Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips Serier & TV

Dålig smak och folkbildning – om reality-tv

Ja, jag tittar på Reality-tv! What’s it to you, eh? Som den estet jag är har jag en svaghet för mest konstnärliga programmen där deltagarna förväntas skapa, men i vissa situationer kan jag behöva den allra snaskigaste formen av underhållning – hoarder-tv.
Men reality-tv kan ibland fungera lite som folkbildning. Lättsam underhållning med tillhörande historielektion eller biologilektion. Ibland lär jag mig mer av reality-tv än av ABF-föreläsningar, dessutom utan den långrandiga och smått mytiska ABF-gubben som alltid brukar finnas i publiken på alla föreläsningar. Här är min topp 5 favoritreality-lista:

 


Rupauls dragrace 
Fy bubblan vad jag har lärt mig mycket av Rupaul’s dragrace! Visst har Rupaul kapitaliserat på dragkulturen, och i viss mån också förändrat den, både på gott och ont. Realityformatet passar ju bara för en viss typ av drag och precis som att alla olika musikrealitytävlingar funkar för vissa typer av musik, gäller samma sak för Dragrace. Men bara man är medveten om det är det lugnt. Men Rupauls dragrace är ett av de program som folkbildar. Om dragkulturen, om Prides historia, om HBT-frågor (inte överdrivet mycket om QIA). Framför allt är det underhållande, roligt och vackert. Gender bending, teater, sömnad och män som gråter och går i högklackat. Vad kan man mer önska?
Säsong 1 till 10 är tillgänglig på Netflix


Skin Wars
Tävling i kroppsmålning. Så underbart otippat! De tävlande målar kamouflage, fluorescerande färg, måla ett rörligt motiv på akrobater och ormmänniskor. Det finns alltid en man i varje säsong är väldigt säker på sig själv och sin egen förträfflighet och teknik. Det är alltid hemskt tillfredställande att se reaktionen när han får dålig kritik av domarna.   Det enda jag skulle vilja ha mer av är lite olika typer av kroppar som de målar på. Jag undrar om de har något slags avtal med  ANTM, så de alltid måste ha samma sorts smala flickkvinna. Mer valkar och fler män.
2 säsonger finns på Netflix


My cat from hell
I sin rockabillyutstyrsel och sitt gitarrfodral fullt med kattleksaker och godis kommer Jackson Galaxy till djävulskatters (och dess människors) undsättning. Galaxy uppfostrar människorna, inte katten. Fukt-i-ögat-varning när de folkskygga terroristkatterna som tidigare hoppat på gäster eller skrämt barn, sedan är glada och spinner och är tillfreds. My cat from hell är en kattskola för människor.
Sänds på Animal Planet


Whisker Wars
Det amerikanska skäggteamet, samt det fristående Texasteamet tävlar i skägg på nationell och internationell nivå. Det finns något fint när de här skäggiga männen i rutiga skjortor omsorgsfullt och ömt vårdar sin ansiktsbehåring i timtal. Konstigt nog blev det bara en säsong. Jag ville ju veta hur det gick sedan i bråket mellan skäggkändisen Jack Passion och resten av teamet! Och hur gick det i helskäggkategorin i den internationella tävlingen?
Tillgänglig igen på Netflix


Bondi Ink
Det blev inte mer än ett par säsonger av denna serie om tatueringsstudion Bondi Ink. Efter att ägaren blev indragen och misstänkt för något slags brott lade man ner serien. Den hade i och för sig ett tröttsamt format, så det kanske var lika bra. Jag vill ju veta tips och tricks och tekniker, men det är väldigt dåligt med förklaringar av vad de egentligen gör. Så här ser ett program ut: Kund kommer in, vill ha tatuering. Tatueraren börjar, frågar om tatueringen har någon speciell betydelse, kunden berättar om sjukdom/barn/syskon/föräldrar. Fint de första programmen, men lite tröttsamt när det är VARJE gång. Jag vill ju bara se den konstiga och fula tatueringen! Superman med fjärilar, gitarr med panter och ett hjärta med en dolk. Underbart.
Tillgänglig på Netflix

När jag satt och tittade på den dåliga konsten i Bondi Ink kom jag och tänka på en egen reality-tävling: Rondellkonst!! 10 personer tävlar om en att få skapa ett rondellkonstverk. Funderade på om det skulle vara konstnärer men det är nog roligare om det är amatörer.  Vissa rondellkonstverk ser ju inte bättre ut, så vad har kommunerna att förlora?

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.