Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

En hyllning till Alfie Solomons i Peaky blinders

Innan jag börjar måste en fet spoilervarning utfärdas. Om du läser längre än dessa rader får du skylla dig själv och inte bli arg för att du får veta saker ur handlingen i tv-serien Peaky Blinders. Du får så klart bli arg på annat som står i texten, men inte just det, för nu är du varnad. 

Det kryllar naturligtvis av läskiga, kriminella män i Peaky blinders. Naturligtvis, eftersom BBC-serien handlar om den undre världen i 20-talets Birmingham. Peaky blinders ledare Tommy Shelby (Cilian Murphy) och hans bröder är fullgott våldsamma och läskiga när det behövs. Den korrupte polisinspektören Campbell (utmärkt gestaltad av Sam Niell)  från Nordirland är inte fullt så våldsam, eftersom han inte behöver, men obehaglig så det räcker.

Gangstern Alfie Solomons, ”den vandrande juden” som han kallar sig själv, är i en klass för sig. Liksom många av karaktärerna i Peaky blinders har Alfie en förlaga i verkligheten. Det fanns verkligen en judisk gangster i Londons undre värld på 20-talet. Men det är i mötet mellan skaparen och manusförfattaren Steven Knight och skådespelaren Tomas Hardys som Alfie blir levande. I sin utstyrsel som oftast ses på ortodoxa judar med kippa, lång svart rock och bredhättad hatt. Det är när han pratar sin tjocka cockney-dialekt som han på riktigt blir till. Dialogen och gestaltningen. Det är både vad och hur han säger det, så att säga.

Vi möter Alfie Solomons första gången i början av säsong 2 när Tommy Shelby vill utvidga Peaky Blinders verksamhet till Camden Town, London. Alfies sysslar framför allt med olaglig spelverksamhet och romtillverkning. Det möte som utspelar sig mellan dem är det första bland alla de märkliga och fantastiska konversationer som alltid blir när Alfie är inblandad.

En av de saker som gör Alfie så fantastisk som karaktär är att han nästan alltid pratar i metaforer, eller använder sig av långsökta liknelser. En lång utläggning om judarnas cederfirande och ursprunget till slakten av pesach-geten, slutar i att Arthur Shelbys man får halsen avskuren. Samt att Arthur själv blir ditsatt för mordet. Allt under några få minuter. Och alltid när han har sina utläggningar om egyptiska kungar, itusågade skåp, eller blinda kusiner gör han det med en lättsam ton. En ton som lurar en att allt är ok, så när helvetet bryter lös blir en alltid tagen på sängen.

Alfie är en komplex karaktär och hans motiv är nästan alltid höljda i dunkel. Det är svårt att veta varför han gör som han gör, men det är därför han är så intressant. Han dansar in och ut ur allianser lekande lätt, och kommer undan med det, nästan alltid i alla fall. Han är alltid lika avslappnad och orädd, även när han möter storgangstern Luca Cangretta (Adrian Brody) från New York.

Om ni inte sett sista säsongen, men planerar att göra det, råder jag er verkligen att hoppa över det här stycket.

Alfie och Tommys sista möte på stranden i Margate är fantastiskt, men också helt i linje med hur deras relation hittills hade sett ut. Tommy vet att han måste skjuta Alfie, och Alfie vet att han ska göra det – ändå tvekar Tommy medan Alfie lättsamt pratar på om sin hund Cyril, var han kanske drog på sig den dödliga sjukdom han har. I ett överraskande ögonblick, men också det helt i linje med deras historia, drar Alfie vapen och skjuter mot Tommy, medan ett skott går av och träffar Alfie i kinden. Båda faller till marken.
Efter avsnittet hade sänts, spekulerade fansen vilt om Alfie verkligen dog där på stranden. Dock ställdes också en mycket viktigare fråga som inte fått svar till dags dato: Vem tog hand om hunden Cyril?  

Varför skriver jag den här texten nu, kanske ni frågar er? Well, eftersom jag just sett klart senaste säsongen och är så sprängfylld av beundran inför det skickliga hantverk som Tom Hardy och Steven Knight utfört. Denna perfekta symbios som möjliggjorde karaktären Alfie Solomons.

Steven Knight har bekräftat att det kommer bli en säsong 6 av Peaky blinders och troligtvis en sjunde.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.