Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Ebbots ark – en första titt

Har du saknat ett tv-program där ett gäng kändisar samlas, umgås nära varandra, är lite tokiga och pratar om livet på ett lagom djupt sätt? Kanske lagar de lite mat, spelar en eller annan låt? Har inte Renees brygga, Så mycket bättre, Stjärnorna på slottet, Mia på Grötö, Jills veranda och  Mauro & Pluras kök stillat ditt omättliga behov? Grattis! Då kommer det nya SVT-programmet Ebbots ark i rättan tid!

Upplägget är typ: Ebbot Lundberg bjuder in tre andra artister till en stor segelskuta som åker runt till olika platser i Bohusläns skärgård, som Brännö, Åstol och Smögen. Med på båten är också hans band som består av indiekillar i Steve Zissou-röda mössor. Alla artister gör varsin cover på en låt som har betytt mycket för dem. Och sen är det lite allmänt häng och snack och skärgårdsmys. Vi känner igen flera företeelser från tidigare nämnda program: kändisar som lite trevande ska lära känna varandra, inklippta intervjubitar med halvkrystade ”analyser” och reflektioner om något ämne som de pratat om tidigare, någon gör nåt ”tokigt”, och framför allt: alla använder lite för stora ord när de ska säga hur fantastiskt varje musikframträdande var.

Nåväl, Ebbots ark är ett trivsamt program, och Ebbot Lundberg är ju en väldigt skön personlighet. Så om vi nu ska ha ytterligare ett sånt här program så var det väl i alla fall ett bra val av programledare. Men hur underhållande det blir beror förstås mycket på vilka de där artisterna är, som ska umgås med varandra och underhålla oss tittare. Det börjar lite trevande i första programmet, där Miriam Bryant, Kapten Röd och Ane Brun är med. Det är inte att de är tråkiga eller dåliga, men det känns ändå inte riktigt som att det kommer igång. Och det blir ännu tydligare i jämförelse med avsnitt två, där kombon Annika Norlin, Joy och Lasse Holm (!) är så mycket bättre (höhöhö). Lasse Holms reaktion på Joys mäktiga krigsmålade framträdande är faktiskt fantastiskt, det är som att man tror extra mycket på hans reaktion för att det är så himla långt ifrån det han själv håller på med.

Veronica Maggio är med i ett senare avsnitt av Ebbots ark

Ebbots ark är lite som ett alternativt Så mycket bättre , men mycket mindre uppstyrt. Vilket man kan säga är på gott och ont. För upplägget är kanske väl oklart ibland. Jag väntade mig att artisterna skulle samarbeta på något sätt, för det känns väl naturligt när de nu ändå har sammanfört dem på en båt i tre dagar? Och första avsnittet slutar med att de kör en låt ihop, men i andra avsnittet körde Ebbot en låt själv istället. De kanske inte bestämde något speciellt i förväg utan gjorde som det föll sig. Och det kan ju också vara trevligt. Men lite luddigt i kanterna. Det hade ändå varit roligare om det var lite mer jammande och musikutforskande, tycker jag.

Så, slutsatsen är att Ebbots ark absolut inte är ett program som behövs. Och ibland är det till och med rätt menlöst. Men det är ganska trevligt, med bra musik och mycket västkust-mys (ingen brist på svepande flygbilder över skärgården om man säger så), som man absolut kan slänga ett öga på en söndagkväll.

Ebbots ark visas på SVT, söndagar kl 20.00. Premiär 17 september.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.