Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Evil Genius – När verkligheten överträffar dikten

Real Crime 

Skruvat 

Mystik 

Tokiga jänkare 

Bra skit

Pizzabud under arrest

Netflix miniserie Evil Genius rullar upp en story så bisarr att inte branschens vassaste manusekvilibrister kunnat fantisera ihop något dylikt hur länge de än suttit och brainstormat.

Den 28:e augusti 2003 kliver pizzabudet Brian Wells in på ett bankkontor i Pennsylvania och resten är kriminalhistoria.

Wells bär en bombkrage runt halsen och med sig har han en handskriven lapp där det står att hans enda hopp för överlevnad är att fixa fram $250,000 för att erhålla kombinationen som desarmerar bomben och garanterar honom frihet. Inte så konstigt kan tyckas då man läser om både bomber och rån i valfri kvällsblaska var och varannan dag. Den initala tanken är givetvis att karln har petat på sig en fejkad bomb, skrivit lappen själv för att framstå som ett offer och därmed inte hade något annat val än att råna plejset men varför har ett pizzabud en mystisk käpp och varför verkar resten av lappen vara något som närmast kan liknas vid en skattkarta?

Ett rån utöver det vanliga

Omhändertagen av polisen händer det som ingen hade räknat med, kragen exploderar och Wells förklaras död på platsen. Strax efter dör ännu ett pizzabud under mystiska omständigheter. Myndigheterna kliar sig i huvudet och undrar vad sjutton är det som händer här egentligen? Då kommer det anonyma telefonsamtalet som låter meddela att det ligger en död kropp i en frys ute på vischan, något som med sanningen visar sig vara överensstämmande och en utredning som redan var förvirrande blir genast ännu mer komplex. Efter lite grävande har polisen snart två misstänkta, Majorie Diehl-Armstrong och Bill Rothstein och lättare misstänkta kan man sannerligen ha, utan att avslöja för mycket. Släng sedan in en obehaglig snubbe som går under namnet Kokain-Ken, lite prostitution, en hitman och beställningsmord i mixen så fattar man snabbt att det här inte löses i en handvändning. Mer än så vill man inte veta, det är bara att greppa fjärrkontrollen och kasta sig in i tre timmar vanvett.

Hur hänger allt ihop?

Evil Genius har, precis som alla real crime-serier som poppat upp på senare tid kallats ”den nya the Making of a Murderer” men jag ser få likheter. Skulle jag tvingas jämföra med något skulle jag snarare välja Twin Peaks som referenspunkt. Ibland blir det lite för mycket av det goda och den röda tråden tappas till förmån för sensationsjournalistik men underhållande är det onekligen och det är väl egentligen också det som i slutändan skiljer serien från andra produktioner i genren. Det grävs inte särskilt djupt i motiv, bakgrund och utredning, jag sitter mest med hakan i golvet och förundras under hur korkad mänskligheten kan vara samtidigt som det är helt omöjligt att sluta titta, när ena twisten är löst dyker det direkt upp en ny och det hela är bara för dumt men jag vill till varje pris veta hur den här soppan slutar. Samtidigt är det så förbannat tragiskt att det är svårt att inte hysa viss sympati för de involverade. Det finns inga vinnare i Evil Genius, alla är förlorare oavsett vilken sida man står på.

Evil Genius finns tillgänglig via Netflix

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."