Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Recension Serier & TV

Breaking News – Recension

Det är måndag kväll och bakfyllan från helgen ligger fortfarande som en tung våt filt över hela min existens. Med svettningar och en dunkel ångest som Marcus Birro bara drömt om så kunde knappast förutsättningarna för en lättsam underhållning, utan behov av någon större tankeverksamhet vara bättre och premiären av Filip & Fredriks nya show Breaking News spelar mig rakt i händerna.

Breaking News är ett nyhetsprogram med tydlig amerikansk touch. Man vill här göra ett svenskt Jay Leno eller Letterman. Tidlös, överraskande, kvalitativ underhållning med aktuella gäster och odiskutabel humor. Försöket faller platt till marken och trots försök att resa sig så är handduken redan kastad någon gång i mittronden.

"Jag vågar sticka ut hakan och påstå att originalet sparkar stjärt på våra folkhemshjältar."

Varför? Det glädjer mig att ni undrar. Inget kunde nämligen vara lättare att förklara. Nyheterna är tämligen ointressanta och F &  F bevisar än en gång att de gör sig mycket bättre utanför en studio där de får bedriva sina sjuka men samtidigt fängslande sociala experiment. Instängda i en studio blir de bara gapiga och slätstrukna, tyvärr. De är heller inte ens i närheten av att nå den pondus och seriositet men alltid med glimten i ögat som tidigare nämnda herrar alltid utstrålar. Faktum är att det svenska plagiatet dessutom redan har gjorts med betydligt bättre resultat i Sen kväll med Luuk. Med en ödmjuk framtoning, spännande och underhållande inslag med tunga gäster som aldrig tidigare suttit i en svensk TV-soffa så lyckades Luuk fånga intresset programserien igenom. F & F lyckas inte ens hålla intresset vid liv genom ett helt program. Där har ni det, svart på vitt.

Jag har vant mig vid min ålder. Det är som det är. Jag kommer inte runt tiden och kulturen är för viktig för att överlämnas åt tråkmånsarna men visst uppskattar jag att F & F här har blivit lite mer rumsrena i sin framtoning. Inte ett enda könsord eller referens till att ligga under hela programmet är riktigt starkt jobbat av duon.

"VÄLKOMMEN TILL SCREAMING NEWS!"

Annars är det sannerligen ingen blytung journalistik som bedrivs i Breaking News. F & F blandar (som vanligt) högt och lågt och i samma nyhetssvep får vi kort höra att Thomas Quick skall åtalas för två nya flickmord och att Per Sinding-Larsen har dragit upp en baddare till fisk på sin semester. Gissa vilken nyhet som får mest attention av programledarna? Tittarna uppmanas också i detta ögonblick att gå in på Facebook och tävla om en t-shirt om man vet vilken fiskart som visas i rutan men början på slutet sker redan i det första inslaget som handlar om Plura och hans fotboja. Visst, Pluras ”stardom” har väl stigit successivt efter Så mycket bättre men herregud, är det här en av de största nyheterna i en värld som sakta men säkert är på väg mot sin egen undergång när krig utkämpas i religionens namn, svält råder i en hel kontinent och barnamord och antalet våldsbrott ständigt växer och blir grövre?

Efteråt följer ett långt reportage och en intervju med den tyska pizzeria som serverade kungaparet när de blev portade från de finare krogarna. Även här kan man gå in och rösta på vilken av pizzorna man själv skulle ha beställt. Jag tror att Silvias Ruccola vann med 36 %.  Pluspoäng till Filip som faktiskt även lyckades förolämpa sitt intervjuoffer genom att jämföra kungafamiljens rikedom med den stackars servitörens magra lön. Vi fick också det tveksamma nöjet att stifta bekantskap med en nervös journalist från kvalitetsblaskan Klick! Flickstackarn skulle diskutera något så viktigt som Lindsay Lohans senaste urringning men blandade ihop kändisnamnen och blev dessutom ständigt avbruten av de båda programledarna. Detta är för övrigt ett genomgående problem som jag har med F & F numera. De bryter in i vartenda samtal och börjar helt plötsligt snacka om något helt annat, vilket känns rätt så respektlöst faktiskt.

Paris Hilton...

Jag är ju fullt medveten om att man vill skilja sig från andra nyhetsbevakningar genom att fokusera på det triviala och småroliga men att skämta bort allvaret i Libyen med billiga återanvända skämt är faktiskt inte helt ok i min bok. Inslaget om just Libyen var annars showens behållning. Likt Ravelli i fotbolls-VM 94 så räddade vår egen super-dandy till diplomat, Jan Eliasson den här tillställningen från totalt fiasko med fingertoppskänsla och gedigen livserfarenhet. Med en knivskarp analytisk förmåga och utan att falla i ”flamsfällan” berättade han gripande om sina möten med Gadaffi och man fick onekligen både en intressant och skrämmande insyn i denna tyranns megalomani.

"Jag vill inte gärna komma med pekpinnar. Men vad var det för skit jag precis deltog i?"

Breaking News är ett rejält magplask som med sina alltför trista och ointressanta nyhetsinslag där man till varje pris försöker att undvika att hamna i någon form av seriös eller viktig debatt desperat sopar allt fult och hemskt under röda mattan. Faktum är att jag misstänker att Aftonbladets nöjesdel har sponsrat hela kalaset. Lägg där till ett segt tempo och ni får ett nyhetsprogram som inte lyckas behålla mitt intresse under en hel timma. Efter halva programmet har jag redan tappat fokus och drömmer mig istället tillbaka till tiden då F & F var rebeller och jävligt rock ’n’ roll. Jag önskar verkligen att de kunde hitta tillbaka till sin forna storform när de fick större delen av landet lagom att sätta fredagstacosen i halsen men inser samtidigt att jag förmodligen är en hopplös romantiker när jag fantiserar om ett nytt ”SM i nazireferens” men finns det lite stolthet kvar, finns det också hopp.

Breaking News visas fyra dagar i veckan på Kanal 5

5 COMMENTS

  1. Håller dessvärre med. Sedan saknar programmet helt någon form av röd tråd och olika ämnen blir konstiga (dock något roliga) sidospår, men som är för galet långt ifrån ämnet ¨nyheter¨ att det avslutas snabbt (exempelvis vilken diktator som skulle styra och ställa om dom öppnade ett hard rock cafe).

    Visst finns det roliga historier om Gaddafi men att fiska humor ur den själva nuvarande konflikten är svårt. Detta kombinerat med att roliga historier om Gaddafi inte hör hemma i nyheter och du sitter fast.Tanken är givetvis god och originell dock vill jag hävda, att försöka göra nyheter som skiljer sig från andra med en egen underhållande vinkel (nyheter som är roliga utan att behöva dra in ståuppkomiker). Dock faller försöker pladask och bristen på humorvinklar av nyheter gör att Filip och Fredriks tid från Aftonbladet syns mer och mer. Helt enkelt känns det som att killarna var desperata då dom tidigare på förmiddagen har enormt brist på material och i desperation går dom back till basic. (ungefär såhär jag skulle förvänta mig att aktuellt på SVT skulle se ut om aftonbladet fick ta över programmet).Desperationen syns mer och mer och den tidigare nämnda frågan (om om diktatorer och hard rock cafe) hör väl mest hemma i programmet boston tea party?Programmet saknar följd och känns som ett gytter av olika genrer av TV-program. Detta är väl på ett sätt unikt men dessvärre är det knappast unikt på ett positivt sätt. 

  2. Jag håller med dig på flera punkter MEN det är trots allt ett humorprogram och det är väl självklart att PSL’s fisk prioriteras framför två hemska flickmord. 

  3. Jodå, jag är ju som sagt var fullt medveten om att man vill skilja sig från andra
    nyhetsbevakningar genom att fokusera på det triviala och småroliga MEN då får man ju lägga upp konceptet annorlunda. Kanske inte ens nämna några flickmord överhuvudtaget? Det kändes helt enkelt bisarrt när detta enda allvarliga inslag bara kastades in helt random bland diverse helt substanslösa ”nyheter” och knappt behandlades. Som om att det hade stått i kontraktet att man måste ha en seriös nyhet per 10 skvaller-dito varpå man snabbt lät det obekväma försvinna snabbt och utan notis.

  4. själv är jag så otroligt mätt på FOF så att jag inte bryr mig vad de har för sig. Tittar lika lite på skiten som jag läser Aftonbladet.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."