Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

A Discovery Of Witches – mycket snack och lite verkstad i en uttjatad genre

Det finns väl få varelser som är så extremt hypade som vampyrer. Twilight filmerna var en succé som hette duga med en mix av varulvar och omöjlig kärlek i alla dess former. Nu har man grävt fram en ny serie böcker om de förmänskligade myggorna, fast denna gång är det häxor det skall tjafsas med. Tv-serien A discovery of witches är baserad på trilogin All Souls av författaren Deborah Harkness, som handlar om vampyrer och häxor som lever oupptäckta i nutidens Storbritannien.

Diana Bishop (Teresa Palmer) är en amerikansk akademiker och mäktig häxa (ej medveten om hur mäktig) som arbetar på det ansedda universitetet Oxford. Hon hittar en mystisk gammal bok som aldrig förr sett dagens ljus i universitetets bibliotek när hon gör research för sin forskning. Denna bok kan göra stor skada på vampyrsläktet om en häxa bestämmer sig att använda den emot dem. 300-åriga vampyren Matthew Clairmont (Matthew Goode) med en ”livserfarenhet” som heter duga ger sig ut för att ta reda på vad Diana skall göra med boken. Diana är på sin vakt då en häxa aldrig skall lita på en vampyr…

Owen Teale och Malin Buska i samspråk.

Harkness böcker är populära mycket på grund av dess historiska noggrannhet och är riktiga blandvändare enligt den stora skaran fans. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om de fyra avsnitt jag har fått ta del av. Serien saknar karaktär, det finns ingen dynamik utan det är mycket snack men liten verkstad. Det pratas om magi och profetior i mångt och mycket men det går långsamt att sätta saker och ting i handling. Skådespelarna tar onödigt många konstpauser mellan replikerna och anstränger sig lite väl mycket att se lidande ut.

Man har ändå lyckats skrapa ihop många duktiga skådespelare såsom Alex Kingston, Owen Teale och Trevor Eve. Det finns även en duktig svensk med i gänget, Malin Buska som vi senast såg som polis med drogproblem i hyllade serien Advokaten. Trots dessa skådespelare vill det sig inte riktigt, man får skylla på manuset och dess tröga tempo. Goode är som i de flesta produktioner han deltar i, den starkast lysande stjärnan med sin karisma och genomborrande blick. Hans vampyr kommer göra åtskilliga personer sugna på att få sina halsar genomborrade av dennes huggtänder ju längre serien kommer fortgå.

Matthew Goode och Teresa Palmer i samspråk.

A discovery of witches innehåller allt som de flesta av de här övernaturliga serierna redan visat innan i True Blood, Vampire Diaries, Buffy osv. Serien tillför inget nytt till denna urmjölkade genre men den duger gott och väl att titta på när det inte finns så mycket annat i tablån. Det krävs inte så mycket av vår tids hårt arbetande hjärnkontor för att förstå handlingen. Hardcore fansen kommer med all säkerhet älska denna serie och herr Goode får mig att slänga ett getöga på resterande avsnitt.

A Discovery Of Witches har premiär på HBO Nordic den 15:e september.

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.