Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Castle Rock – kuslig stad och ännu kusligare Skarsgård som kan bli ännu kusligare

Stephen King är en populär herre vars böcker är tacksamma att filmatisera då det finns en hel armé av material att plocka av. Till de som sedan tidigare är bekanta med Kings verk kommer ni känna igen er i staden Castle Rock, en fikiv småstad i Maine där några av Kings berättelser äger rum. Till er som verkligen kan er King kan med glädje se fram emot referenser till bland andra Stand by Me, Nyckeln till frihet och Köplust. Den största arbetsgivaren bredvid den lilla staden är fängelset Shawshank (jajamän, the one and only). Fängelsedirektören Dale Lacy (Terry O’Quinn) tar livet av sig på ett av de mest raffinerade och ohyggliga sätt jag någonsin har skådat i en serie. En ny direktör tillsätts och en fängelsevakt (en favorit från Shameless, Noel Fischer) hittar en ung man (Bill Skarsgård) i en bur på en avstängd avdelning. Han är inte en registrerad fånge, säger bara namnet ”Henry Deaver” (André Holland) som är namnet på en advokat med ett tragiskt förflutet i småstaden. Deaver återvänder till Castle Rock för att försöka hjälpa den oidentifierade person som frågar efter honom.

Sissy Spacek och André Holland.

Det är många olika historier i en som presenteras i Castle Rock, det gäller att hänga med. Berättelsen genomsyras av Stephen King och exempelvis presenteras vi för en mystisk tragedi, som ägde rum när Deaver och hans granne Molly (Melanie Lynskey) var barn. Molly har en telepatisk förmåga hon inte kan kontrollera och självmedicinerar med tabletter som köps av en tonåring. Slutligen har vi den mystiske fången, som uppenbarligen inte är en ”normal” människa då han påverkar personer i sin närhet på ett mystiskt vis. Den avliden fängelsedirektören Lacy fungerar som en berättarröst då vi får höra hans tankar om staden som han beskriver som en ondskefull plats där något djävulskt ligger och gror. Castle Rock börjar försiktigt men det ligger en krypande känsla av ”wait for it…” över handlingen. Speciellt hos Bill Skarsgårds karaktär som är riktigt jädra obehaglig med sina stirrande, uttryckslösa ögon (Bill vet verkligen hur han skall använda sina ögon i sitt skådespeleri). Om man är uppmärksam ges det redan i avsnitt två en ledtråd om vem han kan vara.

Bill Skarsgård vet precis hur han skall använda sina stora ögon.

Det som skrämmer är småstaden i sig och Skarsgårds mystiska karaktär men de andra karaktärerna känns något förutsägbara, inget vi inte har sett förut. Det är många bra skådespelare med såsom Sissy Spacek (adoptivmamma till Deaver), hennes älskare Alan Pangborn (Scott Glenn) som verkar veta ett och annat om stadens mörker, alltid lika utmärkta Frances Conroy spelar den avlidne fängelsedirektörens synskadade hustru som har ett stort hänglås på källardörren i huset. Hon snäser snabbt av den som vågar fråga varför. Det kanske är syftet med hela serien, att det skall få ta tid att bygga upp stämningen som (förhoppningsvis) kommer skrämma oss från vettet som Kings böcker har gjort i decennier. Efter tre avsnitt har jag svårt att avgöra om det är bra eller inte. Det finns definitivt potential för när en stad är så kuslig som Castle Rock och Skarsgårds stirrande ögon är med kan det faktiskt bara bli bättre.

Castle Rock finns att streama hos HBO Nordic den 26:e juli

 

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.