Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Godbitar ur SVT:s sommartablå

wolf hall
Wolf Hall

SVT har presenterat sin sommartablå, och en sak kan man verkligen lita på: Ja, även denna sommar kan vi spendera i sällskap med polisutredningar i Englands mordtätaste, men samtidigt absolut mysigaste, grevskap Midsomer.

Men förutom Morden i Midsomer – som väl numera snarare är en sommartradition i stil med grillning, jordgubbar och sömnproblem på grund av ljusa nätter än en tvserie? – så visas en hel del annat intressant när det gäller film och tvdrama. Här är godbitarna, enligt mig:

Barnmorskan i East End, säsong 3
SVT1 onsdag 27 maj kl 21.00 (1:8)
De unga barnmorskorna och deras lite barskare, och mer erfarna, nunnekollegor i Londons östra delar på 50-talet cyklar mellan de fattiga hushållen för att förlösa barn. Barnmorskan i East End (Call the midwife) är en kompott av brittisk myscharm och ren kvinnokraft.

Cucumber & Banana
SVT1 torsdag 11 juni kl 22.15 Cucumber (1:8)
SVT1 torsdag 11 juni kl 22.45 Banana (1:8)
Russel T Davies serie Queer as Folk om gaylivet i Manchester i slutet på 90-talet var inte bara en fantastisk britt-serie, lite i still med klassikern This Life (shit, borde se om dem snarast!). Det var också serien som bekantade mig med Aidan Gillen och Charlie Hunnam första gången. Ni vet, Littlefinger i Game of thrones och Jax i Sons of Anarchy!  Nu är Russell T Davies tillbaka med tvillingserierna Cucumber och Banana som utforskar gaylivet i Manchester på 2000-talet. Cucumber är huvudserien, med huvudkaraktärer i medelåldern, medan Banana är en spinoff som fördjupar sig i de yngre karaktärerna i Cucumber.

Wolf Hall
SVT1 söndag 21 juni kl 21.45 (1:8)
Vill du se Homeland-Brody i puffbyxor? Ja, det vill du. Tur då att Damian Lewis spelar Henrik VIII i det här påkostade brittiska kostymdramat baserat på Hilary Mantels omtalade romansvit med samma namn, som handlar om Thomas Cromwell och Henrik VIII:s hov.

Indian Summers
SVT1 lördag 20 juni kl 21.00 (1:10)
En brittisk dramaserie jag inte vet så mycket om  – men premissen låter spännande. Det utspelar sig 1932, i slutet av det brittiska imperiets kolonisering av Indien, i ett område som kallas ”Lilla England”, där en liten brittisk grupp fortfarande lever kvar. Men det är ett samhälle på fall, där de unga indierna vill göra revolution och bli fria från sina kolonisatörer.

Mammon
SVT1 söndag 16 augusti kl 21.00 (1:6)
Inte heller denna serie vet jag så mycket om, men det är kul att det visas mer och mer norskt på SVT, och en kriminalare som inte bara kretsar kring en polisutredning är i alla fall oftast något jag känner mig sugen. Mammon handlar om nyhetsjournalisten Peter som får veta om en finansskandal där hans egen bror är inblandad. Brodern begår självmord och Peter omplaceras till sportredaktionen. Flera år senare kommer historien åter upp till ytan och det visar sig vara en stor konspiration med förgreningar långt in i maktens korridorer.

Moving Sweden
SVT och Svenska Filminstitutet har gjort en gemensam satsning på filmberättare i början av sitt skapande och på etablerade skapare som vill prova en ny berättarformat. Nu visas sju av de 30 minuter långa filmerna som är resultatet – och en av dem är ingen mindre än den superhajpade Kung Fury, som Måns Lindman skrivit mer om här! Jag ser också mycket fram emot Alena, en filmatisering av Kim W Anderssons serieroman med samma namn, där handlingen beskrivs så här: ”Alena har börjat på en internatskola och trakasseras av Filippa och tjejerna i lacrosselaget. Om Alena inte slår tillbaka så hotar hennes enda vän Josefin ta saken i egna händer. Det finns bara ett problem. Josefin har varit död i ett år”. Låter väl spännande? 
En av de övriga filmerna – Gerilla – såg jag förresten på Göteborgs Filmfestival, och kan varmt rekommendera.  Både underhållande och rörande, och med en mycket bra Adam Pålsson i huvudrollen.
SVT2 onsdag 17 juni kl 21.45: Råggywood – vi ska bli rappare
SVT2 onsdag 24 juni kl 21.45: Gerilla
SVT2 onsdag 1 juli kl 21.45: Alena
SVT2 onsdag 8 juli kl 21.45: Flaket
SVT2 onsdag 15 juli kl 21.45: Hitta bort
SVT2 onsdag 22 juli kl 21.45: Lea och skogspiraterna
SVT2 onsdag 5 augusti kl 21.45: Kung Fury

Tillbaka till framtiden
SVT uppmärksammar att det i år är 30 år sedan Marty McFly (Michael J. Fox) blev kompis med uppfinnaren Dr Emmett Brown (Christopher Lloyd) i den första Tillbaka till framtiden-filmen – och att Marty i film två reser till år 2015! Alla tre filmer visas under en helg, 26-28 juni.

Pride
Under Prideveckan visas sex dokumentärer med hbtq-tema – bland annat Sara Broos omtalade För dig naken, om konstnären Lars Lerin och hans sökande efter kärlek, och isländska A boy like her om Hrafnhildur, som efter 26 år berättade för sin familj och sina vänner att hon inte var en man, utan kvinna.

Hitchcock
Det blir också ett Hitchcock-tema, med sex långfilmer plus spelfilmen Hitchcock från 2012, med Anthony Hopkins i rollen som mästerregissören.

Här kan du läsa mer om hela SVT:s sommartablå.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.