Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

HBO Nordics julutmaning – The Honourable Woman

The Honourable Woman

Onyanserat deltar i en seriepanel, HBO Nordics närmare bestämt. Vi ser eller ser om några pilotavsnitt av de serier HBO:s streamingtjänst erbjuder, och skriver om dem. Läs mer om upplägget här, var med och diskutera piloterna här, samt tävla om fina priser här!

The Honourable Woman öppnar med en scen där företagaren Eli Stein (Aidan Stephenson) blir kallblodigt mördad framför ögonen sina två små barn, alltsamman till Maggie Gyllenhaals voice-over på brittisk dialekt som pratar om tilltro och hemlighetsmakeri.

I kategorin inledningsscener är The Honourable Womans anslag lika fruktansvärt som utsökt. Seriens centrala händelse, seriens primus motor, själva huvudorsaken till att vi i nästkommande scen – som är ett tidshopp 30 år framåt – befinner oss där vi befinner oss ges av det som händer de första minuterna. Men framför allt slår denna scen an en ton. En suggestiv, mystisk och undanglidande ton som är seriens signum.

Serieskaparen Hugo Blick, som också gjorde den fina deckarserien The Shadow Line (2011), kan det där med berättande; ett långsamt, lager för lager-narrativ. Likt serien Bloodline (2015) uppdagas gamla och viktiga händelser steg för steg för publiken.

The Honourable Woman
Syskonen Nessa (Gyllenhaal) och Ephra (Buchan).

30 år efter mordet på pappan och företagaren får vi möta den vuxna kvinnan Nessa (Gyllenhaal) och hennes bror Ephra (Andrew Buchan). Den senare har tidigare haft ansvaret för pappans arv, företaget, men nu är det Nessa som håller i trådarna. I pappans regi sysslade bolaget med bomber och granater, men barnen har ändrat inriktning och nu är de verksamma inom telekommunikation. De ska fixa bredband och telefonlinjer till den palestinska befolkningen. För det största hotet mot Israel är den palestinska fattigdomen, som Nessa uttrycker det i sitt tal där det ska tillkännages vem som får det lönsamma uppdraget. Detta uppdrag tillfaller inte ”familjevännen” Shlomo Zahary (Igal Naor) som han förväntat sig. Utan palestiniern Samir Meshal (Adnan Rashed), som dock inte är på plats vid tillkännagivandet då han hängt sig – i något som antagligen inte är ett självmord. In blandas så också MI6 och bland andra agenten Sir Hugh Hayden-Hole (Stephen Rea).

The Honourable Woman 4
Agenten Sir Hugh Hayden-Hole (Rea).

Det må låta krångligt så här förklarat i text, men handlingen är allt annat än krånglig. Däremot står det inte alls klart vad som egentligen händer, och hänt, utan det är någonting som ges vartefter serien igenom. Ofta kan det kännas frustrerande när en konstnärlig produktion koketterar med sina hemligheter, The Honourable Woman befinner sig vid en första anblick otvivelaktigt i en skör balansgång mellan tolererbart och outhärdligt gällande hemlighetsmakeriet. Men jag har också sett resterande delar av serien och det som komma skall ursäktar så att säga det som är undanglidande initialt. I takt med att frustrationen närmar sig röjs också tidigare händelser på ett sådant sätt att Blick och hans skådespelarensemble ändå gör detta till suggestivt fyrverkeri snarare än tillgjord pannkaka.

Systern Gyllenhaal har inte nått samma grad av berömdhet som brodern Jake. Men hennes rollprestationer är ofta minst lika minnesvärda, om inte mer. En personlig favorit är hennes insats i Secretary (2002). I The Honourable Woman tolkar hon Nessa på ett fantastiskt sätt. En kvinna som om och om lägger på den offentliga business-kapseln ovanpå sina minnen och sitt skakiga inre.

The Honourable Woman 5

Serien placerar sig mitt i Israel-Palestina-konflikten och när den hade premiär rasade Gazakriget 2014. Då tyckte i alla fall jag att det kändes märkligt att kolla mystisk spionserie när det verkliga kriget pågick därute och visades på nyheterna. Men konflikten pågår ju hela tiden, även om det inte pågår regelrätt krig, och för vissa är den ju ständigt närvarande och en faktisk realitet. För att vara cynisk så var det en fråga om dålig tajming. Då slutade jag titta, men återupptog därefter tittandet vid ett senare tillfälle. Serien exploaterar konflikten på det sätt som alla berättelser exploaterar det de berättar om, ja. Men den gör också människor av personer i och kring konflikten, även om perspektivet här primärt är på individer som bor i Storbritannien.

Sedan gäller det att ha lite tålamod, detta är en ”vuxenserie” med långsam berättarstil om familjerelationer, storpolitik och spioneri. Pangpangande och snabbt serverad lösningar bjuds det icke på. Och det är ju för väl.

The Honorable Woman visas på HBO Nordic. 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *