Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Gentleman Jack – En efterlängtad queer pärla

Fanns det verkligen inga lesbiska kvinnor innan 1900?? Som varande en person som både gillar kostymdrama och queera berättelser är det den frågan jag frustrerat återkommer till. Det är en retorisk fråga, naturligtvis. Självklart fanns det lesbiska kvinnor innan 1900, det är bara det att vi hittills har underlåtit att berätta deras historia.

Men nu har det äntligen gjorts! Och så känsligt och snyggt sedan. Gentleman Jack bygger på den verkliga personen Ann Listers dagböcker. Dagböcker som skrevs i chiffer, antagligen för att ärligheten och dess explicita innehåll skulle varit farligt i tiden för dess nedtecknande. Författaren Helena Whitbread tog sig an att dechiffrera alla dagböckerna och nu har Sally Wainwright i samarbete med HBO och BBC skapat en smart, sorglig, komplex och upplyftande tv-serie.

Först och främst måste jag uppehålla mig en stund vid introt. Streamingtjänsterna har skapat en kultur av att det är helt okej att snabbspola eller helt hoppa över introt. Det har till viss del att göra med bingetittandet, och att tittaren inte orkar se introt om en ser sex avsnitt på raken. Gentleman Jack är annorlunda. Det är ett så pass snyggt intro att jag inte skulle drömma om att snabbspola. Jag längtar till det. Den maskulina påklädningen är det sexigaste jag sett på länge. Närbilderna på stövlar, knäppning av knappar, manschetter som rättas till. Jag kan inte komma över hur snygg och samtidigt full av berättelse den är.

Efter att ha varit på resande fot kommer återvänder Ann Lister (Suranne Jones) till sitt hem Shibden. Hennes kärlek har gift sig med en man och Ann bestämmer hon sig dels för att slicka såren och att fokusera familjens ägor, som innefattar gård, små lantbruk som familjen arrenderar till bönder samt en potentiell kolgruva. Ann Lister själv är en komplex karaktär. Samtidigt som hon bryter mot konventionen på vissa sätt, är hon otroligt konservativ när det gäller andra. Vilket är befriande. Bara för att hon klär sig i en maskulin stil, samt älskar kvinnor betyder inte det att hon är radikal i andra frågor. Hon har inga problem med att förhandla stenhårt mot arrendatorerna, eller kolgruvearbetarnas villkor. Trots allt tillhör hon överklassen och är uppfostrad så. Vilket är det som gör berättelsen verklig för mig.

Ann bestämmer sig för att förföra den rika arvtagerskan Anne Walker (Sophie Rundle) dels för att om möjligt få tillgång till kapital men kanske framför allt som förströelse. Men relationen till den känsliga och psykiskt sköra Walker kommer förändra henne i grunden.

Dagboksformen har Wainwright behållit med hjälp av att Ann ibland anförtror sina planer och åsikter till kameran. Suranne Jones sköter detta ganska svåra grepp med naturlighet och skicklighet. Hon har en självklarhet och status i  framtoning som är helt makalös. Om Jones gestaltning liknar den verkliga Ann det minsta lilla tvivlar jag inte det minsta på hur hon kunde krossa så många hjärtan. Jag älskar den målmedvetenhet med vilken Ann stövlar in rakt in i alla rum. Hon krossar alla föreställningar om hur en kvinna ska vara.  Även när hon iklädd puffärmad vit klänning och  långa fjädrar i håret befinner sig i danska hovet.

Relationen mellan Ann Lister och Anne Walker är så hjärtskärande och kärleksfullt berättad att jag har svårt att minnas när jag såg en relation gestaltas på ett verkligare sätt. Jag har saknat det. Däremot väjer inte Gentleman Jack för det farliga i att älska personer från det egna könet. Även om den allmänna åsikten var att kvinnor kanske inte ens hade någon sexualitet och att kvinnor kunde resa och bo tillsammans som ”väninnor” utan att någon höjer på ögonbrynen, bränner det till ibland.

Gentleman Jack har precis fått grönt ljus till en andra säsong. Det enda bitterljuva är att det kommer ta så lång tid för den att produceras eftersom BBC är så noggranna och omsorgsfulla med allting.

Första säsongen av Gentleman Jack finns tillgänglig på HBO Nordic

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.