Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

The Case Against Adnan Syed

Ingen har väl undgått att komma i kontakt med podden Serial, där journalisten Sara Koenig utreder fallet med mordet på Hae Min Lee från 1999. Podden satte inte bara fallet på kartan, utan även true crime i poddform överlag. Den blev startskottet för den true crime boom vi nu kan se, och som faktiskt har lett till att gamla fall utretts på nytt och som även gett oskyldiga människor sin frihet. Tyvärr blev det inte så i fallet Hae Min Lee som en följd av Serial, även om mycket nytt material lyftes i serien och nya vittnen kom fram. Fallet fick fortsatt energi hos andra poddar där även nya bevis uppkom. Tack vare all publicitet har nu även HBO plockat upp fallet, och skapat en 10 avsnitt lång dokumentär med exklusiva intervjuer och en ny insyn i fallet.

HBO har gjort även tidigare kända granskningar av uppmärksammade mordfall, där Paradise lost-triologin är en av de mest kända, och som faktiskt till slut ledde till att de tre som dömdes i det fallet nu går fria (tack vare en Alford plea, because USAs gonna do what USAs gonna do). Vad vi kan se i Paradise lost, är ett praktexempel på hur illa det kan bli när dokumentärfilmare skapar atmosfären och händelseförloppet själva för att få ”bra TV”. Nu långt senare vet vi att de erbjöd de sörjande föräldrarna en hel del alkohol och droger inför olika scener, och ni som sett dokumentären vet nog kanske några av scenerna jag pratar om, då de är helt uppenbart konstlagda. Detta gjorde att jag var lite restriktiv när jag hörde att de nu skulle lyfta även Hae Min Lees fall.

Jag har fått ta en titt på de två första avsnitten, och jag tycker att det känns väldigt seriöst framställt, och de presenterar fallet på ett unikt och poetiskt sätt som hyllar offret Hae på ett sätt jag inte stött på tidigare. En hyllning till offret som vi aldrig sett det tidigare. Historien utgår från henne och lyfter utdrag från hennes dagbok så att det känns som att det är hon som driver historien framåt. De har även lagt till tecknade sekvenser som sätter liv på hennes ord. Något av det bästa är att vi även får ansikten på röster vi hört genom poddarna, och får höra från nya spelare som aldrig tidigare trätt fram.

Under de senaste dagarna har fallet fått stort mediapådrag då Adnan blivit nekad en ny rättegång efter år av väntan sedan hans PCR (Post-conviction relief) kastade ut hans dom för tre år sedan. Nu är dock domen återinsatt och han och hans team får börja om från början igen. Det finns ny bevisning som ännu inte tagits i beaktande, så än är det inte kört för Adnan, även om det nu kommer ta flera år innan han kan få lättnad. Bland annat har det kommit fram att offrets pojkvän förfalskat sitt alibi, och det finns även mer material som ännu inte lyfts som hålls hemliga.

Även HBOs dokumentärserie kommer att ge fallet mer uppmärksamhet, och de har ett team som utrett fallet de också. Det ska bli riktigt spännande att se vad de kommer fram till. Men då det nu blivit en politisk fråga för åklagaren, som så vanligt i USA, så får han kanske vänta tills den sittande åklagaren klättrat i karriärstegen och lämnat plats för en person som inte bara ser politiska framsteg utan har fokus på de faktiska fallen och hur de påverkar människors liv.

The case against Adnan Syed har premiär på HBO Nordic den 11 mars.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.