Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Blod, eld, död – Nu är Game of Thrones slut!

Bild: HBO Nordic

Nu är det slut. Det sista avsnittet av världens största tv-serie Game of thrones är ute. Jag har tagit Fredrik Fornänger från Geekpodden till hjälp för att diskutera och analyserat den senaste säsongen, och nu har vi kommit till vägs ände!

INGRID: Vad var din känsla där i slutet, när Jon Snow red iväg med vildingarna norrut och bilden fejdade till svart?

FREDRIK: En bra känsla faktiskt! Trots att han räddade typ hela världen, så straffas han och skickas till muren igen! Men här känner han sig ändå hemma och kan hänga med Thormund och Co. Sedan kommer hans öde inte vara klart bara för att det fejdar till svart, men det är en annan berättelse.

INGRID: Jag både gillade Jons slut och tyckte det var väldigt frustrerande och sorgligt. Han har kämpat så mycket, mot både levande och döda, och dessutom själv dött och återuppstått på vägen. Han hade kommit så långt, lett så många människor på vägen och uträttat så mycket och dessutom kommit fram till att han egentligen var den rättmätige arvtagaren till tronen. Och så blev det så här, snöpligt. Som att han är tillbaka på ruta ett igen. Men jag gillade också att slutet var så, inte en förutsägbart smetig hjältesaga.

FREDRIK: Precis. Håller absolut med!

INGRID: Vad tycker du om det här sista avsnittet, som helhet? Jag tycker det var bra på många sätt, det var inte för förutsägbart, det slutade på ett sätt som väl ingen hade räknat med. Men det var samtidigt rätt odramatiskt. Jag hade velat ha mer spänning och nerv i ett sista avsnitt. Den mest dramatiska scenen, typ hela seriens klimax, där Jon dödade Daenerys och Drogon eldade upp tronen var så snöplig, alldeles för kort. Det hände för snabbt!

Vi hade precis landat i att Daenerys blivit fascistledare (väldigt snyggt iscensatt med Targaryen-symbolen på en enorm flagga, och soldater uppställda i långa raka led), och att Jon efter en stunds försvarande ändå landade i vad han var tvungen att göra. “Sometimes, duty is the death of love”, som Tyrion sa. Och så gick Jon och dödade Daenerys. Bara sådär. Det hann aldrig byggas upp någon stämning kring det. Här hade det behövts ett helt avsnitt till, mellan Danys massaker av Kings Landing och slutet när Jon dödade henne.

Fascism much? Foto: HBO Nordic

Det var också ganska snöpligt att inte få se vad som hände direkt efter att Drogon flög iväg med den döda Daenerys. Jag kan förstå tanken med tidshoppet där, att det blir en liten twist när man plötsligt är på en annan plats, med ett oväntat gäng personer, och undrar vad i hela friden som pågår, och när. Men det funkade inte riktigt, det kändes verkligen som att en scen var bortklippt. Hur upptäcktes det att Daenerys var död? Gick Jon själv och berättade det för Greyworm? Varför dödade inte Greyworm Jon på fläcken då, kan man undra. Till exempel.

FREDRIK: En del av kritiken som den här säsongen (och förra) fått, och där jag kan hålla med, är att man just gör allt så snabbt. Hade man haft tio avsnitt istället för sex så hade man kunnat få det där man gillar med Game of Thrones, mer relationer och plotting. Angående Jon så hade man kunnat bygga upp hur han försökt fly, men till slut tillfångatas.

Att Greyworm sedan kallar alla mäktiga lorder till Kings Landing… vet han ens vilka de är?  Troligen är det Tyrion som har insisterat på detta, men det får man inte se vilket är synd. Tror säsongen och serien hade tjänat på att vara lite mindre hoppig och att avsnitten fått ta sin tid.

INGRID: Jag har klagat mycket på att Bran å ena sidan har framställts som så viktig, å andra sidan varit en så tråkig och meningslös karaktär. Nu fick han ju verkligen en viktig roll. Och oväntad! Vem f-n hade gissat att Bran skulle va kung när serien slutade? Jag vet inte om jag är helt med på att han skulle vara den bästa kungen –  vet de andra om han ens är tillräknelig? Har han ens haft ett normalt samtal med någon? – men kan inte heller riktigt komma på ett bättre val. Det där med att han bär på alla världens berättelser och därför är den bäst lämpade, det känns flummigt men jag köpte det ändå på något sätt.

Leve konungen! Bild: Macall B.Polay/HBO Nordic

FREDRIK: Bran har spelat ”the Game of Thrones” exemplariskt på slutet! Man har ju undrat varför i h*****e han inte berättar för Jon om bakhåll, Danys galenskap och gett lite mer råd rent allmänt. Nu fattar man att det var detta han sett framför sig hela tiden, och för att inte riskera någon Butterflyeffekt så har han hållit tyst. Historien hade kunnat ta en helt annan vändning om han berättat vad han sett, men då hade troligen Jon eller Dany varit kung/drottning. Detta gör honom till rätt så osympatisk, även om han kanske kan bli en bra kung för landet i det långa loppet.

INGRID: Var det alltså det här som var Brans öde, det som allt ledde till? När Tyrion frågade honom om han ville bli kung svarade han ju “why do you think I’ve come this far?”.

FREDRIK: Nja. Hans öde var ju att bli “Three eyed raven”, men att bli kung var helt klart hans mål. Han hade räknat ut allt in i minsta detalj. Lite taskigt kanske att inte berätta för Arya vad som verkligen finns väst om Westeros, men han ville väl inte spoila hennes resa.

INGRID: Han tänkte att Arya var lika spoilerkänslig som alla andra nuförtiden!

Nu när vi vet att det slutade så här med Bran så är det ju intressant att tänka tillbaka på allt som hände och vad Bran gjorde och inte gjorde, och fundera på exakt hur beräknande han var. Men, jag måste säga att detta har varit lite väl otydligt berättat, har det inte det?

FREDRIK: Här hamnar mina tankar lätt till en teori som jag hade i början på säsongen, som faktiskt fortfarande kan vara sann. Att Night King var den enda som visste, vid sidan av Bran, hur framtiden skulle se ut och där sett hur Bran tagit makten och kastat Westeros in i mörker. Bran är den absolut mäktigaste av alla karaktärer då han kan se både bakåt och framåt i tiden, varsomhelst närsomhelst. Plus att han kan gå in i andra varelser och personer. Då Night King inte var så bra på att prata har detta inte kunnat förmedlas till andra och hans stora mission var att störta Bran innan han blev kung. Men Bran hade förutsett allt, spelat spelet otroligt snyggt och blev då kung till slut. Vi får dock aldrig veta (eventuellt) om han har goda eller onda intentioner.

INGRID: Just det, du sa ju faktiskt det efter avsnitt 3. Den teorin är ju väldigt spännande, och funkar när du går igenom den så här, men den framgår ju inte riktigt i serien… Förresten, nu kommer jag ihåg det du sa efter avsnitt 2, om samtalet som Tyrion hade med Bran innan slaget mot white walkers. Du skrev att den scenen kunde bli viktig för att “Tyrion kommer att ha snappat upp något Bran berättar eller kan berätta, och handla utefter detta”. Så blev det ju kan man säga, för det var ju Tyrion som kom fram till att Bran borde bli kung. Bra förutsett, Fredrik!

Foto: Macall B. Polay/HBO Nordic

INGRID: Vi fick ju faktiskt återse en hel del karaktärer också. Som Yara Greyjoy, Edmure Tully, Bronn och Robin Arryn till exempel.

FREDRIK: Ja Edmure hade man änna saknat. Hans lilla tal i det stora rådet var asroligt! Men här hade jag velat se mer! Hur reagerade till exempel Sansa på att återse honom? Med avsmak eller som en möjlig giftaskandidat? Vem var den nya prinsen av Dorne? Vad har hänt med Edmures fru? Lite mer sånt hade inte skadat. Skönt att Bronn fick dyka upp utan sitt jäkla armborst. Hans vända den här säsongen hade man kunnat göra mycket mer av.

INGRID:  Innan Bronns återkomst här så kändes han ju riktigt meningslös den här säsongen. Men det var roligt att han blev master of coin (wtf?) i kung Brans nya lilla regering. Och att Sam blivit maester! Det var fint. Jag gillade den scenen där de hade möte. Det var lite mysig fan service. Och scenen där Brienne satt och skrev sin käre Jaimes historia i riddar-boken. Lite tacky, men jag gillar’t.

Fint. Foto: Helen Sloan/HBO Nordic

INGRID: Ska vi ändå ta upp det oundvikliga: vilka stora saker fick vi inte svar på i det här sista avsnittet?

FREDRIK: Den absolut största frågan är ju vart Anguy tagit vägen! Du vet snubben i säsong tre som hängde med Dondarrion och som lärde Arya skjuta pilbåge!

Sen är ju Night Kings egentliga mål och syfte höjt i dunkel. Där hade man väl velat ha fått lite mer info. Det blev ju vare sig några tidsresor eller ansiktsbyten i den här säsongen, vilket man hade hoppats lite på. I övrigt fick jag nog svar på det mesta. Jag tyckte man sydde ihop det hela fint.

INGRID: Fredrik, du är nog den enda som funderar över den där Anguy…

Men ja, det var storyn med Night King som var den här säsongens stora svaghet faktiskt. Det tog slut så abrupt, och ingen uppföljning alls. Magin försvann lite där. Apropå magi, kan vi också konstatera att det här med profetiorna och förutsägelserna inte fick så stor betydelse ändå, eller har jag missat det?

FREDRIK: Allt kring White Walkers och Night King kommer i nästa års prequel. Mer om detta senare. Angående profetiorna så fick man nog lite payoff. Melissandres “ögon”-profetia blev sann. Jon, precis som Azor Ahai, blev tvungen att döda den han älskade. Danys vision i säsong 2 fick payoff i sista avsnittet när hon kommer in i tronrummet. Cersie dödades visserligen inte av sin bror, med dog med sin bror. Jag tror inte det var någon som blev helt ouppklarad?

INGRID: Uppfylldes Melissandres ögon-profetia verkligen? Dödade Arya någon med gröna ögon? Man trodde ju det skulle vara Daenerys eller Cersei.

FREDRIK: Hon har ju en del på sitt samvete. Kan ju vara vem som helst. Blå ögon var ju grejen. Profetior kan vara förvirrande ibland 😉

INGRID: I och för sig… men tydligt var det icke!

Hej då Jon! Foto: Helen Sloan/HBO Nordic.

INGRID: Ska vi snacka lite om kritiken mot den här säsongen.  Det florerar så mycket snack om att den skulle vara så extremt dålig. Jag fattar verkligen inte det. Visst har jag också invändningar, vi tyckte ju båda att det gick lite för fort fram och hade behövts något mer avsnitt, till exempel. Men att de här sista avsnitten skulle vara så extremt dåliga i jämförelse med tidigare säsonger, det är ju obegripligt. Uppropet som flera hundratusen personer har skrivit under, som kräver att HBO ska skriva om och göra om hela säsongen igen, får mig nästa att skämmas för att vara ett GoT-fan. Herregud, folk måste ju fatta att de inte äger tv-serien de älskar.

FREDRIK: Nä det var bland det töntigaste jag varit med om på länge. Sura fans som dels då inte klarar av att serien väljer en annan väg än de själva önskar, dels skriver på någon fjantig protestlista. Jag antar att dessa sura fans är beredda att dela på kostnaderna för den omgjorda säsongen också? Jag tror dock inte att det är så många. Snarare, som det brukar vara i såna här sammanhang, en liten klick som för väldigt mycket oväsen. Över 18 miljoner har följt sista säsongen, så om hundra tusen vill skriva på en protestlista, fine.

INGRID: Men vad är steget vidare nu då? Visst är det minst en Game of Thrones-spinoff på gång?

FREDRIK: Nästa år är det premiär för Blood moon, den av de fem tilltänkta spin-offsen som går ut först. Den utspelar sig ca 8000-5000 år före Game of Thrones och kommer att handla om kampen mellan Children of the Forest och The First Men, det som kallas för “Hjältarnas tidsålder”. Här kommer vi också få svar på allt kring White Walkers och Night King, då det är under denna era som de skapas. Vid denna tidpunkt finns vare sig Starks, De sju kungarikena eller Muren, så spelbrädet kommer se väldigt annorlunda ut. Man har börjat inspelningarna och en av huvudrollerna görs av Naomi Watts.

Jag tror det kommer bli asbra! Det man vet från den här tiden är det som återberättats som diffusa legender, så det finns stort utrymme för dramatiska vändningar och episka ögonblick. Dessutom är George R R Martin aktiv i skapandeprocessen så det finns en trevlig kvalitetsstämpel på manuset redan nu.

INGRID: Med andra ord… Winter is coming – igen!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.