Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

HBO Nordics julutmaning – Game of Thrones

GoT Ned Stark Iron Throne

Onyanserat deltar i en seriepanel, HBO Nordics närmare bestämt. Vi ser eller ser om några pilotavsnitt av de serier HBO:s streamingtjänst erbjuder, och skriver om dem. Läs mer om upplägget här, var med och diskutera piloterna här, samt tävla om fina priser här!

Game of Thrones är serien som fått även de mest hårdnackade fantasymotståndarna att omfamna övernaturligheter och medeltidsmode. Att dessa motståndare tidigare kvalitetsstämplat Mio min Mio och Ronja Rövardotter utan att för en sekund reflektera över dessa böcker och filmers fantasyelement är en helt annan sak. Men det säger ju en hel del om en serie när den är omtyckt av alla; allt från ortodoxa eftersläntrare till Nissar och Nissor i Hökarängar till närgranskande fantasyfantaster.

Samtidigt kammar Game of Thrones knappast medhårs. Författaren till böckerna på vilken serien bygger, George R.R. Martin, har inga som helst problem med att skada eller till och med döda sina älsklingar, något som det ges prov på redan i pilotavsnittet. En stor del av framgången ligger otvivelaktigt i seriens sätt att skildra kampen om makten och de mer eller mindre sunda relationerna människor emellan. För det är verkligen människor som befolkar Martins värld, inte sagofigurer. Komplexa människor som förändras, ena stunden hatar man en karaktär med hela sitt hjärta för att i nästa stund känna djup empati och till och med börja heja på hen. Det är någonting annat än Tolkiens värld av dumma orcher och snälla hobbitar. Detta gäller alla karaktärer med undantag för en, som bara är ond – ni som sett vet vem jag menar. Men till och med denna vedervärdiga karaktär ger uttryck för viss mänsklighet i en scen längre in i serien.

GoT 1
Bistra miner i norra Westeros.

”Historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp”, hette det i Marx och Engels pamflett. Byt ut det sista ordet mot ”tronkamp” och du har Game of Thrones. Kampen står om ”The Iron Throne” och makten över kontinenten ”Westeros”. Det händelserika pilotavsnittet Winter is Coming ger en bra presentation av några av de ätter som slåss om makten. Vi introduceras till seriens protagonistfamilj Stark – om man nu kan prata om några protagonister i denna historia – med Lord Eddard ”Ned” (Sean Bean) som husets patriark. En familj med många barn, varav det ena, Jon (Kit Harington), är en oäkting och därmed enligt gällande bestämmelser går under efternamnet Snow.

Till Starks hem ”Winterfell” kommer kungen Robert Baratheon (Mark Addy) för att be om Neds (Bean) hjälp att styra riket. Robert (Addy) är olyckligt gift med Cersei (Lena Headey) av huset Lannister, en släkt som vill lägga vantarna på tronen för sig själva. Vi presenteras även för Cerseis (Headey) bröder: den fagre och kaxige Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) och den kortväxte Tyrion (Peter Dinklage) med välsmort munläder och stor så kallad aptit på alkohol och prostituerade.

GoT 5
Som bland annat USA, Kina och Nordkorea praktiserar Westeros dödsstraff.

På andra sidan havet, i det mer medelhavstempererade ”Pentos”, finns syskonen Targaryen, bestående av den vämjelige och maktkåte Viserys (Harry Lloyd) och hans syster Daenerys (Emilia Clarke). Brodern gifter bort systern med krigsherren Khal Drogo (Jason Momoa) av dothraki-folket. Allt i syfte att få härföraren och hans hästburna krigare att vända mot Westeros och hjälpa honom återta den järntron hans far förlorade.

Utöver den rika men på inga sätt förvirrande introduktionen ger piloten också en föraning om vad det blir mycket av i Game of Thrones: halshuggningar, sex och incest. Är detta inte några intresseområden som ligger er varmt om hjärtat så kan jag (nästan) garantera er att ni kommer stå ut med dem tack vare resten av seriens koncept. Resten är, utöver rivalitet och trixiga relationer, stridsyxor som inte grävs ned utan istället placeras i karaktärernas ryggar, eller halsar, eller ansikten, eller magar … ja, ni fattar. Inom loppet av knappt en kvart in i piloten hinner vi se två halshuggningar inträffa och resterna av flertalet andra – det ligger liksom människodelar på marken arrangerade i något slags religiöst mönster. Till och med Henrik VIII skulle nog bli skrämd av halshuggningsfrekvensen i första avsnittet.

GoT 6
Ett av flera sätt på vilket ”syskonkärlek” tar sig uttryck i Game of Thrones.

Utöver allt detta innehåller piloten också en presentation av ”The Wall”, en gigantisk vägg av snö och is som får Berlinmuren att framstå som en gärdesgård. ”Die Mauer” hade mest som syfte att stänga in, ”The Wall” försöker stänga ute det vilda folket som går under benämningen ”wildlings” och de mytiska och mystiska varelserna ”white walkers”.

Det är faktiskt ingenting annat än en fantastisk serie, och ett fantastiskt avstamp i första delen. Kvalitativ fantasy i rörlig bild har det knappast varit gott om genom åren. Undertecknad var totalt svältfödd pre-Sagan om ringen-trilogin, precis som andra fantasyfans. Vi fick mest hålla till godo med rollspel och böcker utöver fåtalet filmer som Conan Barbaren (1982) och Willow (1988). Inget fel på de filmerna men kvaliteten på Game of Thrones överstiger ju dessa med betydligt mer än råge. Framför allt är serien också ett drama; maktkamp och relationer som egentligen, med vissa små ändringar, hade gått att placera i vilken tid eller värld som helst. Och all ära till Tolkien, all fantasy kan härledas till hans saga om den där ringen. Bland annat har ju serien The Shannara Chronicles premiär på HBO i januari nästa år, en serie som bygger på böcker av Terry Brooks, och det ryktas att den inte så mycket bygger på hans första bok i trilogin eftersom den var så pass lik Sagan om ringen (!). Så, alltså, all ära, men det är för jävla befriande att slippa pretentionerna och fjanterierna. En Aragorn (Viggo Mortensen) som brister ut i sång eller lååånga, utdragna, bombastiska scener om kärlek och vänskap. Game of Thrones är rätt maffig, men ”keepar” det så att säga alltid ”real”.

Sedan ska det sägas att det inte är så enkelt att det bara är ”sex” som jag beskrev ovan. Denna värld är, precis som vår, fylld av våldtäkter och prostitution. Det är väldigt grafiskt sexuellt våld bitvis. Vill man inte se sådant så gör man bäst i att undvika denna serie.

Piloten avslutas med det ena mer chockerande händelsen än den andra. Överraskningsmoment är någonting Martin jobbar hårt med, och något som eskalerar till oanad intensitet serien igenom. Undertecknad fastnade redan bara några minuter in vid första titten av Game of Thrones. Denna omtitt av piloten får mig att vilja se om hela serien igen, innan sjätte säsongen har premiär nästa år. Jag gört!

Game of Thrones visas på HBO Nordic. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *