Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Goliath – ett mästerverk du kan ha missat

Vad får man om man slänger i crime noir, Erin Brockowich och en alkoholmarinerad Billy Bob Thornton i en mixer? David E. Kelley och Jonathan Shapiros bästa verk Goliath. Handlingen är enkel: en vanärad toppadvokat tillbringar sina dagar med att fukta sina organ med alkohol på favoritsyltan tills han får en chans att hämnas sin gamla firma och nemesis Donald Coperman (en otroligt obehaglig William Hurt). William McBride (en storspelande Thornton) tar sig ann en juridisk kamp mot ett internationellt företag som framställer vapen för USAs militär, vars advokatfirma är McBrides tidigare. En firma McBride byggde från grunden och gjorde till den framgång den är idag.

Nina Arianda (Patty) och Billy Bob Thornton (McBride).

McBride har en oöverträffad förmåga att snacka upp folk att springa sina ärenden medan han låtsas luta sig tillbaka. Men hans tillsynes lugna uppförande, nattsvarta cynism tycks täcka upp en djup brunn av skam och alkoholberoende. Thornton är mycket underhållande i ett antal juridiska scener och det finns oändliga lager till karaktären. McBride är öm med sin ibland bortglömda tonårsdotter (Diana Hopper), sarkastisk med sin tidigare kollega och ex-fru (Maria Bello). Hans karisma är otrolig, och McBride vet precis hur han ska använda den. I vissa fall kommer det tillbaka och biter honom i ändalykten då han inte alltid förstår vilken påverkan han har på människor i sin närvaro. McBrides assistent Brittany (Tania Raymonde) går hela vägen i sin önskan att få hans erkännande medan den nya kollegan Patty Solis-Papagian (fräcka Nina Arianda), vars efternamn det blir en del komik runt, inte faller lika lätt för fjäsket. Snarare är Patty den som håller McBride på en rätt, om något slingrande väg, mot målet i deras arbete för rättvisa. Patty vet sitt värde och hennes reaktion när män försöker ragga på henne kan göra vem som helst avundsjuk på hennes självkänsla.

Billy Bob Thornton (McBride) och Tania Raymonde (Brittany).

Schismen emellan McBride och firman är antingen svart eller vit, gråskalor existerar inte och tittaren väljer sida fortare än ljusets hastighet. Här finns ingen dold agenda, det är ont mot gott. Seriens titel Goliath gör skäl för sitt namn för den som inte sov sig igenom religionslektionerna. Här respekteras karaktärernas tvetydigheter och brister i allra högsta grad, det är vad som gör Goliath perfekt med dess persongalleri som är en kolossal härva av olikheter. Den finns en favorit för alla smaker och det är man inte bortskämd med. McBrides nemesis som han startade firman med, Coperman, är en karaktär för psykologiböckerna med sina ytterst suspekta personlighetsdrag. Hurt är fruktansvärt obehaglig som proffspsykopaten Coperman vars mystik och närvaro skrämmer de flesta som vågar befinna sig i samma rum. Scenerna med Coperman får dig genast att skruva nervöst på dig för du har ingen aning om vad denna människa med små, subtila medel kan skrämma dig med. En oförutsägbarare karaktär var det längesen (om någonsin) jag får nöjet att beskåda. De personer som satte ihop denna fantastiska skara skådespelare förtjänar medalj och manusförfattarna borde få gator uppkallade efter sig.

En storspelande William Hurt som Donald Cooperman.

Goliath är en serie som ger ordet sträcktittande en helt ny innebörd, det är OMÖJLIGT att sluta titta då varje avsnitt är spännande och skapar ett beroende (likt PMS sug efter socker) man omöjligt kan skämta bort. Detta är en serie du ser på semestern eller om du har några dagar ledigt för tro mig, Thornton och company håller dig fast i ett hjärngrepp du kommer älska. Jag kan inte i mitt liv förstå varför ingen svensk tv-kanal köpt in denna, du hittar den på relativt anonyma Amazon Prime här i Sverige. Där finns två säsonger (lika bra båda två) att gotta ned dig i och hoppas på en väderlek som lovar regn för annars kommer du vilja ta med dig datorn till strandkanten. Goliath är en serie som innehåller allt och min livslånga kärlek till serier får en nytändning likt en nyförälskelse. Det blir inte bättre än så här, bravo!

Två säsonger av Goliath finns att streama via Amazon Prime.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.