Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Brunsås? Nej tack.

Det är något som skaver rätt ordentligt med programmet Landet Brunsås. Producent Karin af Klintberg har ju tidigare gjort alldeles briljanta program som exempelvis Värsta Språket och Världens Modernaste Land. Där lyckades hon vitalisera public service-begreppet och fick oss att älska gammal hederlig folkbildnings-TV. Då hade hon Fredrik Lindström. Det har hon inte nu.

Laguppställningen är som följer:

Superelitisten Henrik Schyffert har helt obegripligt tilldelats rollen som den ”vanliga människan”. Han som inte vill behöva skämmas för att han ibland måste slänga in en Gorby´s i micron för att ”ungarna” ska få något snabbt i magen. Han glider mest runt i sitt Bromma-kök och koketterar över sina dyra köksredskap som han aldrig använder och häller upp ett glas O´boy och brer en ostmacka och hävdar att det är det ”godaste han vet”. Henrik är även den som slänger ur sig den ena generaliseringen efter den andra, alltid med några ”sköna” populärkulturella referenser inkilade bara för att plocka lite billiga poäng och för att visa att hon fortfarande har ”koll”.

Henriks svåger Erik Haag har fått rollen som den naiva busiga och evigt unga pojkspolingen. Han är reportern som storögt skickas ut i världen för att lära sig stoppa korv eller bjuda Mexikos ambassadör på svensk tacomiddag. Han lyckas dessutom i vanlig ordning väva in ett ”såhära” i var och varannan mening. Eriks roll är att ställa de där lite ”knasiga” frågorna och påståendena så att Henrik och Lotta likt föräldrar kan le lite överseende och milt tillrättavisa honom.

För det är nämligen Lotta Lundgrens roll. Hon är magistern. Det är hon som är the voice of reason mitt i all snuttifiering och generalisering. Hon är dessutom den enda av de tre som vet vad hon pratar om. Hon har en riktigt bra matblogg och ett genuint intresse för matlagning, och man kan se på henne att hon inte gillar det här formatet där hon hela tiden måste åka slalom mellan Erik och Henriks tramserier.

Men jag gillar formen. Det är riktigt snyggt producerat av Thelma/Louise och bara för det fortsätter jag ändå att titta. Ibland är jag svag för form före innehåll. Lite som reklamfilm.

7 COMMENTS

 1. Kan bara hålla med men jag är rädd att jag inte är så objektiv…..För jag e på riktigt fed up på herrarna Haag och Schyffert. Alltid trist när människor börjar tro på myten om sig själva och sin egen storhet.

 2. Jag kollade på två avsnitt på SvtPlay igår. Alla tre tjatar, de känns inte som den bra dynamiska trion utan snarare det jävligt trötta gänget. So far har den sköne ekonomiprofessorn(? han med silverbrillorna) varit den bästa personen…och svara varför gör man ett helt avsnitt i en industriell miljö utan att snacka med någon på plats? Det sorgliga är att även jag kommer att fortsätta att titta…

 3. @tove. Men kände även du hur programmet lyfte när Fredrik Lindström intervjuades? Den mannen är alltid intressant att lyssna på.

  @lättroad. Bästa beskrivningen hittills! Kan det vara för att mannen utan själ, Henrik Schyffert medverkar?

 4. @Måns Lindén. Jag har försökt komma på varför jag inte gillar Henrik Schyffert (för jag är ett stort fan av både Hassan, Nile City, Percy Tårar och I Manégen…), och jag tror du satte fingret på orsaken; han är själlös. Tråkig och tom på nåt sätt. Han är säkert smart, uppmärksam och kan skriva bra, och jag tror helt enkelt att han är bäst när han inte är i bild.

  Annars gillar jag programmet. Kul att nån mer reflekterar över hur mycket konstiga saker folk stoppar i sig. Och Erik Haag är rolig tycker jag! Håller med om att Lindströms medverkan lyfter, han är ju ett geni.

 5. @Måns: Jag är faktiskt inte helt benägen att hålla med dig. Jag vet inte om hela programmet lyftes för att Lindström dök upp i rutan, gillar dock hans resonemang, speciellt det med det öppna köket.

  Tänkvärt som kommit ur att kolla på programmet är att vi spenderar löjligt lite tid på att laga mat. Det känns däremot sorgligt, lika sorgligt som en Gorby's pirog smakar.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".