd men det finns tillräckligt med kriminalserier där huvudrollen ständigt krökar ner sig. Här försöker Harry snarare att försöka reparera sin relation med dottern som numera bor i Vegas med sin mor och det blir en hel del Skype. Inte riktigt som i böckerna men jag tycker ändå att Bosch har anpassat sig väl till nutid.

Baserat på två avsnitt fortsätter Bosch på inslagen väg och det är med spänd förväntan jag kommer att ta mig an resterande avsnitt redan i kväll.

Bosch säsong 2 har premiär på HBO Nordic 12 mars

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."