Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Fröken Frimans krig – En första titt

friman

SVT:s dramasatsning runt jul brukar traditionsenligt handla om något historiskt skeende, eller någon historisk person. Tidigare har det bland annat varit biografier om Ivar Kreuger, Selma Lagerlöf  och Gustav III som blivit dramatiserade, och i år handlar det om klass- och kvinnokamp i början av 1900-talet.  Handlingen i Fröken Frimans krig kretsar kring Svenska Hem, ett livsmedelskooperativ i Stockholm som startades uteslutande av och för kvinnor. Dagmar Friman kommer hem från London där hon blivit inspirerad av suffragettrörelsen som arbetade för kvinnors rösträtt, och hemma i Stockholm börjar hon dessutom jobba mot det utbredda fusket och snusket i livsmedelsbranschen som främst drabbar de fattiga. Och som kvinnor blir de så klart motarbetade.

Sissela Kyle spelar huvudrollen som Fröken Friman, och birollslistan är full av kända ansikten som Sofia Ledarp, Ulla Skoog, Allan Svensson, Gustaf Hammarsten och Rolf Lassgård – precis som det brukar vara i Svt:s julsatsningar alltså.  Jag har sett första avsnittet av 3, och det är välgjort och underhållande, med fina miljöer, men jag lämnades ändå med känslan att det var lite tamt. Jag hade liksom förväntat mig att det skulle vara mer dramatik, men istället var det nästan mysigt hela tiden, trots ämnet. Det var lite för många montage-scener där Dagmar går på marknad och tittar på matvaror, eller där kvinnorna sitter och diskuterar, med musik av Niclas Frisk som visserligen är fin, men inte riktigt passar in i tidsandan. Det kan ju hända att det blir mer dramatiskt och händer lite mer i de andra avsnitten förstås, jag hoppas på det. Samtidigt ser jag nu att SVT kategoriserar serien som dramakomedi, så det är väl meningen att det ska vara rätt så lättsamt. Vilket är lite synd, för i själva grundhandlingen här finns ju förutsättningar för mer mustigt kostymdrama om klass- och kvinnokamp i en tid då mycket förändrades.

Fröken Frimans krig sänds i 3 delar på SVT1 den 27:e decmber, 30 december och 1 januari

betyg3

3 COMMENTS

  1. Verkade riktigt bra av det jag såg. Alltid kul när det kommer kostymdrama från SVT; det är man inte bortskämd med. Riktigt bra skådespelare också.. Topp!

  2. Enklast tänkbara dramatik, allt enligt standardformulär 1A. När man såg en scen förstod man vad som skulle sägas i nästa. Karaktärerna var karikatyrer som ”den vimsiga överklassdamen”, ”den onde konkurrenten”, ”den konservative maken” eller ”den buttra pigan”. SVT:s folklustspel fick Downton Abbey att framstå som rena Beckett. Synd på en så bra och intressant historia att det enda som inte saknades på Svenska hems hyllor var klibbig sirap som hälldes generöst över produktionen. Gillar man sött är det bara att njuta.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.