Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Continuum – Recension

Sätt dig in i följande scenario:

”Du är en ung brottsbekämpande tjej i tajt högteknologisk dräkt, bestående av miljontals elektronikkretsar som hjälper dig att läsa tankar, se genom föremål och kommunicera helt utan övrig utrustning. Du har det senaste inom handeldvapen och flygande farkoster transporterar dig på nolltid till vald destination. Hemma i det röststyrda drömhemmet väntar en framgångsrik make och ett välskapt barn. Du behöver inte ens lägga tid på att sminka dig. Mascaraborsten utnyttjar statisk elektricitet och släpper automatiskt ifrån sig rätt mängd.Året är 2077 och trots att välorganiserade anarkistiska cyberterrorister ständigt ställer till det i sin kamp mot överträdelser av mänskliga rättigheter, korrumperade bolagsjättar och jämställdhet så har du det ändå rätt gott. Det här är din tid, din stad och din familj.”

Föreställ dig nu istället följande scenario:

”Du är samma unga brottsbekämpande tjej, fortfarande i tajt hightechdräkt och det senaste inom vapenteknologi men året är nu istället 2012. Du känner dig givetvis lite lätt malplacerad där du vandrar längs gatorna. Människorna tittar på dig som vore du en vilsen Lara Croft. Ingen man, inget barn som väntar på dig när du kommer hem. Mascaran behöver läggas på för hand och du tvingas hantera uråldrig teknik som mobiltelefoner, bluetooth och bensindrivna fordon. Det enda som inte har förändrats är de kriminella elementen, de har nämligen följt med dig 65 år bakåt i tiden och de har samma farliga ideologier. Du vet allt om dina fiender och du är på samma utvecklingsnivå men vem skall du vända dig till. Vem kommer att tro dig? Det här är inte din tid, din stad eller din familj.”

Lara Croft ringde och ville ha tillbaka sin pose

Den kanadensiska serien Continuum är som Alcatraz fast tvärtom. Istället för att det pluppar upp skurkar från förr får vi här smaka på de farligaste banditerna framtiden har att erbjuda. Liber8, är en konstellation av ex-militärer som var på väg till sin egen avrättning år 2077 när de utnyttjade ett maskhål i tiden och landade i Vancouver, nutid och ”protectorn” Kiera Cameron, spelad av Rachel Nichols som många känner igen från serier som Alias och Criminal Minds hängde helt enkelt med av misstag. Lite som att gå på fel tåg. Tänk dig själv att hamna i Malå istället för Malmö, hyfsat jobbig sits och vad säger man till frugan? Hur som helst var nämnda maskhål dessutom felkalibrerat eftersom tanken var att endast färdas tillbaka ett par år i tiden, lagom för att kunna rätta till ett misstag som gjordes då. Men gjort är gjort och det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen. Så vad gör sju cyberskurkar i Kanada år 2012? De misshandlar, plundrar och smider onda planer, stora planer. För att stoppa detta måste Kiera ha både någon som förstår hennes prekära situation och någon som kan stå sida vid sida när skiten når fläkten. Hon lyckas hitta båda. Underbarnet Alec Sadler (Erik Knudsen), som för övrigt kommer att starta planetens största teknikföretag i framtiden följer henne från sin lada där han sitter omgiven av datorer, skärmar och kommunikationsutrustning som hade gjort Pentagon gröna av avund. Härifrån kan han se och höra allt som händer i hela Vancouver och även interagera med Cameron. Genom att besöka en brottsplats lyckas hon också bli bundis med detektiv Carlos Fonnegra (Victor Webster) och med hjälp av sitt nya skärmtroll och teknikpartner in crime så är hon helt plötsligt FBI-agent Williams med hela polisstationen och får därmed härja fritt.

Alec Sadler kan göra det mesta från sin nördiga man cave

Det är givetvis svårt att blunda för alla oblyga referenser till Terminator, Time Trax och tidigare nämnda Alcatraz som genomsyrar Continuum men den lyckas ändå stå på egna ben, om än något stapplande. Serien är långt ifrån perfekt. Förutom plagieringen så är de logiska luckorna stora som dammluckorna i Assuandammen och det är inte bara tunga biofysiska frågor eller avancerade teknologiska diton som undviks eller tänjs på utan även ganska enkla misstag som i alla fall jag finner ganska störande och man sätter standarden redan i pilotavsnittet där cyberskurkarna plundrar en vanlig patrullerande polisbil och lastar ur både avsågade hagelbössor och automatkarbiner med lasersikten. Ett intressant grepp är att man i serien framställer Liber8 som skurkar och bolagsjättarna som offer i första hand men att ingenting ändå är svart eller vitt. Terroristernas metoder kan och skall givetvis ifrågasättas men korrumperade magnater som säljer hemlig teknologi i militärt syfte är ju heller inte Guds bästa barn.

Continuum är underhållande och hyfsat spännande. Det här är ingen produktion som haft någon jättebudget att luta sig mot men man har utnyttjat pengarna på ett klokt sätt. Skådespeleriet är habilt rakt igenom och man känner igen de flesta skådespelarna från andra serier. Under de första sex avsnitten räknade jag till tre ”The Killing-skådisar” och Cigarette Smoking Man från Arkiv X är alltid ett välkommet ansikte. Specialeffekterna imponerar i sin enkelhet. Det är mycket återanvändning och billiga tricks men det funkar och känns tillräckligt övertygande för att jag skall vara nöjd i alla fall.

Klarar man av att lägga besserwissern i sig åt sidan och bara hänge sig åt klassisk smågeekig sci-fi underhållning så är Continuum ett kul tidsfördriv man kan ägna sig åt nu när sommaren regnar bort.

betyg3

Första säsongen av Continuum sänds just nu på Showcase.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."