Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Darren Criss – Från sockersöt körsångare till obehaglig psykopat

På nattens Emmygala vann Darren Criss en mycket välförtjänt statyett för rollen som seriemördaren Andrew Cunanan i miniserien Mordet på Gianni Versace. Mest känd är han för sin roll som Blaine Anderson i serien Glee. Här vill jag passa på att äntligen få hylla denna amerikanska skådespelare och singer-songwriter, vars ljuva stämma förgyller mitt liv. 

Blaine Anderson i serien Glee

Jag var ett stort fan av Glee och sörjde precis som många andra när serien lades ner 2015. Handlingen, karaktärerna, gästskådespelarna, Highschoolmiljön – jag gillade allt, men framförallt älskade jag seriens många sång- och dansnummer. Darren Criss som spelade Kurt Hummels pojkvän Blaine var definitivt en av de bästa sakerna med Glee. ”Klaine” var mitt favoritpar och jag toklängtade till alla scener där just de två skulle sjunga så där känslosamt och ibland överteatraliskt till varandra. Får faktiskt fortfarande rysningar när jag ser dessa scener och det gäller även vissa sångnummer som Blaine och Gleekören The Dalton Academy Warblers framförde. Har sett dessa scener om och om igen, även efter seriens slut. Precis som jag gjorde när jag var barn med vissa sång- och dansscener med Gene Kelly, Judy Garland och Frank Sinatra. Jag tröttnar liksom aldrig när det rör sig om musikal. Livet blir genast så mycket trivsammare med en vacker sång eller när någon tar ett par danssteg med ett paraply runt en lyktstolpe.

Om jag skulle tvingas att bara lyssna på en sång om och om igen i resten av mitt liv så är jag faktiskt tämligen säker på att jag skulle välja någon av de låtar som Darren Criss framförde i Glee. Troligtvis en av dessa två: “Baby it’s Cold Outside” som alltid får mig att längta till jul eller hans fantastiska tolkning av “Somewhere Only We Know”. Gruppen Keane gjorde originalet och det är väldigt bra, men jag tycker faktiskt att Glee-versionen till och med är ännu bättre. Lyssna och njut!

Privatlivet

Darren har spelat gay både i Glee och i Mordet på Gianni Versace. I verkligheten har han varit tillsammans med författaren/producenten Mia Swier i sju år. Paret förlovade sig tidigare i år och delade då med sig av detta genom en fin bild på Instagram. https://www.instagram.com/p/BeKJQrCh0BG/?taken-by=darrencriss

 

Andrew Cunanan i miniserien Mordet på Versace

Han är otroligt övertygande som den försmådda lögnhalsen Andrew Cunanan som kallblodigt mördar de människor han älskar eller beundrar. Tankarna gick oundvikligen ett par gånger till Christian Bale i filmen American Psycho, men Darren Criss gör tack och lov ingen blek kopia av Patrick Bateman, utan känns minst lika skrämmande. Han har i intervjuer sagt att detta var en drömroll och skämtat om att från och med nu kan det bara gå utför. Det tror jag är helt fel. Med Mordet på Gianni Versace (”The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story*) bevisade Darren att han är redo för mycket mer komplexa roller än den i Glee och många regissörer lär ha uppmärksammat honom vid det här laget. Emmystatyetten lär också göra sitt.

Framtiden

Oavsett vilka nya roller han tar sig an framöver kommer nog Darren Criss för mig alltid först och främst att vara Blaine. För att det helt enkelt är så jag allra helst vill se honom. Jag vill att han ständigt ska brista ut i sång och ha en härlig kör redo i bakgrunden. Nu kommer det att krävas ett mycket hårt arbete för att förtränga bilden av honom som den obehagliga psykopaten som var på mordturné i Florida. Snälla Hollywood, casta honom i de musikaler eller romcoms ni planerar och låt honom inte bara spela galningar framöver – även om han gör det fruktansvärt bra!

Avrundar denna text med ett underbart klipp från The Late Late Show där favoriten James Corden reflekterar över det faktum att Darren Criss karriär innehåller så många duschscener och sedan drar sina egna slutsatser om hur det har påverkat världen.

Grattis till Emmyvinsten! Så otroligt välförtjänt.

 

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.