Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Game of Thrones säsong 4 – En första titt

GoT41

Nu är det inte många dagar kvar tills säsongspremiären av Game of Thrones och jag vet inte hur det är med er men jag har i alla fall känt mig så där svältfödd på drakar och demoner igen. Jag har saknat intrigerna. Jag har saknat ondskans makter och den smutsiga kampen om tronen och just när abstinensen var som värst damp lindringen ner i brevlådan. HBO Nordic hade haft den goda smaken att förse en blodtörstande fantasysjäl med de första tre avsnitten från säsong 4. Vilket flyt! Vilken röta!

”All men will die” stod det på det provisoriska omslaget i papp och en svart kråka stirrade på mig med livlösa ögon. Något övertänd slängde jag in DVD-skivan i spelaren och då dök den plötsligt upp. Som ett hånskratt lyste texten ”This is a work in progress. Visual effects, color, sound and music are not final” upp skärmen och jag hann tänka. Jaha, det var för bra för att vara sant och förväntade mig ingenting annat än ett riktigt dåligt studioex med burkigt ljud och dassig bild där man knappt såg skillnad på Jon Snow och Tyrion Lannister. Mina farhågor var dock förhastade och jag glömde snart både tid och rum när jag åter kastades åter in i Westeros.

Fjärde säsongen består av 10 avsnitt som alltså avhandlar andra delen av boken A Storm of Swords. Det är också nu saker och ting verkligen börjar ta fart i berättelsen. För alla som har läst böckerna så vet man att vi har kommit till ett vägskäl där George R.R. Martin gjorde saker och ting riktigt invecklade för oss läsare. Många är de tillfällen då jag själv fann mig bitandes mina knogar i frustration över utvecklingen. Det är många liv och öden som kommer att förändras och för alla er som inte har läst böckerna kan jag utlova flera överraskande moment som kommer att ha stor betydelse ju längre in i berättelsen vi kommer.

GoT42
Winter is coming!

Men först måste vi reda ut en sak. En gång för alla. Ibland när jag säger till folk att Game of Thrones är den bästa dramaserien man kan se på TV för tillfället så möts jag fortfarande av stor tvekan och ett tyst mumlande. ”hmmm jag gillar inte drakar och magi… mummel mummel… det är töntigt… mummel… bara för nördar…” Och då har man oftast inte sett ett enda avsnitt. Okej, jag köper att man inte har tid att se på TV. Eller att man inte tål att se blod. Att nakna kroppar och ett ständigt kopulerande inte alltid går att se i familjesoffan håller också men att komma dragandes med att man inte gillar Game of Thrones på grund av att det är fantasy, den gubben går inte. Det är nämligen inte fantasy, inte i traditionell bemärkelse i alla fall. Visst finns det drakar, dvärgar och riddare men här är inga trollkarlar i nattsärk som springer omkring och kastar healing spells och eldklot. Det är ingen magisk ring som skall kastas i ett brinnande berg eller en förtrollad skog som hotar att äta upp en hel stad. Jag är väl inte heller alltid helsåld på fantasy, det finns mer dåligt än bra där ute, men jag älskar en bra story och det finns väl knappast någon bättre berättelse än Game of Thrones just nu. Det är politik, makt, intriger, historia, geografi, traditioner i ett synnerligen makaber men vacker förpackning. Visuellt är skådeplatsen, ett Westeros, ibland i full blom, ibland i vinterskrud fulländad och full av mystik och blodiga hemligheter och inte en enda gång har det känts ”fejk”.

GoT44
Ygritte är en av många starka kvinnor i serien

Tittar vi på karaktärerna så är de fulla av liv och jag tror på de här personerna. Jag älskar komplexiteten och att ingen, förutom Joffrey faktiskt är rakt igenom ond, även om många ligger på gränsen. Ingen är heller till hundra procent god, de är helt enkelt som vanliga människor, som du och jag. Som kollegan, som grannen. Ja ni fattar. Något som också fascinerar är hur barn utvecklas i serien. Det är häftigt att se hur de väljer sitt eget ödes väg beroende på vad de konfronteras med. Alla förmedlar de känslor som jag kan ta på och flera insatser kommer att leva kvar i mitt minne lång tid efter att serien är slut. Jag tänker på Jack Gleeson och hans King Joffrey som klättrat till toppen över de mest avskyvärda karaktärerna någonsin eller Peter Dinklage som gör sitt livs roll som Tyrion. Men vi får inte glömma kvinnorna för trots all sex och alla nakna kroppar, som vissa har kritiserat serien för så är Game of Thrones fylld till bredden av starka, självständiga kvinnor. Titta bara på Maise Williams i sin roll som den unga Arya Stark, driven av hämndbegär tar hon ingen skit från någon. En annan favorit som får mer tid i säsong fyra är Brienne of Tarth (Gwendoline Christie), den rättfärdiga krigaren. Charmlös och brutal vid en första anblick. En bild som förändras ju längre vi umgås. Vidare har vi Margaery Tyrell, en av få som kan tygla Joffrey, men vad har hon för avsikter egentligen? Hennes mormor Oleanna, en progressiv och driven kvinna som vet vad som krävs för att nå framgång. Sist men inte minst ståtar serien med en äkta rebell och visionär i Daenarys Targaryen (Emilia Clark). Under sin långa vallfärd hinner hon såväl föda upp drakar som befria slavar och hon är det närmsta serien har en protagonist.

GoT43
Även med en arm är Jamie en utomordentlig krigare

Säsong fyra då? Jo, precis som i boken så släpper det verkligen rejält. Snaror stramas åt och ingen karaktär går säker. Band stärks, andra klipps men trots alla bollar i luften, det händer verkligen saker överallt och alla komplexa personligheter så tvingar man aldrig in karaktärerna i banala, repetitiva plotter. Framför allt tvingar man dem aldrig att göra saker som inte ligger i deras natur. Det må låta flummigt men så är det. Joffrey gör saker som Joffrey skulle göra, Tyrion gör saker som Tyrion skulle göra och Daenarys gör helt enkelt saker som Daenarys skulle göra. Simpelt men inte alltid självklart. Detta gör att jag alltid tar serien på fullaste allvar. Det får mig att se bortom drakar och demoner och detta fenomenala berättande fortsätter i säsong fyra och ibland funderar jag över tiden, står den stilla, är den bara en platt cirkel. Ibland undrar jag varför blev en god man plötsligt en ond man och ibland flyter jag bara med och låter berättelsen ta mig dit den vill.

Okej, nog med försvarstal. Skall vi kicka igång med säsong fyra då? Jag slänger samtidigt ut en fet varning för SPOILERS nedan. Det finns nämligen ingen möjlighet att skriva om säsong fyra utan att avslöja avgörande händelser. 

SLUTA ALLTSÅ ATT LÄSA HÄR OM DU VILL VARA HELT OVETANDE! 

Som ni vet förlorade Jamie Lannister sin högerhand i förra säsongen. En händelse som givetvis är förödande för en svärdsman. Han kämpar nu för att hitta en ny plats i världen, nu när han inte kan döda som förr. Dessutom verkar inte hans kära syster Cersei längre vara intresserad av ha incestuöst sex med honom. Världen har verkligen vänts mot honom. Samtidigt har Tyrion blivit påtvingad ett giftermål med den unga Sansa Stark, vars föräldrar ju blev brutalt mördade av Tyrions far. En intrig som bäddar för många överraskningar. Och som om inte det vore nog vägrar Tyrions riktiga kärlek för den prostituerade Shae lämna hans hjärta. I norr står Jon Snow, Sansas halvbror inför rätta för att ha brutit mot sitt kyskhetslöfte när han föll handlöst för fienden den där heta natten i grottan. Han borde dömas till döden för sina ”brott” men eftersom han sitter på viktig information om en stundande invasion så får han leva för att slåss ännu en dag.

Nu tar serien en helt ny vändning. En av huvudpersonerna dör när ännu ett bröllop skakas av ond bråd död. Tyrion blir genast häktad för mordet och fängslas i slottets djupaste fängelsehåla. Sansa flyr staden i panik. Under tiden flyttar samtliga kombattanter fram sina positioner och Daenarys står inför sin största strid hitintills .

Game of Thrones säsong 4 kommer att finnas tillgänglig på HBO Nordic med start 7 april

3 COMMENTS

  1. Jag var tvungen att skriva om lite för att det skulle funka i texten men nu är det borta.

  2. Som tur är har jag läst böckerna annars hade jag varit mäktigt grinig nu 🙂 Upp med en spoiler alert!

  3. Det är en spoiler alert i fetstil men en av våra läsare läste ändå så för att det inte skall inträffa igen så har jag skrivit om texten.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."