Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

GRYM KEMI – En första titt

Brita och Ulf
Brita och Ulf

GRYM KEMI (mycket versaler!) är SVT:s nya program på UR (för läsarens skull kör vi gemener framöver) som ska få gemene hen att inse att kemi inte är så jävla tråkigt som högstadiet/mellanstadiet/big bang theory vill få oss att tro. Brita Zackari (allmänt känd från radio och media generellt) lotsar tillsammans med kemiprofessorn Ulf Ellervik oss igenom hur kemi påverkar vår vardag och även lite hur en kan använda sig av den till sin fördel på ett media-lekfullt sätt.

Hela uppläget bygger på att Brita ställer lite frågor och sen tittar in i kameran (lite för länge) medans Ulf pedagogiskt namedroppar lite kemitermer och varför kemin påverkar oss i vardagen – blir vi mer attraktiva om vi luktar svett? Vad ska jag göra på en dejt för att någon annan ska bli attraherad av mig? Hur länge varar en förälskelse och varför?

Det är väldigt likt Historieätarna när vi se till programledarduon där en är lite mer lugn och förklarande och den andra Erik Haag:ar runt lite (mindre naket och lite mer återhållsamt dock). Det är beprövat och konceptet håller även här även om det kanske inte är lika underhållande som det förstnämnda mycket för att det hänger mer på duon än några gäster här.

Omvänt! Ulf och Brita
Omvänt! Ulf och Brita

Det är dock på det hela ett väldigt trevligt program som spinner vidare konceptet med att göra något komplext väldigt enkelt  – om det verkligen lär någon någonting är sekundärt men det kan säkerligen få en eller annan person att bli mer intresserad av kemi. Ulf Ellervik är ett bra professorval för det hela och Brita är ungefär sådär barnslig som en kan förvänta sig av ett sånt här koncept vilket gör att duon klarar sig helt ok vilket är ett ganska stort måste i såna här program – tittaren kommer nog ganska snabbt finna sig tillrätta i Grym Kemi och sju avsnitt av säsongen känns som en lagom start.

Grym Kemi börjar sändas 11 maj på SVT 1 samt 29 april på UR play och säsongen innehåller 7 avsnitt.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.