Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Bron 3 – Våra första intryck

bron3-jpg

Nu är vi två avsnitt in på säsong tre av Bron, och Ingrid och Embla kör en liten statusuppdatering. Hur står det till med Bron 3 egentligen? (texten innehåller spoilers från avsnitt 1 och 2)

INGRID: Saga Noréns danska radarpartner Martin Rodhe är ju inte med längre, eftersom han sitter i fängelse (och enligt seriemakarna kommer han inte ens gästa säsongen) så hur kommer serien klara sig utan Kim Bodnia egentligen? Jag saknar ju honom, det gör jag. Å andra sidan har det bara gått två avsnitt…
Den första danska kollegan Saga fick – Hanne Thomsen – blev ju inte långvarig, pga bomb. Och hon verkade ju rätt enerverande, så förutom att anledningen till att hon byttes ut var hemsk så var det tur att hon byttes ut, måste jag säga.

EMBLA: Alltså, för mig är Martin lite av en nödvändighet för att Saga ska funka. Och tvärtom. Det är lite som att se Beck men utan Gunvald. Sure, fallen kommer säkert lösas, men kommer det vara kul på vägen? Nja. Håller dock med dig om Hanne, otroligt irriterande! Men vad är egentligen grejen med Sagas nye kollega Henrik?

INGRID: Det undrar jag verkligen! Vad är det han håller på med? Han går på singelträff och får napp och går hem med en kvinna, och sen åker han hem till sin fru och berättar hur det gick. Fattar ingenting. Och så knaprar han piller. Är han sexmissbrukare? Eller har han och frun bara en väldigt speciell överenskommelse? Eller har han inte riktigt rent mjöl i påsen? Grejen med Bron är ju ofta att man ofta kan få följa en karaktär i flera avsnitt utan att fatta vad den håller på med eller vad det har för koppling till storyn i övrigt. Kanske är det så med den här polisen också.

EMBLA: Ja, jag tycker att serien tidigare håller en bra balans mellan karaktärernas jobb/privatliv. Jag är rädd att Henrik blir karaktären som liksom överdrivs lite för mycket för att skapa ett intresse som eventuellt falnar när Martin är borta? Det jag verkligen gillat med Bron sen innan är ju att Saga är en väldigt speciell karaktär, men att det inte görs någon grej av att hon skulle ha någon diagnos. Väldigt verkligt. Henrik, i sin tur, känns mycket mer sökt. Men som sagt, vi är ju bara två avsnitt in.

INGRID: De som dödats (hittills…) är genusdebattörer och personer som tagit ställning för hbt-rättigheter, vad tänker du om det? Näthat och hot mot meningsmotståndare är ju ett faktum, så det ligger ju i tiden. Och det är ju uppenbart att man vill skildra skillnaden mellan Danmark och Sverige, där Sverige är ”PK-landet” och Danmark är den diametrala motsatsen. Det blir dock lite väl löjligt skildrat ibland tycker jag. Som i första avsnittet, när Saga använder pronomenet ”hen” om gärningsmannen (man vet ju inte om det är en man eller kvinna), och den danska kollegan Hanne frågar: ”ursäkta, vad betyder hen?”. Hur lyckas hon ens uppfatta att Saga sa ”hen” istället för han eller hon, de pratar för fasen olika språk?! Å andra sidan var det kanske bara meningen att skildra den danska kollegan som överdrivet störig. Vilket i så fall lyckades ypperligt.

EMBLA: Håller med dig där också. Visst har vi redan snuddat vid det, Martin är ju lite burdus medan Saga är väldigt by the book, men det har känts mer som personlighetsdrag snarare än svensk vs dansk.  Överlag är jag ändå väldigt spänd på fortsättningen. Jag älskar stämningen i Bron och litar fortfarande på manusskribenter och övriga inblandade som skulle kunna fucka upp serien. Och Saga är otroligt bra spelad av Sofia Helin. Jag vet att hennes karaktär inledningsvis kan kännas dåligt spelad när det i själva verket är precis tvärtom. Så för alla som eventuellt har någon tröskel kvar vill jag slå ett slag för en av de bättre serierna på länge. Men mitt råd är ändå att börja från början.

INGRID: Jag känner mig lite mer halvpeppad faktiskt. Kanske för att inte Martin Rodhe är med längre, kanske för att jag tröttnat lite på Saga (shit, får man ens säga så?!). Eller så har jag bara inte kommit in i stämningen riktigt än, troligtvis är det så. Jag började fundera på hur sannolikt/osannolikt det egentligen är att gränserna mellan Sverige och Danmark är så helt uppluckrade i serien, man vet knappt i vilket land man är i de olika scenerna, eftersom alla är blandade danskar och svenskar hela tiden. Och jag undrar om det verkligen är realistiskt att danske polisen Henrik jobbar med Saga i utredningen om polischefen Hans försvinnande, den utredningen har ju inget med Danmark att göra? Lite gränser finns det väl ändå eller? Jaja, tråkiga frågor att ställa sig när man kollar på Bron, jag vet…..

Bron visas på SVT

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.