Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Inför sista säsongen av Game of Thrones – Vem är med vem, och vad står på spel?

Bild: Helen Sloan/HBO

På måndag är det äntligen dags. Då har säsong 8, den allra sista, av Game of Thrones premiär. För att ladda inför starten har jag tagit hjälp av min kompis Fredrik Fornänger, det absolut största och nördigaste Game of thrones-fanet jag känner. Fredrik är filmarbetare, fritidsledare och en av personerna bakom podden Geekpodden, som självklart gjort ett särskilt GoT-avsnitt inför säsongspremiären.

Hej Fredrik Fornänger! Kan du hjälpa oss att minnas var vi befinner oss i storyn nu, när säsong 8 börjar? Vad är det som står på spel?

   – Allt står på spel! White Walkers och deras armé av hundratusentals odöda har precis tagit sig förbi muren och marscherar nu söderut. På vägen lär de behöva ta sig förbi Winterfell där större delen av Westeros arméer samlas just nu. Med undantag för Drottning Cerseis allierade. Där är Euron Greyjoy och hans flotta och köper ”Det gyllene kompaniet”, med Järnbankens pengar. Gyllene Kompaniet är några av världens inte bara bästa legosoldater utan också de mest pålitliga och lojala. Med dessa på sin sida hoppas Cersei krossa det som återstår av vinnarna i kriget mot de odöda. Så både mänskligheten och kronan står på spel.

Så, vilka olika “grupperingar” av karaktärer är det som står mot varandra nu? Vilka karaktärer lever ens fortfarande?…

   – Jag fick det till 54 namngivna, inflytelserika karaktärer fortfarande i livet ( mer eller mindre. Lever The Mountain?). När familjerna Stark och Targaryens nu har förenats så står de mot Lannisters (som numera bara består av Cersei) och Greyjoys. Bakom sig har Jon Snow och Daenerys Targaryen familjerna i norden, The Vale, Riverlands och en liten skara Wildlings. Familjerna Tyrell, Baratheon och Martell är mer eller mindre utplånade. Vi kan nog förvänta oss en hel del oväntade comebacker, som från exempelvis Jaqen H’ghar, Edmure Tully och Meera Reed. Och Aryas skräckvarg såklart!

Men var håller Jaime Lannister hus?

   – Jaime Lannisters syskon Cersei och Tyrion hatar varandra, och Jaime har under seriens lopp hamnat mellan sina syskons dispyter. Tyrion har anslutit sig till Daenerys Targaryen som vill störta Cersei från tronen. Värt att tillägga är ju att Jaime också är älskare till sin syster, och tillsammans har de fått tre barn (som alla är döda nu). Men när säsongen tar sin början har Jaime äntligen lämnat sin syster och är nu på väg mot Winterfell för att ansluta sig till kriget mot White Walkers.

Daenerys Targaryen, Sansa Stark och Cersei Lannister. Bilder: HBO

Den här säsongen kommer ju bara vara sex avsnitt. Och  de fyra sista är långfilmslånga, en och en halv timme ungefär. Varför tror du att de har gjort den här säsongen med det annorlunda upplägget? Kommer varje avsnitt vara som en avslutad berättelse? 

   – Man har delat upp slutet i sex olika akter helt enkelt. Skulle man gjort fler avsnitt så hade man troligen fått problem rent berättartekniskt. Avsnitt tre sägs ju innehålla det längsta slaget som någonsin skildrats på tv eller film, och man skulle givetvis förlora jättemycket flyt i berättandet om man bröt upp mitt i.

Dessutom så är varje avsnitt så dyrt och avancerat att producera den här säsongen, så skulle man gjort fler så skulle vi nog fått vänta tills hösten innan Game of Thrones var tillbaka. Förra säsongen var ju även den kortare och bestod av sju avsnitt istället för tio. Där märktes att man dessutom ändrat berättarstil lite grand och skruvat upp tempot. Det märks att serien börjar närma sig sitt klimax.

Det finns ju många teorier om olika saker i Game of thrones, till exempel profetior som ska tyda på olika saker. Är det någon speciell teori som du tycker är extra spännande?

   – Herregud ja! Vi har ju givetvis profetian om Cersei, som vi fick ta del av i säsong 5. Där beskrevs bland annat hur hon skulle få tre barn som hon även skulle få begrava. Detta har redan inträffat. Intressant här är ju att Cersei nu påstår sig vara gravid (eller?).  Ännu mer intressantare är den delen som inte visades i serien men som står med i boken, där profetian säger att Cersei kommer att dödas av ”Valonqar”. ”Valonqar” är högvalyriska och betyder lillebror. Många, och så även hon själv, tror att profetian pekar på lillebror Tyrion, men tvillingbrodern Jaime föddes även han efter henne, om än bara med någon minut.

Den andra profetian som det pratas mycket om är den om ”Azor Ahai” och ”Den lovade prinsen”. Det kan vara så att det är två olika profetior, men mycket pekar på att det rör sig om en och samma person. 

”Azor Ahai” är legenden om hjälten med det brinnande svärdet som slogs mot mörkrets krafter för tusentals år sedan. ”Mörkrets krafter” förmodar man var White Walkers. Profetian säger att ”Azor Ahai” kommer att återfödas tack vare den ”Röda Guden” och åter ställas mot White Walkers. Faller ”Azor Ahai” så kommer också världen att falla. Melisandre trodde först att Stannis Baratheon var ”Azor Ahai” återfödd, men lutar nu mer åt att det är Jon Snow. Ett brinnande svärd är det dock bara Beric Dondarrion som har just nu. Vissa hävdar att en eldsprutande drake skulle kunna vara symbolik för svärd och i så fall är även Daenerys en kandidat.

Daenerys och nykläckt drake

”Den lovade prinsen” påminner mycket om ”Azor Ahai”. Det är en hjälte som skall rädda världen från mörker. Här talas det även om att en ”blödande stjärna”, tillsammans med ”rök och salt” skall signalera hjältens födelse. Denna blödande stjärna tror många är en komet, den komet vi såg i säsong 2 av serien. Här tror många att det är Daenerys, då kometen kom i samma veva som hon återföddes i ”rök och salt” och drakäggen kläcktes.

Det finns givetvis många fler profetior, legender och teorier, som den om att Varys skulle vara en sjöjungfru. Men dessa får vi ta en annan gång 😉

Okej, Beric Dondarrion är den enda som har ett brinnande svärd. Uppdatera mig, vem är han nu igen?

   – Snubben med lapp för ena ögat! Ledare för stråtrövarna ”Brotherhood without banners” som stridit mot Lannisters sedan krigen mellan de fem kungarna bröt ut i säsong 2. Han kallas  för Ljusets Lord av sina rövarvänner då han gått över till den Röda Guden. I ”Brotherhood” fanns tidigare även Thoros, präst åt den Röda Guden. Sex gånger har Beric dött och varje gång har Thoros kunnat återuppväcka Beric genom sin gud. Detta är såklart ett tydligt tecken på att Beric har en viktig roll att spela. Han äger även ett flammande svärd.

Det sista vi såg av honom i säsong 7 var att han och Tormund befann sig på muren när White Walkers attackerade och muren rasade. Trailern skvallrar dock om att båda dessa överlevt.

Beric Dondarrion, den enda som de facto har ett brinnande svärd just nu. Bild: HBO

Så, vem kommer egentligen sitta på järntronen när serien är slut?

   – I Geekpodden gick åsikterna isär när vi diskuterade detta. Det vanligaste verkar vara att tro på Jon eller Daenerys på tronen i slutet. Jag tror det är för ”enkelt”. Deras öden spelar andra viktiga roller, men de kommer inte regera Westeros, trots att båda har rätt till tronen enligt Westeros successionsordning. Där är Jon först och Dany näst på tur. Jag tror dock att Jons historia avslutas tillsammans med Nattkungens, och Daenerys öde är för starkt sammankopplat med drakarna.

Förutsatt att det finns en tron kvar i slutet, så är det Gendry som kommer sitta på den. Kanske med Sansa vid sin sida. Gendry är den enda kvarlevande (i serien i vart fall) ättlingen till kung Robert Baratheon. Problemet är bara att han är oäkting, men Melisandre förutspådde redan i säsong 3 att Gendry ”var ämnat för något mycket större”. Hans återkomst i säsong sju tyder också på att han har en väldigt viktig roll att spela. 

Kan det bli Gendry som sitter på järntronen i slutet? Bild: HBO

Som det enorma Game of Thrones-fan du är, hur har du laddat inför säsongspremiären?

   – Jag har laddat i flera veckor redan. Denna vecka har jag sett igenom säsong sju igen. Jag och mina vänner kommer även i stämning genom att spela Game of Thrones: Kortspelet av Fantasy Flight Games. Samtidigt håller jag på och läser George RR Martins senaste bok Fire and blood som handlar om släkten Targaryen. På kylning står såklart Game of Thrones-vinet. Jag spelar även GOT:Conquest på mobilen, men det är rätt kass. 

Tack Fredrik Fornänger! Nu återstår det att se vem som får rätt, i frågan om vem som kommer sitta på järntronen i slutet…

Game of thrones säsong 8 har premiär på HBO Nordic kl 03 på morgonen måndag 15 april. 

Här kan du lyssna på Geekpoddens specialavsnitt inför den sista Game of thrones-säsongen.

3 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.