Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Fargo – En första titt

fargo

Texten publicerades ursprungligen den 16 april

Tv-serien Fargo börjar precis som filmen Fargo: med förtexter som säger ”This is a true story” och ”At the request of the survivors, the names have been changed. Out of respect for the dead the rest has been told exactly as it occurred”. Något som såklart inte alls är särskilt sant, men det sätter stämningen både i filmen och serien. Fargo i tv-serieform spinner vidare på Bröderna Coens film från 1996. Eller, inte spinner vidare egentligen, utan det är helt enkelt en serie som utspelas i samma universum som filmen, men med ny handling och nya karaktärer.

Alltså befinner vi oss i en snötäckt glesbygd i den amerikanska mellanvästern, där en stor del av befolkningen är nordiskättad och därför heter namn som Knudsen, Grimsrud och Lundegaard. När de svär använder de uttryck som ”aw yeez” och ”heck”, och framför allt säger de inte yeah utan snarare jaaa. Martin Freeman spelar Lester Nygaard, en försäkringsmäklare med ett otillfredsställande liv, som blir hackad på av både fru och bror som tycker han är misslyckad. Omständigheter gör att han träffar på Lorne Malvo (Billy Bob Thornton), en manipulativ och säregen man, som också är yrkesmördare, i stan på uppdrag. Lester Nygaard vet förstås inte att Lorne Malvo är just yrkesmördare , men deras möte kommer ställa allt på ända för Nygaard.

Att se Martin Freeman i den här rollen tar ett tag att vänja sig vid. Inte för att han på något sätt är dålig, men för mig är han så extremt brittisk, och så väldigt förknippad med rollen som Watson i Sherlock, att det helt enkelt är svårt att stoppa in honom i den amerikanska mellanvästern först, men jag vänjer mig snart.

fargo3
Mr Nygaard

Det känns verkligen väldigt mycket Coen, trots att de varken regisserat eller skrivit, utan bara medverkar som exekutiva producenter. Den säregna stämningen och svarta humorn finns där, och den Coenska kontrasten mellan brutalt våld och ”verklighetens folk”. Karaktären Lester Nygaard känns som en klar parallell till Jerry Lundegaard (William H. Macy) i film-Fargo, och här finns också en kvinnlig polis som har tydliga likheter med Marge Gunderson (Frances McDormand) i filmen. Och Billy Bob Thorntons yrkesmördare påminner en del om Javier Bardems roll i en annan av bröderna Coens filmer: No Country for Old Men. Det sportar båda två en väldigt tveksam frisyr, och delar dessutom den ömsom töntiga ömsom jätteobehagliga uppsynen.

Fargo säsong 1 består av 10 avsnitt, och när den får premiär på HBO Nordic blir det med ett dubbelavsnitt. Jag har bara fått se pilotavsnittet än, men det var å andra sidan ett extremt innehållsrikt avsnitt med oväntade vändningar. Det känns väldigt välgjort – och min enda invändning efter det här första avnsittet är väl egentligen: behövs det en serie som påminner så mycket om filmen?

Fargo hade premiär på FX i USA den 15 april, och får svensk premiär på HBO Nordic den 23 april

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.