Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Drakar och demoner och desperata dödsvrål – Vi debriefar Game of Thrones avsnitt 3

Det började med att jag pratade med Game of thrones-experten Fredrik Fornänger inför säsongsstarten, för att få koll på läget. Och sen kunde vi inte låta bli att fortsätta gå igenom avsnitten, så det blev visst en liten TV-Klubb av det hela! Här kan du läsa texten inför säsongsstarten, här är texten om avsnitt 1 och 2, och här är ett extra-inlägg med Fredriks nördiga teori om vad som skulle kunna vara Night Kings mål.

Men nog om det, nu ska vi prata om det möörka avsnitt 3!

Bild: HBO

INGRID: Slaget om Winterfell är över! Mäktigt avsnitt, minst sagt. Hur nöjd är du på en skala?

FREDRIK: Överlag är jag absolut nöjd. Man har sjukt höga förväntningar på världens bästa serie, så det fanns saker som man kanske inte var hundra procent nöjd med. Vem var det till exempel som hade det högsta militära ansvaret? Att skicka in Dothraker i blindo mot världens största hot? Givetvis skulle de kommit in på flankerna istället när White Walkers anföll. Att man  inte befäste muren efter att alla retirerat in i Winterfell känns också något ologiskt. Nästan varenda jäkla levande varelse borde stått på murarna och pepprat angriparna med brinnande pilar!

INGRID: Det var ett väldigt bra avsnitt ,men håller med dig om att en del detaljer var lite märkliga. Förutom det du nämnt, så kan man ju som alltid undra om Jon och Dany inte kunde ha gjort mer skada med drakarna redan från början, bara pepprat White Walkers med eld. Är det för att de hotas av att få ett isspjut i sig om de kommer för nära?

Andra saker jag undrade: varför landade Daenerys med sin drake? Det var väl en jättedum plan. Inte oväntat att vålnader skulle attackera draken liksom. Och vad var Jons plan när han ställde sig för att vråla mot döda-is-draken, att skrika ihjäl den?

FREDRIK: Både Dany och Jon är känslomänniskor. De gör inte alltid de smartaste valen. Tanken från Dany var nog att Jon skulle hoppa upp och göra henne sällskap på drakryggen. Jon tyckte dock det var smartare att springa efter Night King själv. Själva skrikande var nog tänkt att bli hans sista desperata dödsvrål! Tur för alla att Arya tränat upp sig till ninja!

Arya – coolast i Winterfell! Foto: Helen Sloan/HBO

INGRID: Ja, låt oss pratat om det som var bäst i avsnittet – Arya! Så mäktigt att det var hon som dödade Night King. Ska erkänna att jag skrek högt när hon stack dolken i honom. Vad tänkte du om den scenen?

FREDRIK: Det fanns en hel del förutsägbart i det här avsnittet, men att det skulle bli Arya som dräpte Night King såg jag inte komma! Riktigt snyggt! Liten undran dock hur hon lyckades smyga igenom horder av både vålnader och White Walkers, samt varifrån hon hoppade?

INGRID: Ja, jag undrar också! Kan hon ha använt den där kraften att hon kan ta någon annans ansikte, för att smyga sig igenom horden? Jag är dock osäker på hur den kraften funkar, måste hon döda personen först?

FREDRIK: Ja personen måste vara död för att hon skall kunna ta ansiktet. Fanns ingen anledning för att ta av det innan hon gummihoppade heller. Cool scen dock och lite poetiskt att det var dolken som en gång var tänkt att döda Bran som nu räddade honom. Men han visste såklart det här hela tiden, den jäkeln! Han vet helt klart mer än vad han berättat! Det ligger något lurt begravet här!

INGRID: Ja, eller hur! Vad gjorde Bran under striden egentligen? Förlåt om jag är taskig mot Bran, men han är ju verkligen en så seg karaktär. Han bara satt där, och när Arya väl räddade honom så reagerade han knappt. Men han kanske egentligen gjorde något supermäktigt och viktigt genom att förflytta sig in i korparna som flög över slaget, bara att jag inte fattade vad.

FREDRIK: Bran hade onekligen något fuffens för sig. Att han bara fladdrade runt i en korp för att bevittna slaget känns väldigt långsökt. I och med att han inte pratade med någon och därmed inte berättade hur striden fortskred, så var det inte till så stor hjälp. Nej det är något som inte stämmer med Bran. Han var någon helt annanstans. Var lär vi får reda på framöver…. Hoppas jag!

Bran. Vad håller han på med? Foto: Helen Sloan/HBO

INGRID: Om vi går tillbaka lite igen, till innan Arya stack iväg för att döda Night King. Beric Dondarrion offrade ju sig själv för att rädda Arya. Betyder det att det var han som var hjälten med det brinnande svärdet i Melisandres profetia? Det var ju tack vare honom som hon överlevde och kunde ta sig vidare för att döda Night King.

FREDRIK: Vi vet att legenderna pratade om att Azor Ahai hade ett brinnande svärd när han besegrade White Walkers för åttatusen år sedan, och att han en gång skulle återfödas för att åter rädda världen från mörkret. Men profetior är luddiga och öppna för tolkning.

Beric hade absolut ett syfte vilket den röde guden tyckte var skäl nog för att återuppliva honom X antal gånger. Men han var troligen inte Azor Ahai. Azor Ahai skulle återfödas i rök och salt under en blödande stjärna (komet), vilket mer tyder på Daenerys återfödelse i slutet på säsong ett. Melisandre var i slutet övertygad om att det var Jon Snow som var Azor Ahai. Det kan mycket väl visa sig att flera karaktärer tillsammans bildade den “nya” Azor Ahai.

INGRID: Kan vi förkasta din teori om Night Kings mål från häromdagen nu? Vad var hans mål?

FREDRIK: Vi kan inte förkasta den helt, även om den nu kanske bör ses som mindre trolig 😉

Jag köper fortfarande inte att Night King skulle vara en rakt igenom ond varelse som bara ville ödelägga världen. Det känns för platt. Jag tror inte det sista är sagt om White Walkers. Kanske är det så att han, via sina greenseer-förmågor, kunde se framtiden och där såg hur Bran lagt världen under sig. Att han insåg att han var den enda som kunde stoppa Bran från att förslava världen och därför ville döda honom. Att det egentligen är Bran som är den stora faran här!

INGRID: Ja jag skulle verkligen välkomna att något händer som bevisar varför Bran är en så viktig karaktär egentligen. Och även om målet ju var att döda Night King så var det något som kändes lite snopet med slutet, som att jag inte hade förväntat mig att det skulle bli så “lätt” och avslutas “redan” i avsnitt tre. Kanske kändes det så för att det var så få av huvudkaraktärerna som dog? Man hade ju laddat för att flera av de stora karaktärerna skulle dö nu, särskilt efter förra veckans avsnitt då det verkligen var avskeds-stämning.

Brienne och Jaime. Båda överlevde! Foto: Helen Sloan/HBO

FREDRIK: Ja, tycker det var oväntat få av huvudkaraktärerna som dog. Jag hade förväntat mig åtminstone ett bortfall från A-listan. Brienne eller Jaime. Hade de rykt redan i början så hade man varit ännu mer på nålar resten av striden. Lyanna Mormonts död var nog den mest gripande. Även om hon var en mindre karaktär så brydde man sig verkligen. Theon och Jorah hade både gjort sina karaktärsresor och var liksom klara. Det var väntat att de båda skulle stryka med, så det slog inte lika hårt. Men jag räknar med att det kommer ryka lite fler huvudkaraktärer längre fram. Det kommer inte bli ett allt för lyckligt slut.

INGRID: Jag tyckte nog Theons död var mest känslosam, på grund av resan han gjort genom serien, och att han är en så känslig karaktär. Fint att han i alla fall fick höra orden “you’re a good man” från Bran, innan han dog.

Ska vi prata lite om stämningen och det visuella i avsnittet? Jag tyckte verkligen att serieskaparna lyckades frambringa en riktigt ödesmättad och läskig ton när allt var stilla och de bara stod och väntade på att de döda skulle komma fram ur mörkret. Musiken var lite annorlunda i det här avsnittet kändes det som, på ett bra sätt. Sen var ju allt mörkt, väldigt mörkt. Har sett många som har klagat på att det var för mörkt, att man inte kunde se något. Om man tittar på en bra tv i ett mörklagt rum var det väl inget direkt problem ljusmässigt, men däremot blev det väldigt tydligt hur dålig bildkvalitén egentligen är när man streamar från HBO. Så sjukt frustrerande när det är en serie som är så ambitiöst visuellt producerad. Blev sugen på att se hur det skulle se ut om man såg det på dvd istället.

FREDRIK: Jag hade inte alls ont av att det var mörkt utan tyckte det var extremt effektfullt! Stämningen och det visuella var några av de moment som höjde avsnittet. Jag gillar att man delat in avsnittet i olika genres. Att det började som en rysare, blev en skräckfilm för att sedan avlösas av action. Vissa scener var riktigt bra gjorda, som när Drogon blev attackerad av alla vålnader, när Lyanna dräpte jätten och när drakarna flög ovanför snöstormen.

Mörkt och mäktigt. Bild: HBO

INGRID:  Så, vad blir nästa steg nu? Att de som överlevde slaget samlar sig, för att tåga mot Kings Landing och Cerseis trupper? Sedan har vi ju det här kruxet med Jon och Danys släktskap, att han egentligen är tronarvingen, och dessutom konflikten mellan Dany och Sansa…

FREDRIK: Ja, Daenerys kommer nu avsluta striden om tronen. En av hennes svagheter är hennes besatthet av tronen och det tror jag kommer stå henne dyrt. Konflikten mellan Dany och Sansa tror jag inte vi ska lägga så mycket vikt vid, det är mest för att det ska vara lite intressant när de två karaktärerna möts. Att Jon har första tjing på tronen är desto allvarligare. Hur kommer Dany att ta det, framförallt om allt ställs på sin spets? Men som sagt, gifter de sig är problemet löst och det verkar ju ingen av dem ha något emot.

Nu väntar ett avsnitt med uppbyggnad inför det sista slaget. Danys armé är kraftigt reducerad men bör få hjälp från Edmure i Riverlands. Aryas vargar borde dyka upp igen och möjligen även Faceless. Cersei kanske får sina elefanter till slut, men Danys drakar kommer såklart bli avgörande. Nu blir det intressant att se hur de använder sig av Bran. Han kan ju “höra” precis allt Cersei planerar och man borde inte kunna misslyckas att läsa sönder henne. Episk fight mellan de två bröderna Clegane lär ske också, men mer om det senare 🙂

Game of thrones säsong 8 visas på HBO Nordic och C More. Nya avsnitt kommer på måndagar.

 

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.