Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Ettor & nollor – Recension

Ettor & nollor

Så här skrev jag till mina kollegor på redaktionen direkt efter att jag sett de två avsnitten av mini-serien Ettor & nollor:

”Kan inte sova, jag är i chock. Skulle acceptera om någon gav denna mini-serie en etta i betyg, och skulle acceptera en femma. Jag har formulerat en recension (i huvudet) för varje specifikt betygssteg. Alltså, vissa scener är horribla, samtidigt som att slutet förklarar varför vissa rollfigurer finns med, ja, finns representerade till och med. Samtidigt är slutet töntigt, men även relevant och fungerande på så många nivåer. Äh, jag är i chock. Se. Behöver ventilera.

Antingen är det här det mest politiskt avancerade konstverk som någonsin producerats i Sverige, eller så är det ett veritabelt magplask i klichéer och stereotyper. Kan inte bestämma mig.”

Jag ska återkomma till vad jag skrev, men vi börjar med intrigen:

I en bil sitter ett ungt kärlekspar och kuckelurar. Plötsligt landar ett avsprängt ben på motorhuvudet. Sebbe (Jonathan Andersson), ”en vanlig pundare”, sitter på någon typ av information om händelsen som intresserar Göteborgspolisen. Även SÄPO och FBI är intresserad av honom, av helt andra orsaker. FBI vill ha honom utlämnad till USA – något som uppenbarligen skrämmer honom mer än något annat. Polisen Petra (Liv Mjönes) har bara en kort tid på sig att förhöra Sebbe innan utlämningen sker. Han är mycket pratsam och börjar en lång redogörelse om en kreditkortshärva med alla möjliga skumma existenser inblandade, allt från pundare till politiker och allt däremellan.

Jag säger det igen, jag vet inte hur jag ska förhålla mig till den här serien. Regissören (Here-we-go-go-go-to-the-temple-of-consumtion-Stakka-Bo-Johan-Renck) har definitivt gjort någonting helt säreget inom svensk film, så mycket kan jag säga. Han jobbar med ett hårt stiliserat bildspråk, kanske inte lika hårt som exempelvis Johan Klings Darling (2007), men ändå att det skriker korrupt betongrealism i varje bild.

Problemet ligger i att rollfigurerna är så otroligt stereotypa, värst är Karl (Gustaf Skarsgård), som för övrigt inte ens pratar ordentlig göteborgska. Ryssar är ”ryssar”, marockaner är ”marockaner”, och så vidare. Samtidigt ingår den här stereotypiseringen väldigt medvetet i formspråket. Det är knappast sanningen som skildras här, varken om människor eller Göteborg. Det är en uppskruvad fantasi över hur verkligheten kan vara, eller kan te sig. Det är en lite tamare version av valfri film av Guy Ritchie – utom Swept Away och Sherlock-rullarna då, givetvis.

Gustaf
Jag är JÄTTEarg.

Måns Herngren gör mycket bra ifrån sig som stockholmaren Dick. Korrupt är även han, men det våld han ställs inför klarar han inte riktigt av. Han reagerar genom att kastspy varje gång han blir rädd. Det redogörs för polisen Petras egna problem, missbruk, något som är alldeles överflödigt. Kanske är det tänkt att fungera som förklaring till att hon känner för pundaren Sebbe. Det fungerar inget vidare och är bara onödigt. Även Matias Verala dyker upp som kriminell göteborgare, och inte heller han pratar ordentlig göteborgska.

Sedan kommer slutet. En whodunit-gåta som får sin förklaring långt efter man redan hajat hur det ligger till. En mycket löjlig upplösning. Sedan, precis i slutet tvistas det till ytterligare. Och själva den scenen och dess repliker är urlöjliga, men samtidigt gör detta att man omvärderar mycket av det man har sett tidigare. Katharsis, för att tala med den gamle Aristoteles. Vansinnigt snyggt slut, och samtidigt ytterligt töntigt i själva utförandet. Ni hör. Jag har ingen aning om vad jag ska göra med det här.

En liten varning till er som har barn: utöver att vara en väldigt cynisk skildring är det också väldigt våldsamt.

Ettor & nollor har premiär i SVT1 9 februari kl 21:00.

betyg3

14 COMMENTS

 1. Pinsamt dålig göteborgska. Har ju bara sett första avsnittet men ingenting känns trovärdigt, varken karaktärer eller själva storyn och man har inte fått sympati för en enda karaktär varför det känns platt.

 2. Någon älskar Usual Suspects lite väl mycke… hö höö hö. Varför sköt Verelas karaktär (tam) diamantens pappa. Galet omotiverat.

 3. Pinsamt, som göteborgare.. Försök att tala göteborgska… Varje mening är det bara ett försök till att låta som oss.. Så jävla dåligt..

  Katastrof försök att efterlikna göteborgska. Samma sak vore om jag försöker efterlikna norrländska. Efter 2 timmar på youtube… Som lärare..

 4. Denna serien tyckte jag va svin grym jag är göteborgare och har levt föredeta i den undre värden.ni som tycker den här serien är skit har inte varit med på riktigt för denna skildrar värkligen värkligheten som den ser ut inte som alla andra serier inget överdrivet deta är nåns värklighet sen om folk som gjort denna serien inte försökt tala sanning utan bara drivet en story så träffar dom rakt i prick så funkar det alla blir girriga alla kör över alla alla vill ha makt alla vill stå i centrum och alla vill va den som bestämmer välkommen till värkligheten.samhället är sjukt ytligt och ni som tycker si och så om denna serien tror jag inte upplevt hur det är och funkar utan för den finna bild folk målar upp.denna träffa mitt i prick.

 5. Äntligen nån som vågar visa upp hur värkligheten ser ut som folk vägrar se för folk väljer och inte titta rakt fram.denna träffa mitt i prick budskapet är sanningen

 6. kan tänka mig att ni som tycker den här är pinsam och bryr er om dealekten har inte varit med nån ting så ni känner inte igen er.deta är sånt som inte före kommer i eran fina värklighets skildring.bra att nån vågar ta för säg och visa hur det funkar.

 7. Denna känns riktigt tro värdig.hur kan du säga så har du varit med om något liknande.visa karaktär osv påminner mig mycket om folk från mitt tidigare liv i värkligheten.kolla du på det här lär du dig mycket det som är film och story i nåns trygga vardag är en annans vardag.

 8. va är pinsamt? ok du är göteborgare men har du upplevt den sidan av värkligheten eller är du från fina kvarter med en trygg och hyffsad bakrund?

 9. Äntligen nån som sätter ner foten och visar hur livet ser ut för många!!!!deta känner många igen säg i som varit med ett tag.ni gemför med filmer fuck filmer.jag gemför serien med min värklighet saker jag sätt och upplevt saker som hänt mig och mina vänner osv av erfarenhet jag har aldrig sett en serie som träffar så mitt i prick dom har med det mästa här.allt från hur det är och bli spring pojk stå i skuld till va hund till bli utnyttjad till girighet till att det är oavsett vem du är och kommer ifrån finns det alltid något som är och står högre en du.att var och en har bara säg själva osv,,,, sanningen nu deta kunde lika gärna varit en dokumentär om göteborgs undre värd.

 10. Jag tyckte den var rätt ok den var underhållande men de är pinsamt att de tar hela twisten i filmen och kopierar den från The Usual Suspects, Han är fan ingen Keyyzer zöze.. Så de där var riktigt löjligt och jag tycker de borde komma med nya idee’r istället för sånt som redan finns och som redan är så mycket bättre…

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *