Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Dallas – Recension

Det var väl runt 20 år sedan sist och nostalgiådran i mig väcktes definitivt till liv redan under den klassiska intromelodin. Dallas är trots allt en av de där serierna jag växte upp med en gång i tiden och det var nog inte bara undertecknad som satt mer än måttligt nervös hemma i TV-soffan när intrigerna och maktkampen nu skulle få nytt liv i modern tappning. Man vill ju gärna minnas denna gamla evighetsmaskin med värdighet. Tack och lov verkar man ha oroat sig i onödan för det här gav definitivt mersmak.

Dallas anno 2012 bjuder på mängder av nya välvårdade ansikten att bekanta oss med men grundstommen är fortfarande kvar och när man redan efter första avsnittet kan konstatera att både J.R. och Bobby är i strålande form så känns det rätt tryggt inför framtiden. Med tanke på att Larry Hagman dessutom numera har uppnått den aktningsvärda åldern av 81 så är det ingenting annat än imponerande. Cowboyhatten av!

Still going strong

Sönerna Ewing har nu vuxit upp och är fullfjädrade businessmän och John Ross (Josh Henderson) och Christopher (Jesse Metcalfe) är absolut sina fäders söner. Båda har sina hemligheter och kör inte bara dubbelspel utan även trippel och kvadrupelditon och ingenting är vad det först verkar vara, precis så som vill vill ha det på Southfork. Men trots att det är en nyinspelning glömmer man inte sitt förflutna då rivaliteten i allra högsta grad lever vidare genom avkomman och det tar inte lång tid innan John Ross, som är J.R.s son påpekar för Christopher, Bobbys son att han inte är en äkta Ewing och sedan är bråket i full gång. John Ross vill fortsätta på inslagen väg att borra olja men Christopher satsar istället sina kort på det modernare alternativet grön energi och båda försöker i sann Dallas-anda att lägga krokben för varandra. Dessutom får vi redan i premiäravsnittet ett smakprov på de infekterade kärleksdramer som verkar ligga och puttra under ytan. Det är en uppsjö av vackra kvinnor som förmodligen kommer att slåss om de båda männens gunst framöver. Man måste ändå älska enkelheten i konceptet för trots att det egentligen inte är något märkvärdigt eller särskilt revolutionerande lyckas man ändå hålla både intresse och spänning uppe genom hela avsnittet.

J.R. sitter katatonisk och deprimerad på ett hem och känns på förhand uträknad men den gamle räven har givetvis både ett och två ess i rockärmen och det är en ren fröjd att se denna gamla ikon resa sig och med sin pondus och erfarenhet leverera kvalitativ underhållning som om han aldrig gjort annat. Jag påminner om att karln alltså är 81 år gammal. Scenen när Bobby dyker upp på hemmet för att besöka sin gamla dödsfiende är rörande. För trots all bitterhet, backstabbing och ont blod mellan dessa två gamla bröder, får man här ett hjärtvärmande bevis på att de ändå alltid älskat varandra. Denna sämja varar dock inte länge för när Bobby proklamerar att han ämnar sälja Southfork så tar det hus i helvete. Ranchen har trots allt varit i Ewings ägo i 150 år och J.R. har ingen lust att se godset hamna i någon annans händer.

Äpplet faller sällan långt från trädet. Möt den nya generationen Ewing

Blod är tjockare än vatten men olja är tjockare än båda och när nu nytt blod blandas med gammalt så görs det på bästa sätt och av allt att döma kan vi se framemot en rolig, dramatisk och enkel såpaunderhållning från svunna tider på bästa sändningstid. För trots två decenniums frånvaro, är det mesta sig likt i Dallas och det är skönt att kunna konstatera att man har försökt hålla sig till föregångaren i så stor utsträckning som möjligt. Visst är det modernare och snyggare och originalcasten är märkbart äldre men det är definitivt inget negativt betyg då de sannerligen har åldrats med värdighet och när nyinspelning efter nyinspelning floppar så känns Dallas helt klart som en nostalgisk men ack så frisk fläkt i TV-rutan och på något sätt känns det också som en slags tröst i dessa tider där infantila lekprogram och korkade dokusåpor fortfarande dominerar de kommersiella kanalerna.

betyg4

Dallas sänds vardagar på TV4 och TV4 HD kl. 21.00

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."