Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Catherine the allt annat än Great

Betyg

Bra

  • Alla brokadklänningar
  • All guldinteriör

Dåligt

  • Överspel
  • Överspel igen
  • Pinsam dialog emellanåt


Catherine the Great
borde glittra på alla sätt. Den har alla fördelar. Den har underbara Helen Mirren och den har en massa HBO-pengar. Det är en miniserie som berättar en avslutad historia – Dessutom har den ett gediget brittiskt skådespelarstall. Har en sett Austen och Agatha Christie-filmatiseringar eller diverse andra kostymdraman känns många ansikten igen – shout out till den annars eminenta Gina Clarke. Den borde vara magisk: vackra kläder och framför allt en inte uttjatad historia om en fängslande kunglighet. 

Serien öppnar efter att Catherine avsatt sin make tsar Peter III och han dött under mystiska omständigheter. Kanske gav hon order om hans död, kanske inte. Tyskättlingen är numer Rysslands tsarinna, det stora landet i öster. Sonen Paul (Joseph Quinn) är missnöjd med sin maktlösa prinsroll till den naturkraft som är Catherine. Här kommer mina första synpunkter. Varför starta just där? Varför inte hela avsättningen och kröningen? Jag antar att det är för att Mirren ska kunna spela rollen hela tiden, och att börja efter är ändå en aning anmärkningsvärt. 

Foto: HBO Nordic

Det är på papperet en fascinerade historia om Rysslands kändaste tsarinna, en härskare som iskallt avsatte sin make, utökade ryska riket österut genom att kriga med Osmanska riket och annektera Krim. Efter tsaren gifte hon sig aldrig officiellt, men ryktena om hennes många älskare gör att det går att dra paralleller till Elizabeth I. 

Berättelsen verkar fokusera på kärlekshistorien mellan Catherine och General Grigorij Potemkin (Jason Clarke) vilket också är olyckligt, eftersom överspelet stundtals blir ganska olidligt dem emellan. Hennes många relationer, den till Potemkin är intressant i sin kontext. Det borde vara spännande, varför är det inte spännande? Jag märker att blicken söker sig mot telefonen, jag går ut och diskar och tänker , äh, jag hör ju… 

Foto_ HBO Nordic

Jag vill så väldigt gärna tycka om den, men den lyfter inte. Är det berättelsen? Är det dialogen? Möjligt. Överspelet, men det kan väl inte vara bara det. Hon ska vara 33 vid övertagandet. Jag är helt för lite vidare åldersspann som en kvinna ska kunna spela, men 41 års skillnad är lite väl…

Jag trodde faktiskt inte att Mirren kunde göra något fel, men det här är för knäppt… En skulle ju kunna se det som lite uppfriskande att hon också är mänsklig.

Catherine the Great finns tillgänglig på HBO Nordic

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.