Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

En Pilgrims Död

Dramaserien En Pilgrims Död kretsar kring mordet på statsminister Olof Palme. Berättelsen är baserad på Leif GW Perssons prisbelönta trilogi Välfärdsstatens fall och i huvudrollerna ser vi Rolf Lassgård och Helena af Sandeberg. Dessutom dyker större delen av landets skådespelarelit upp i övriga roller, eller vad sägs om Jonas Karlsson, Kjell Bergqvist, Claes Malmberg och Johannes Brost.

Handlingen i serien kretar kring chefen för rikskriminalpolisen, Lars Martin Johansson, spelad av Rolf Lassgård. Han är frustrerad över att Palmemordet inte blev löst. Kunde han kanske förhindrat mordet om han handlat annorlunda på den tiden? Nu får han i alla fall en möjlighet att skapa en parallell utredning till den ordinarie Palmeutredningen och tillsätter därmed en ny grupp med strategiskt utvalda personer som han har en känsla av kan hjälpa honom att se utredningen i ett nytt ljus.

Jag måste säga att det är skönt att se att saker är som de skall igen. Lassgård spelar en sliten och frustrerad polis, Kjell Bergqvist är sådär skönt cynisk som bara han kan vara och det där gamla ouppklarade mordet skall åter ältas i Svensk Television. De ingredienserna borde borga för god underhållning och ett snyggt hantverk, fjärran från trötta långkörare där idéerna numera är så urlakade att man ofta kan räkna ut slutet redan under intromusiken.

Tyvärr tillåter inte SVT någon delning av den 4 minuter långa trailern så jag återberättar den med ord istället:

 

Man med mustasch i tunnelbana smyger

Rolf Lassgård domderar

Tillbakablickar på biografen Grand där Palme mördades

Ett skott brinner av

Jonas Karlsson sossehäcklar

Man med mustasch springer

Kjell Bergqvist stirrar tomt framför sig

En amerikansk medborgare hittas mördad.

Claes Malmberg suckar och svär

Helena af Sandeberg blir tuktad av SÄPO

Lassgård vet vem mördaren är

Någonting sprängs

 

 

En Pilgrims Död sänds i fyra delar med start söndag 13 januari kl 21.00 i SVT1.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."