Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Den som dräper – mörkret kommer hålla dig fjättrad i soffan vare sig du vill eller inte

Viaplay har blåst liv i den danska kriminalserien Den som dräper som visades på TV4 för åtta år sedan. I den nya fristående säsongen får vi åtta avsnitt som följer en och samma mordhistoria. Den som dräper – mörkret handlar om polisen Jan Michelsen (Kenneth M Christensen) som är på gränsen till att bli besatt av vad som hände den försvunnen flickan Julie Vinding (Alvilda Lyneborg Lassen) ett halvår tidigare. Han famlar i blindo tills han upptäcker likheter med ett tio år gammalt fall och börjar misstänka att han kan ha att göra med en seriemördare. Tidigare polisen och nu psykologen Louise Bergstein (Natalie Madueño) kopplas in då hon varit en sväng i London och arbetat som profilerare för den brittiska polisen. Hon kan sina grejer. Ännu en kvinna försvinner spårlöst och jakten på en seriemördare sätter igång på allvar.

Ni tänker förmodligen ”detta har man ju sett förut” men serien är uppbyggd på ett sätt som jag kan lova kommer hålla dig fjättrad i soffan. Mördarens identitet får vi reda på kvickt som attan och det är inget som förstör, snarare tvärtom, då man får en djupdykning i en sjuk jävels mörka hjärna och varför det kunde gå så oerhört illa för just denna människan. Föds en människa ond eller är det yttre faktorer som påverkar frågar jag mig gång på gång under seriens gång. Ingenting är vad man först tror och det är tvära kast som skapar ett habegär starkare än pms-sug efter Marabou helnöt.

Den som dräper – mörkret är väldigt, väldigt mörk. Ännu en gång får vi se en historia om besinningslöst våld mot kvinnor och detta gör mig nedslående samtidigt som det faktiskt är så verkligheten ser ut. Vi får inte blunda för detta, först när man kan se sanningen i vitögat kan man få till en förändring. Den som dräper – mörkret är fantastiskt välgjord (som det mesta danskarna producerar), skådespelarprestationer som borde belönas och som faktiskt får mig att sympatisera (pyttelite) med mördaren ju längre handlingen fortgår. Efter sista avsnittet lämnas jag med frågan: Kan jag ha sett 2019 års bästa kriminalserie redan i februari? Förmodligen.

Den som dräper – mörkret finns att streama på Viaplay

Foton: Viaplay.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.