Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips Serier & TV

The Ultimate British list del 3 – Diskbänksfantasy

Detta är är tekniskt sett del 3 av ultimate british list. Del 1  kan ni läsa HÄR och del 2 HÄR 

Men eftersom det bara knappt finns några serier i denna min egna favoritkategori, hoppas jag att genom att beskriva dem också beskriva kategorin.  Och göra den legitim. Och stor

Del 3: Diskbänksfantasy (eller magisk diskbänksrealism)

Being Human (2008 – 2013) 5 säsonger

Ett spöke, en varulv och en vampyr delar ett slitet hus i Wales, och försöker med hjälp av varandra hålla kvar i det mänskliga – Being Human. Vampyren Mitchell (i pilotavsnittet Guy Flanagan, därefter Aidan Turner, den snygge dvärgen i  The Hobbit) och varulven George (Russel Tovey som lustigt nog har medverkat i avsnittet av Sherlock, The hound of Baskerville) städar och skjutsar patienter på ett sjukhus. De stretar på under radarn med sitt vanliga, osynliga arbetarliv, samtidigt som de försöker hantera respektive inre monster som ibland kommer ut och manifesteras. Analysen att de är varandras AA-sponsorer och att de hanterar är olika typer av missbruk ligger nära. Speciellt när de faller, och börjar ljuga för varandra.
Med spöket Annie (Andrea Riseborough i pilotasvnittet, därefter Lenora Crichlow kan ses i Black Mirror, White Bear) är det en annan situation, eftersom hon varken kan äta eller till en början syns för vanliga människor. Hon minns inte sin traumatiska död, som någon slags PTSD.

Gillar man monster för allegorins skull, berättelsen karaktärerna och relationerna och framför allt dialogen, så är den här serien underbar. Som alla fantastiska gästkaraktärer. Det nihilistiske spöket som dog på 80-talet och tycker att det roligaste är att gå till sin egen gravsten och dansa med New Romance-blandband i freestylen. (Hade glömt att det hette så på svenska: FREESTYLE?! Så otroligt töntigt!)  Eller den ruttnande zombie-fotbollshustrun i miniklänning och pälsjacka som bara vill gå ut och dansa men tappar kroppsdelar under tiden. Fantastiskt.

Men så kommer vi till det här med den avgörande biten för min del: Arbetarklassmiljön. Det är kombinationen som är smått genialisk, som en övernaturlig This is England. Vampyrer har alltid förknippats med överklass, och det finns vampyrer med makt och medel här också, men den stora massan lever inte sådana liv, de flesta lever oansenliga liv, eller på marginalen som hemlösa.
Tyvärr försvann Being Human från Netflix, men den går att köpa på Amazon.

Misfits (2009-13) 5 säsonger

Ett gäng dömda ungdomar ska göra samhällstjänst (ta bort klotter, måla väggar och dyl) träffas under ett märkligt åskoväder alla av blixten och får superkrafter. Man skulle kunna beskriva det som Heroes utan all corporate. Dessa ungdomar som är påväg utför, men är inte fullfjädrade brottslingar ännu, kan plötsligt höra tankar, vrida tillbaka tiden, bli osynliga osv. Här är det också kombinationen med det övernaturliga och den osäkra, smått anarkistiska förorortstillvaron de befinner sig i som är genial. Den självmedvetna och sarkastiska humorn i dialogen och de överdrivna och samtidigt finkänsligt utmejslade karaktärerna är också en hit. Misfits finns på Netflix så har du inte sett den så skynda dig att streama! 5 säsonger.

Brittiska tv-produktioner har aldrig haft budgeten som dess amerikanska motsvarigheter haft, så man har historiskt sett koncentrerat sig på snygg dialog, torr humor och fina dramaturgiska linjer, snarare än påkostade effekter, vilket syns i dessa serier. På gott och ont, kan jag säga, varulven i Being human är inte snygg. Tyvärr är det alldeles för få serier i den här kategorin och sedan Being human och Misfits båda lade ner fem år sedan har jag väntat och hoppats på att ett tv-bolag eller streamingtjänst ska inse storheten och ta upp den tappade stafettpinnen. Pretty please.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.