Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

HBO Nordics julutmaning – The Affair

the affair

Onyanserat deltar i en seriepanel, HBO Nordics närmare bestämt. Vi ser eller ser om några pilotavsnitt av de serier HBO:s streamingtjänst erbjuder, och skriver om dem. Läs mer om upplägget här, var med och diskutera piloterna här, samt tävla om fina priser här!

En utomäktenskaplig affär mellan en medelålders författare och en yngre servitris, det känns inte vid första anblick som ett superfräscht och spännande upplägg på en tv-serie. Men The Affair gör något mer med detta, och i en annorlunda form som verkligen fängslar mig.

Dominic West spelar läraren/författaren Noah som är gift och har fyra barn,  och som tillsammans med familjen ska spendera hela sommaren i sina svärföräldrars lyxhem i Long Island. På dinern där familjen stannar för att äta lunch jobbar Alison (Ruth Wilson), också gift, och som vi ganska snart förstår försöker hantera tillvaron efter en tragedi. En incident på dinern gör att kontakten mellan familjefadern och servitrisen blir lite djupare än vanligt, och det uppstår nästan genast en spänning mellan Noah och Alison. Och jag vet ju att det kommer leda till något, men det är ändå spännande att se hur det faktiskt kommer gå till och vad som kommer leda till det. För Noah framställs inte som en man i något slags krisläge. Okej, barnen är rejält krävande, och svärfadern verkar vara ett svin, men förhållandet till frun verkar kärleksfullt och det hintas inte om några problem. Det blir intressant att se om serien kommer lyckas skildra det här trovärdigt så man faktiskt förstår varför det blir som det blir, vad det är som ligger bakom.

Men det som är det mest fascinerande är att The Affair skildrar historien från båda huvudpersonernas olika perspektiv. Efter ungefär halva avsnittet får vi helt sonika uppleva samma tidsperiod en gång till, fast då från det andra perspektivet. Och det blir inte alls tråkigt, trots att det ju är ungefär samma händelser. För Noahs och Alisons versioner skiljer sig åt på olika sätt. Det kan vara små detaljer som är annorlunda, men också större saker som gör att jag såklart börjar fundera på vad som egentligen är sanningen. Finns det någonsin en sanning? Varje gång någon återberättar något som har hänt, är det då egentligen ett partiellt, selektivt minne? För grejen här är att det inte bara handlar om att vi får se historien om affären mellan Noah och Alison i deras olika versioner, utan genom hela avsnittet hör vi också rösten från någon som förhör Noah respektive Alison, om deras relation, och om ”vad som egentligen hände”. Ja, vad är det egentligen som kommer hända? Är det också en krimhistoria? Pilotavsnittet av The Affair fångar mig verkligen.

Säsong 1 och säsong 2 av The Affair finns att se på HBO Nordic

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.