Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Har ni också missat Pop och politik?

pop

Söndag. Kom hem från landet till en instängd lägenhet och med tröttma efter en lång dag. La mig i soffan med väldigt lite hopp om att hitta något kul att se. Stannade till på Kunskapskanalen, detta wild card till att visa bra saker, och Magnus Carlson (Weeping Willows, inte Barbados) i en studio tillsammans med Thella Johnson och Anna Charlotta Gunnarsson. Stora bokstäver i bakgrunden: Pop och politik. Mina två favoritämen! Jag stannar kvar.

Visst ”älskar” jag musik. (Det är det värsta jag vet när folk säger. Att de ÄLSKAR musik. Det är så jävla dumt på nåt vis. Det är väl klart att man gör. Det gör en ju inte automatiskt härlig på något vis – VAD gillar du och så vidare.. Men okej, för att inte gro in på något helt annat så kan vi säga så. Att jag älskar musik.) Men musik blir så sjukt mycket MER när man får veta vad som ligger bakom den. För några år sen såg jag nog alla hårdrocksdokumentärer och synthdokumentärer som finns och fick plötsligt något varmt i hjärtat när jag hörde Smoke on the water, som jag tidigare avskytt, bara för jag fått reda på hur den skrevs – och dessutom tyckte jag i ett nafs att ”djävulstecknet” är en galet gullig grej att göra! Men ännu mer spännande än kuriosa är ju nästan allvaret bakom musiken – hur den skapats och vad den åstadkommit.

I det här programmet pratades det till exempel om IRA och fotbollshits. Att göra statement via musik – både genom att göra men också att gilla. Jag blev så peppad att jag till och med orkade sätta mig upp mitt i söndagsdöden. Och efter en snabb googling insåg jag att jag missat en hel säsong och det jag nu sett är säsong 2. Tänker stressat på det där mailet jag skrev till Andres Lokko en gång och bad honom tipsa om en bok om hur brittiska musikscenen påverkades när Thatcher fick makten – och om han inte visste någon: kunde han då snälla skriva en sån. Han vore ju bäst lämpad av alla jag kan tänka mig. Ingen gång görs det ju så bra musik som ur förtvivlan, tänker jag i min egensnickrade teori om att det missnöje Maggan skapade kanske ändå är grunden till all fantastisk musik från då. Plötsligt tändes hoppet – kunde det vara så att Anna Charlotta redan serverat det jag önskat mig? Jag kommer i alla fall kolla ikapp och se vad mer för spännande detta snille med nya gäster varje gång kommer servera mig.

Blev du också peppad? Pop och Politik kan du se på UR Play – alltså HÄR.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!