Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Dirk Gently’s holistic detective agency

dirk-gentlys-trailer

Dirk Gently, tänker ni nu, ska de tipsa om porr? Det undrar i alla fall alla som jag rekommenderat den här serien för, och jag är benägen att hålla med om att namnet onekligen har en porrig klang över sig.

Dirk Gently’s holistic detective agency är som tur är långt ifrån porr. Det är i själva verket en mordgåta av det mycket speciella slaget. Serien baseras på den lite mindre kända bokserien av författaren Douglas Adams (Liftarens guide till galaxen). Adams hann släppa två böcker i serien som egentligen skulle blivit tre, hade det inte varit för hans bortgång 2001.

Precis som i Liftarens guide till galaxen är berättelserna om Dirk Gently riktigt roliga och med en stor gnutta galenskap. Filmatiseringen av de båda verken skiljer sig, enligt mig, då Dirk Gently faktiskt är bra, och inte misshandlar humorn från den litterära förlagan.

Historien börjar med den ganska miserabla karaktären Todd (Elijah Wood), som helt enkelt är på fel plats på fel tidpunkt. Han arbetar som piccolo på ett lyxigt hotell och det är här han snubblar in på en brutal mordplats. På vägen dit stöter han på någon han aldrig trodde att han skulle träffa och mötet skakar hans värld in till kärnan.

När Todd sedan avskedas samma dag och hans psykopatiske hyresvärd kräver honom på hyran känns livet allt annat än toppen. Det är då detektiven Dirk Gently (Samuel Barnett) ramlar in för att snurra till tillvaron ännu mer. Han vill ha Todd som assistent för att lösa mordgåtan han anlitats för att lösa, av mordoffret själv, sex veckor innan mordet äger rum.

dirk-gentlys-holistic-detective-agency-sdcc-bbc-america

Dirk Gently’s holistic detective agency är en serie som tar dig på en förvirrad resa genom tid och rum. Man blir stundvis så förvirrad att man undrar om man missat något avsnitt. Misströsta dock inte, de knyter ihop det mot slutet.

Vad som gjorde den här serien för mig var alla uppåt-väggarna-batshit-crazy karaktärer. Den ena intressantare än den andra. Mina personliga favoriter är ett gäng med fyra kaosiga punkare vars enda mål i livet verkar vara att glida runt i sin van och förstöra allt de känner för. De kallar sig Rowdy 3 och är, precis som de flesta andra karaktärer i den här serien, inte helt vad man först tror.

dirk_rowdy-3

Några andra karaktärer vi får lära känna är den osårbara lönnmördaren Bart och hennes något ofrivillige följeslagare Ken, den stentuffa Farah och de synkade men förvirrade poliserna Zimmerfield och Estevez.

Något som störde mig lite var, till skillnad från alla bikaraktärer, att självaste Dirk Gently kändes platt och hafsigt komponerad. Han porträtteras även lite för flamsig för hur jag minns honom från boken. Han och Todd är de karaktärer som jag tycker allra minst om i hela serien, men som tur är räddas detta av att vi får följa flera olika aktörer runt mordet och vad alla verkar vara rungande överens om är att ALLT är sammankopplat.

 

Hela första säsongen av Dirk Gently’s holistic detective agency finns på Netflix.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.