Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Game of Thrones – Trailer till tidernas mest hypade TV-serie

Winter is coming!

Det känns visserligen inte så men nu är det faktiskt åtta år sedan tredje och sista delen i Sagan om Ringen kom och vi som knappt kan leva utan drakar, demoner, jättar, orcher och annat fanstyg har inte fått vårt lystmäte mättat sedan dess. I vår desperation har vi likt svultna vargar sökt oss till placeboartade substitut såsom Legend of the Seeker, In the name of the King, Clash of the Titans och andra ruttna kadaver som tillfälligt stillat vår hunger men snart är äntligen den långa väntan över och vi kan på nytt fylla våra utmärglade kroppar med nytt blod. Den eviga kampen mellan det onda och det goda går vidare och vi kan åter fylla tomrummet i våra hjärtan med det metalliska ljudet av svärd som drabbar samman i en strid på liv och död.

Gigantiska hemska bestar, frysta tundror, riddare, fagra prinsessor, episka slag, och ett kungadöme som ständigt hotas av undergång i form av ondskans makter, endast åtskilda från varandra genom en enorm mur av is. Alla ingredienserna finns där, nu gäller det bara att leverera!

Intresset för filmatiseringen av George R R Martins Game of Thrones saknar motstycke. Faktum är att sedan det blev känt att den amerikanska kabelkanalen HBO  tagit sig an Martins populära fantasyserie så har aktiviteten på forum och bloggar varit enorm. Entusiastiska fans har sedan 2007 diskuterat och spekulerat i rollsättningar, inspelningsplatser och oändligt många rykten har florerat. Det här låter kanske överdrivet men då skall man veta att intresset i USA har vida överträffat intresset här i Sverige. Att den, långt innan sin premiär har över 300 röster och 12 sidor med diskussionstrådar på IMDb talar sitt tydliga språk. Lite oväntat faktiskt eftersom fantasy oftast inte har den genomslagskraften i USA. Den stora massan går mest igång på sockersöta romcoms, töntiga collegefilmer, actionrullar med koppling till CIA, gärna då med Bruce Willis eller Tom Cruise i huvudrollen och givetvis allt med Jack Black. Förklaringen är väl återigen Sagan om Ringen som fullständigt krossade alla tänkbara rekord och det är väl just det faktum som gör att förväntningarna på slutresultatet av Game of Thrones är minst sagt höga, världen över. I en artikel i brittiska The Guardian i somras ställdes frågan om Game of Thrones i själva verket inte är den mest efterlängtade tv-serien någonsin, och då hade själva inspelningarna ännu inte inletts.

”Mr Bean är tillbaka”

Alla är kanske inte bekanta med George R R Martins verk. Därför följer här en kort summering. Game of Thrones är den första delen av fyra böcker och vi snackar tegelstenar här. Totalt är det över 3 200 sidor som skall överföras till TV-format. Historien utspelas i ett fiktivt rike, Westeros och där Sagan om Ringen fokuserade på övernaturliga och magiska händelser och föremål så ligger fokus här snarare på kampen om tronen i kungadömet. Blod, sex och ond bråd död står på menyn och enligt förhandssnacket kommer vi att få äta oss proppmätta. Givetvis finns ondskans makter också representerade men de är som jag tidigare nämnde avskärmade genom en enorm vägg av is. Martins största egenskap som författare av fantasyböcker ligger i hans karaktärsbygge och skickliga detaljarbete och vi kommer att häpna över det komplexa universum som återskapas från böckerna.

Mängder med stålars har plöjts ner i detta projekt och huvudrollen spelas av Boromir himself, Sean Bean. För regin står Dan Weiss och David Benioff som båda har varit ”Drakar & Demoner-nördar” sedan barnsben. Game of Thrones kommer att vara betydligt råare än andra filmer och serier i genren och vi utlovas både halshuggningar och nakna bröst.  Detta är i sanning ett modigt grepp av HBO som historiskt har satsat mest på ”gritty dramas” som Sopranos, The Wire och nu senast Boardwalk Empire. Redan nu har det dock visat sig vara ett genidrag då antalet nya HBO-abonnenter ständigt fortsätter att öka i staterna. Det låter kanske konstigt här i fildelningens Mecka men jag talar av egen erfarenhet när jag säger att amerikanerna kör stenhårt på sin TiVo. Å andra sidan så betalar man en bråkdel av vad vi gör här för både filmer och abonnemang.

Trailern säger mig i alla fall att det här kommer att vara kärlek vid första ögonkastet och för första gången någonsin så önskar jag att vintern varade för evigt!

”Hej mitt vinterland nu är jag här… to kick som fucking ghoul ass!”

Följande datum gäller: Premiär i USA, 17:e april. Premiär i Sverige på Canal+, 4:e maj.

Okej att jag är en sucker för genren och att mitt betyg säkert därmed är något färgat men efter att ha rotat bland kadaver i 8 år så vore det fan tjänstefel att inte dela ut full pott!

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."