Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Godless – årets bästa miniserie gör ingen besviken

Varit nedbäddad i två dagar med en hals som kan liknas vid sandpapper. Det är ju ändå den där trevliga årstiden när bakterierna festar loss. Förbannat tråkigt men då måste man göra det bästa av situationen och det har jag gjort gott folk! Har sett årets bästa miniserie från Netflix: Godless. Lycka till att skapa något bättre innan årets slut. Favoriten Steven Soderbergh är en av producenterna och Scott Frank har regisserat och skrivit manus i detta vilda västern-drama.

Foto: Netflix.

Handlingen fokuserar runt staden La Belle i New Mexico och dess invånare som till större del består av kvinnor som blev änkor efter en katastrof i den närliggande gruvan. Detta ses ju inte på med blida ögon från omvärlden för kvinnor kan väl inte sköta en stad? Eller? Persongalleriet är en fröjd och man blir snabbt förälskad i många av karaktärerna.

Det är väldigt tydligt i historien vem som är ”god” och vem som är ”ond”, det är vad en äkta vilda västern serie skall utgå ifrån om du frågar mig. Karaktären som tar över varenda scen hon är med i är den avlidne borgmästarens fru, Mary Agnes (fenomenala Merritt Wever)  som slängde kjolarna innan makes kropp ens kallnat och anammat stilen cowboy rakt igenom. En rolig scen är när hennes bror, sheriffen Bill (Scoot McNairy), ifrågasätter om hon kan passa hans barn då hon blivit ”less motherlike”.

Foto: Netflix.

En annan karaktär som dominerar är Alice (Michelle Dockery) som bor med sin son och svärmor på en ranch utanför staden där hon tämjer vilda hästar. En kväll rider en ung man vid namn Roy Goode (Jack O´Connell) in på gården och blir snabbt skjuten i halsen av Alice som välkomnar alla besökare med ett skjutglatt finger.

Roy får stanna och läka ihop på gården och det visar sig att han är på flykt från ett laglöst gäng styrt av fullblods psykopaten Frank Griffin (Jeff Daniels har aldrig varit bättre). Frank kan inte förstå hur Roy kunde förråda honom och vänder ut och in på varenda liten håla i New Mexico för att hitta Roy och låta honom sona sitt svek.

Foto: Netflix.

Under seriens gång får man tillbakablickar på historien om Frank och Roy och vad som gick snett mellan dem och även av några av de andra karaktärerna som har ett intressant förflutet. Det blir aldrig rörigt då manuset är mycket väl uppbyggt och logiskt. Förutom det fantastiska manuset är det en oerhört snygg serie. Fotot är bedövande vackert och naturen tar andan ur en.

Inte sedan ”Mannen som kunde tala med hästar” (1998) har jag varit så sugen på att flytta till en hästranch in the middle of nowhere, trots att jag är livrädd för hästar. Det är rått men samtidigt vackert och skådespelarna är i världsklass. Inte jättemånga kända ansikten för den större publiken men vilken laginsats ensemblen gör, man kan tro att det är en serie som har gått i 8 säsonger för så samspelta är de. Om det finns någon rättvisa i denna värld så kommer ”Godless” ta storslam på nästa Emmygala. Världsklass i 7 avsnitt.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.