Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Eld och lågor! Vi debriefar avsnitt 5, det näst sista någonsin av Game of Thrones

Jag har ju tagit tillfället i akt denna absolut sista säsong av Games of Thrones, och går igenom avsnitten med den mesta experten jag vet: Fredrik Fornänger från Geekpodden. Här kan ni läsa vår text inför säsongspremiären, här om avsnitt 1 & 2, och här om det möörka avsnitt 3.

Förra veckan flög förbi och vi fick tyvärr inte tid att gå igenom avsnitt 4, som väl var lite av ett mellanavsnitt ändå. Så låt oss istället koncentrera oss på det näst sista avsnittet av Game of Thrones någonsin – säsong 8, avsnitt 5 ”The Bells”!

INGRID: Man tänkte att avsnitt 5 var det stora mörka brutala avsnittet, men då hade man inte sett det här avsnittet än… Det här var ju helt förkrossande! Både mörkare (inte utseendemässigt då), mer spännande och mer brutalt.

FREDRIK: Detta var ett storslaget avsnitt i klass med “Red Wedding” och “Blackwater”. Precis så vi vill ha det i det näst sista avsnittet i varje säsong! Framför allt den stora vändningen då Danys galenskap tog överhanden! Det hade dock varit roligt om Cerseis elefanter till slut anlände och stod där utanför murarna, för att sedan demoleras helt av draken.

Bild: HBO Nordic

INGRID: Dany skulle bli Targaryen-drottningen som bröt mot “traditionen” att Targaryens är galna härskare. Det gick sådär kan man konstatera. Nu har hon ju gått bananas helt. Hur skulle hon ens kunna gå vidare från den här brutala massakern på civila till att installera sig själv som deras drottning. Vad tror du kommer hända? Visst måste Jon Snow och hans folk vända sig emot Daenerys nu?

FREDRIK: Ja, de få från Westeros som anslutit sig till Dany lär byta sida nu. Dany blev till slut “Queen of the ashes”. Tidigare har Jorah, Tyrion och de andra lyckats hålla tillbaka Danys destruktiva sida, men ett gäng olyckliga händelser ledde henne denna gång till avgrunden. Hon har drabbats av samma paranoia som sin far och hennes brutalitet kommer inte sluta här. När hon väl gått över den här gränsen så finns det inget stopp hos henne.

INGRID: Men var det inte lite väl brutalt och otaktiskt av Daenerys ändå? Visst har det bäddats för att hon blivit mer och mer maktgalen, och frustrationen har blivit större och större när hon märkt att folk i Westeros inte direkt suttit och längtat efter Drottning Daenerys. Men att avrättningen av hennes närmsta rådgivare Missandei skulle göra att hon tappade det helt, det känns konstigt. Det logiska vore ju att Daenerys flög rakt på Red Keep och siktade in sig på att förgöra och elda upp slottet och Cersei. Vad vinner hon på att massakrera massa oskyldiga människor på vägen? Hon som identifierar sig som slavbefriare och rättrådig. Jag köper inte helt det här att hon blir så här extremt grym nu. Lite märkligt i manus tycker jag.

Foto: HBO Nordic

FREDRIK: Missandei var bara en liten del av den utlösande faktorn. Daenerys har haft detta i sig hela tiden, men tidigare så har allt gått vägen så dessa sidor har kunnat tryckas undan. Om man tänker efter så har hon alltid varit kall, ibland njutit, när hon har dödat. Det gäller alla från sin egen bror till häxan som dödade Drogo, slavhandlarna eller Sam Tarlys pappa och bror. Det sistnämnda var ett rent brutalt mord. Till skillnad från Jon eller Robb Stark för den delen, som mådde jävligt dåligt när de avrättade förrädare eller liknande. Daenerys har aldrig visat ångest eller medkänsla. När hon hängde upp adelsmännen från Essos visade sig en hel del vara oskyldiga, något som inte brydde henne ett dugg.

Varje gång Dany har gjort en “god” gärning har det också betytt att hon fått ny makt. Hela Slavbukten blev en del av hennes rike i Essos. Hon har dessutom redan från starten känt ett hat mot Westeros som tvingade henne i exil och tog ifrån henne sitt liv i maktens absoluta topp. I säsong 2 säger hon dessutom att hon “kommer bränna ner städer för att få det hon vill ha”. Ännu ett tecken på vad som nalkades kom i slutet av säsong 2, i “House of the undying” där hon fick se visioner av framtiden. Där traskade hon omkring i ett nedbränt tronrum med aska regnandes över henne. Allt finns där sedan tidigare, men man har inte lagt vikt på det eftersom det hände så mycket annat. Lite som Jons föräldrar som man pratade om redan i säsong 1, men som blev intressant på riktigt först i säsong 6.

Åter till Dany. Först förlorade hon sina allierade från Dorne och the Reach. Därefter två drakar (hennes barn), Jorah och Missandei. Alla som hon älskade och som fick hennes goda sidor att komma fram. Den sista hon hade kvar vid sin sida var Jon, som sköt henne ifrån sig. Den enda hon fortfarande älskade ville inte ha henne. DET blev droppen. Hennes massmord var ren och skär hämnd på alla i Westeros som hon tyckte hade svikit henne. Sin pappa upp i dagen.

INGRID: Men det är något som saknas i manuset här ändå tycker jag, hur det byggts upp. Men när du nu beskriver allt för mig sådär, då håller jag med om att det faktiskt är logiskt.

Mad queen! Foto: HBO Nordic

INGRID: Vad tänker du om Aryas resa i det här avsnittet? Hon hade ju som mål att döda Cersei, den sista på hennes hämndlista. Men gav till slut upp den tanken, och hamnade mitt i attacken mot Kings Landing. Det var ju genom henne man verkligen fick uppleva den helt fruktansvärda känslan av krig, meningslösheten och brutaliteten. Jag tänker att det förändrade henne och hennes mål – eller tror du att hon kommer fortsätta på hämndvägen? Och helt enkelt ge sig på Daenerys nu?

FREDRIK: Hon fick visserligen tillbaka en del av den medmänsklighet hon gjort sig av med genom säsongerna, men hon kommer inte sluta vara lönnmördare. Hon kommer garanterat försöka ge sig på Daenerys efter att ha sett all förstörelse. Hon var misstänksam mot Dany redan innan det här avsnittet och hon fick rätt.

INGRID: Den där profetian som Melisandre sa till Arya, att hon skulle släcka “brown eyes, blue eyes, green eyes”, tror du den har någon betydelse nu? Många har ju tolkat det som att det var Cersei som var personen med gröna ögon. Men Daenerys har ju också gröna ögon, så det kan ju vara hon helt enkelt.

FREDRIK: Ja precis. Sedan får vi se om hon kommer att lyckas. Men Dany lär toppa hennes nya lista.

Den där hästen, stod den bara där väldigt lägligt, eller var det något speciellt med den? Foto: Helen Sloan/HBO Nordic

INGRID: Så många teorier och spekulationer det har varit om hur Cersei skulle dö – att Arya skulle göra det genom att först döda Jaime och sen ta hans ansikte, till exempel. Och så dör hon och Jaime så här, i armarna på varandra, medan slottet Red Keep faller samman över dem! De fick ju vad de förtjänade, framför allt Cersei såklart. Men det var riktigt känslosamt. För att inte tala om scenen när Tyrion sa adjö till Jaime, och förklarade hur viktig brorsan varit för honom. Snyft och böl.

FREDRIK: Verkligen! Detta var nog det bästa slutet dessa karaktärer kunde få. En himla tur att det inte blev Euron som fimpade Jaime! Det var fint att man gjorde Cersei mänsklig igen. Jaime hade ju mer eller mindre reedemat sig själv flera gånger om, men valde ändå att dö med den han älskade mest.

INGRID: Ja, vid närmare eftertanke: förtjänade Jaime verkligen att dö där? Eller han har ju förstås gjort helt sjuka saker… men snacka om en karaktär som har förändrats under tiden, och blivit en favorit. En favorit-psykopat helt enkelt. Nikolaj Costau Walder är nog en av mina favoritskådisar i serien.

FREDRIK: Snackar vi karma så kom han ganska lindrigt undan. Han fick trots allt dö i armarna på den enda han riktigt älskade. Och det var nog det han ville. Hur mycket han än visste hur sjuk Cersei var, så skulle han inte ha kunnat leva utan henne.

Foto: Helen Sloan/HBO Nordic

INGRID: Apropå död. Lord Varys spionmästrade inte så diskret, och blev avslöjad och uppeldad. Men det där brevet han skrev i början, där han avslöjade att det är Jon Snow som är den rättmätige arvtagaren till tronen, fick han skickat iväg det? Till vem eller vilka, i så fall. Och kommer det leda till uppror mot “the mad queen”?

FREDRIK: Jag är rätt säker på att han skrev flera brev som han smugglade ut till mäktiga personer runt om i Westeros. De kommer utan tvekan att sluta upp bakom Jon. Frågan är vilken nytta det gör. Daenerys har redan alla emot sig genom sitt bestialiska beslut att elda upp Kings Landing. Dessutom har hon en drake och tillräckligt med militär att förinta de få styrkor som finns kvar i Westeros. Jag kan tänka mig att till exempel Edmund från Riverlands, Robin Arryn från the Vale och Yara från Järnöarna kommer att dyka upp och visa sitt missnöje.

INGRID: Tror du det sista avsnittet kommer vara ett klassigt Game of thrones-uplägg, som de två senaste avsnitten var? Eller ett mer speciellt avsnitt formmässigt, som avsnitt 3? En tanke som slog mig – tänk om det inte alls tar vid direkt efter slaget om Kings Landing? Utan typ massor av år senare. Skaparna kanske överraskar oss tittare med ett helt annorlunda upplägg!

FREDRIK: Nästa avsnitt kommer garanterat att börja direkt efter där avsnitt fem slutade. Det kommer att hända så många saker som en direkt reaktion på den nya drottningen att det skulle bli jättekonstigt om tid plötsligt förflutit. Ett klassiskt avsnitt väntar alltså. Där kommer Jon Snow få konfrontera det som han omedvetet själv blev en del av att skapa. Så fort Jon protesterar, vilket han såklart gör, kommer Dany se honom som en motståndare. Och en motståndare som dessutom har starkare tjing på tronen vill man ju göra sig av med.

Tyrion, kan ligga pyrt till.

FREDRIK: Även Tyrion lär få stå till svars för att ha befriat sin bror. Davos lär även han hamna i skottlinjen. Där har vi tre karaktärer vars hälsa vi ska vara direkt oroade för! Arya är också där i området och lurar, och med tanke på att hon troligen kommer försöka döda Dany, så svävar hon också i livsfara. När vi fått den slutgiltiga upplösningen är jag fortfarande övertygad om att det är Gendry som sitter på tronen.

INGRID: Ja den teorin känns inte helt fel faktiskt. Och jag tycker inte helt man kan släppa tanken på att Arya skulle kunna ångra sig och faktiskt gifta sig med Gendry ändå. Den här erfarenheten kanske faktiskt blev vändningen för henne? Och det finns väl flera sätt man kan vara en så kallad “lady” på.  Hon kan väl förresten döda Dany först, och gifta sig med Gendry sen…

FREDRIK: Att Arya skulle ha ihjäl både Night King och Daenerys tror jag inte kommer hända. Hennes ark är färdigskrivet. Vi ska nog vara glada om hon överlever sista avsnittet och gör hon det pekar det mesta på att hon kommer resa väst, till de okända länderna, som hon antydde redan i säsong 5. Sansa är nog dock inte sen att räcka upp handen ifall Gendry behöver en maka. Då blir det en Baratheon och en Stark på tronen, precis som Robert Baratheon önskade.

INGRID: Ja, Gendry på tronen med Sansa vid sin sida! Så skulle det faktiskt kunna sluta.

FREDRIK: Därefter kommer vi förhoppningsvis få se några av de karaktärer som fortfarande lever sina liv. Tormund vid muren (hittar han tecken på fler White Walkers?), Ghost som strövar omkring och Hot Pie som bakar nya goda kakor. Jag skulle inte bli förvånad om vi även få se Daario Naharis en sista gång, hitta några drakägg i Drogons gamla näste på Essos. Sen får serien gärna komma tillbaka igen om 20 år. Typ 20 år senare med allt vad det innebär 🙂

Två som vi i alla fall inte kommer se i nästa avsnitt.

INGRID:  Man måste nog förlika sig med tanken på att många trådar och sidospår kommer förbli ouppklarade, men en fet epilog skulle ju vara riktigt härlig fan service. Även om det kan bli lite väl smetigt ibland. Men det ska verkligen bli spännande (no shit?) att se hur det här ska avslutas. Förbereder mig på en mix av väldigt blandade känslor nästa vecka!

FREDRIK: Många fans har redan tjurat för att storyn inte tagit den väg de önskat. Man kan se brister i de senaste säsongerna, men det finns många där ute som verkligen gått bananas över allt ifrån att Arya dödade Night King till att Daenerys flippade. Game of Thrones har alltid tagit oväntade vägar och vågat göra det som fansen inte gillar, och så kommer det säkerligen vara i slutet också. Det finns inget slut som skulle göra alla nöjda, mängder kommer vara missnöjda oavsett.

Det jag har undrat mest är dock vart Anguy tagit vägen! Du vet han med pilbågen som var med i “Brotherhood” tillsammans med Beric och Thoros. Varför hängde inte han med bakom muren och till Winterfell? Westeros bästa bågskytt liksom!

INGRID: Nej, Fredrik, jag kommer faktiskt inte ihåg vem Anguy är…;) Det är därför det är sån tur att jag har dig att gå igenom Game of thrones med, nån som verkligen har koll på läget. Hörs igen nästa vecka, en sista gång!

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.