Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Förhandstitt – Säsong fyra av Bron

Foto: SVT.

Tyvärr är det dags att ta farväl av en mycket populär karaktär som förgyllt (även förargat) våra liv sedan starten 2011. Ikväll när du slutat prata med ”Ulrik” och håret inte gör lika ont kan du krypa från badrummet till soffan och se första avsnittet av säsong fyra av Bron på SVT. Om du inte har sett säsong tre kan du sluta läsa nu, för nu mina vänner blir det SPOILERS.

I den fjärde och sista säsongen har Saga (Sofia Helin) hamnat i fängelse då säsong tre slutade med att hon blev anklagad för mord på sin mamma. Det har nu gått 2 år och Saga sitter i fängelse då domstolen bestämde att hon var skyldig. Som tittare får man snabbt en uppfattning om hur dålig denna miljö är för en autistisk personlighet som Saga som behöver sina rutiner för att klara av vardagen på sitt eget speciella vis. Hennes identitet som polis har brutalt tagits ifrån henne och hon är ännu känsligare än vanligt för yttre stimuli som överöser henne i fängelset. Hennes partner Henrik (Thure Lindhardt) släpper inte taget och besöker Saga i fängelset när hon tillåter det. Henrik blir kallad till en brottsplats belägen vid foten av Öresundsbron där  generaldirektören för danska Migrationsverket blivit stenad till döds.

I sann Bron anda dras vi med på olika spår härs och tvärs i Danmark och Sverige. En homosexuell iranier som blivit dömd att sändas tillbaka till en säker död i Iran, en vänsterradikal grupp, en erkänd journalist vars enäggstvilling drar fördel av att lura brudar på krogen att han är den kända journalisten och inte extraknäcker som clown på sjukhusets barnavdelning. En kvinna som är på rymmen tillsammans med sin tonårsson och hamnar hos en grupp som närmast liknar en sekt i en privat liten by. Sedan finns det två hemlösa (vad vi vet) flickor som livnär sig på att stjäla plånböcker, pass och annat användbart genom att iscensätta ”olyckor” bland folkmassor på stan. Sedan har vi historien om Henriks försvunna familj, vad händer där egentligen? Hur är det mellan Henrik och Saga på det privata planet? Som ni märker är det många tvära kast och det gäller att hänga med i svängarna.

Jag tycker fortfarande Bron håller hög klass och skådespeleriet är lika bra som tidigare. Det blir ännu tydligare nu att detta alltid har varit Sofia Helins föreställning. Hon ger Saga ännu mer djup och ger oss tittare lite fler svar på vem Saga egentligen är. Med tillräckligt mycket motstånd kan även den hårdaste av de hårdaste bli svag och detta gör Helin med en fingertoppskänsla som heter duga. Finns inget att klaga på och alla skådespelarna är på topp men det är framförallt Helins show och det har det väl alltid varit. Eller hur?

Foto: SVT.

Säsong fyra av Bron har premiär 1 januari 2018 på SVT klockan 21:00.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.