Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Det bästa från britannien: ROYLE FAMILY


När man är en ”horder”, som jag själv, råkar man förstås på en massa skit, men också en hel del grymma grejer som man aldrig skulle hittat annars. En sån serie är Royle Family.

Ni kanske har hunnit märka att jag har en löjlig förkärlek för allt som är 1. brittiskt och 2. lite smutsigt och tragiskt. Och familjen Royle är i det närmaste ett litet Kinderegg med brittisk diskbänk, grå vardag och svart humor. Under tre säsonger och fyra julspecialer får vi ta plats i soffan hos familjen Royle – som i princip spenderar all sin tid just där. Några få scener utspelas i köket, men det är i det överdekorerade och omoderna vardagsrummet allting händer. Här samlas pappa Jim (Rick Tomlinson) och mamma Barbara (Sue Johnston) och sonen Antony (Ralf Little). Varje kväll, lagom till middagstid, kommer släntrar även dottern Denise (Caroline Aherne) med sin minst sagt sinnesslöa man Dave (Craig Cash, som också ligger bakom serien) över. Det blir förstås en underbar kombination av att knyta näven i fickan och att skrika rakt ut.

Det är inte en enkel serie att beskriva. Eller kanske mer såhär: när man försöker koka ner den så låter det verkligen inte särskilt sevärt. Men att umgås med familjen Royle blir aldrig tråkigt, och det är trots att inget särskilt egentligen händer. Det tittas på Antiques Roadshow och slås vad om hur mycket saker är värda, det röks cigaretter, det äts baconmackor med brun och röd sås (HP och ketchup alltså) och det mesta av konversationerna ägnas åt att gnabbas. Ja, det är lite sådär som familjer är. Det här är att vara en flyga på väggen in absurdum.

Man bryr sig om när något tråkigt händer och gläds åt livets små nöjen, som när den småkriminelle vännen kommer och säljer stulna och illasittande jeans. Ett stänk av realism finns faktiskt också eftersom men får följa familjen från den första säsongen och fram till julspecialerna som skildrar familjen i nutid. Och det är ett lika kärt återseende varje gång.


Jim inreder hemmet i sina nya jeans.

Royle Family är en av Storbritanniens mest älskade serier. Det är svårt att hitta trailers från 1998, när första säsongen kom, men här är ett klipp där bland andra Noel Gallagher och Johnny Vegas berättar vad de älskar med serien.

5 COMMENTS

  1. Om du gillar ”brittiskt och lite smutsigt och tragiskt” torde du ju vara döförälskad i Shameless. I know I am!

  2. Nu ska du få höra … ni vet det ju inte än men jag har en hyfsat gedigen samling brittisk komediserie hemma. DOCK har jag av någon anledning dragit mig för att se just Shameless eftersom jag har fått för mig att det ska vara över gränsen för smutsen man vill ha… Nu tror jag förstås inte att du har dålig smak så det här får bli anledningen att tippa över och kolla. Lovar återkomma med recension. Tack för tipset! 

  3. Ja alltså, den ger ju skäl för sitt namn helt klart, men om man står ut en stund och lär känna karaktärerna osv, så är den himla go!

  4. Ja, så är det med rätt många serier tycker jag. Skrev till och med om det där med att ”stå ut” lite, då tänkte jag mest på ifall man köpt serien själv eller ej, men visst är det också så om man gärna VILL gilla så är man mera tålmodig. Jag ska ge den en chans!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!