Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Carlos – Recension

Om du har tillgång till Canal+ så rekommenderar jag att du sitter fastnaglad vid dumburken klockan 20.00 den 8:e april. Då visas det första avsnittet av den utmärkta miniserien ”Carlos”. Jag hade nyligen själv det stora nöjet att avnjuta denna utsökta anrättning av bländande skådespel och subtila miljöer.

”Carlos” är berättelsen om Ilich Ramirez Sanchez a.k.a. Carlos – The Jackal, en av världens mest eftersökta terrorister. Filmen är baserad på historisk och journalistisk research som har legat till grund för manuset som sedan fyllts ut med fiktion för att få en fungerande historia. Vi möter Ramirez i Paris år 1973 när han arbetar för PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine). Han största hjälte är Che Guevera och han har vid sin sida diverse vänsterradikala tyskar och fransmän som alla hjälper honom i kampen mot imperialismen. Det är också under den här tiden han byter namn till Carlos och påbörjar sin karriär som terrorist. Filmen tar oss sedan på en resa över 20 år i Carlos liv.

"Nu stänger du av den här förbannade hissmusiken!"

Det som slår mig när jag ser serien är det fantastiska detaljarbete som lagts ner på miljöerna. Allt andas verkligen 70-tal och jag som själv är född och uppväxt under detta hemska årtionde känner igen det mesta. Vi ser tidstypiska bilar, klädstilar och möblemang, inte utan en viss ångest. Jag tappade räkningen över hur många länder han befinner sig i under seriens gång men Carlos otaliga förfalskade pass är i alla fall till bristningsgränsen fulla av stämplar. Varje land har sin egen charm och varenda plats är dekorerad till perfektion, ingenting har lämnats åt slumpen och hade jag inte vetat att serien var från 2010 så hade jag förmodligen gissat på att den spelades in någon gång under sent 80-tal. En annan detalj som jag personligen håller högt är att skådespelarna ofta talar modersmål. Allt från politiska delegater, till shejker, soldater och poliser. Det ger givetvis en helt annan dimension till realism i storyn. Det finns alldeles för många, framför allt krigsfilmer, där alla talar engelska med en amerikansk accent, oavsett om de är ryska bönder i krig eller tyska nynazister.

Carlos spelas av Edgar Ramirez, en kille vi garanterat kommer att få se mer av i framtiden. Hans porträtt av den karismatiska terroristen är inget annat än mästerligt. Glöm hetsiga, gapiga terrorister i slöja som bombar hej vilt, helt utan eftertanke. Här möter vi en lugn, systematisk och planerande charmör som det är otäckt lätt att fatta tycke för och till och med känna sympatier med. Under serien genomgår Carlos dessutom en rad olika identitetsförändringar och inte ens med en löjeväckande valrossmustasch tappar han i trovärdighet. Seriens absoluta höjdpunkt är utan tvekan historien när Carlos – The Jackal blev berömd över hela världen efter att ha stormat och kidnappat medlemmarna i oljekartellen OPEC under det möte som hölls i Wien 1975.

"Över 800 spänn för full tank?! Nu är råttet mågat!"

I takt med att världens ansikte förändrades, förändrades också Carlos betydelse och inflytande. Berlinmuren föll och Carlos blev till slut bara en bricka i det kalla kriget, en bricka ingen längre hade användning för i vår tid. Han möter svek, förräderi och intrigerande, även i de egna leden. Vi får här lära oss att livet som terrorist inte är en dans på rosor, om någon nu trott det och trots att rättvisan i slutändan alltid segrar, kan man inte låta bli att tycka synd om Ilich Ramirez Sanchez a.k.a. Carlos –The Jackal.

Missa nu inte detta tillfälle att tillfredsställa kroppens alla sinnen!

Carlos börjar visas den 8:e april på Canal Plus och finns även att köpa på import blu-ray och DVD

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."