Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

HBO Nordics julutmaning – The Jinx

jinx

Onyanserat deltar i en seriepanel, HBO Nordics närmare bestämt. Vi ser eller ser om några pilotavsnitt av de serier HBO:s streamingtjänst erbjuder, och skriver om dem. Läs mer om upplägget här, var med och diskutera piloterna här, samt tävla om fina priser här!

The Jinx är en dokumentärserie om ett mordfall, och om en misstänkt gärningsman. Eller är det i själva verket en dokumentär om flera mordfall? Och handlar det egentligen mest om om den misstänkte mannen –  miljardärsättlingen Robert Durst?

I första avsnittet kastas vi rätt in i fallet med ett styckmord på en man i Galveston, Texas, och historien berättas genom poliserna och åklagarna som utredde det hela. Vi introduceras snart för Robert Durst, del av en miljardärsläkt i New York, som verkar ha något med det hela att göra. Och på den vägen är det.

Varje avsnitt för berättelsen i olika riktningar. Nya detaljer och personer introduceras, berättelsen tar oväntade väntningar och fallen är fulla av mystiska detaljer. När händelser bakåt i tiden återberättas har de iscensatts på ett väldigt snyggt sätt, där man aldrig får se de som gestaltar de verkliga personerna, utan ansiktena är vända bort eller utanför bild, och det blir inte snaskigt. Men det som gör serien verkligt speciell är att Robert Durst själv medverkar och låter sig intervjuas om händelserna. Det här skänker ju ytterligare ett intressant lager till berättelsen. Vad är egentligen den här mannens plan? Vad vill han uppnå med att låta sig intervjuas om dessa fall, som han verkar ytterst inblandad i?

links_jinx

Visst har den här genren, där en dokumentärmakare nystar upp gamla fall och presenterar det på ett sätt som är lika spännande och fängslande som en fiction-serie, blivit allt mer populära? För att inte tala om poddarna som tar upp gamla fall, där någon eventuellt blivit oskyldigt dömd, och nystar upp historien på extrem detaljnivå. Som megasuccén Serial, och till exempel svenska efterföljare som Spår och Fallet.

Och det är väl inte så konstigt, med tanke på hur oupphörligt fascinerande vi människor i allmänhet verkar vara av krim som fiktion. Och ibland överträffar ju verkligheten dikten, särskilt om dokumentärmakaren  är bra på dramaturgi…  Risken med att skildra verkliga fall på det här sättet är dock att det kan kännas lite snaskigt, som att man liksom vältrar sig i makabra detaljer om brott som verkliga människor faktiskt utsatts för. Efter några avsnitt tycker jag inte att The Jinx faller i den fällan, snarare är det den här mystiske personen Robert Durst som står i centrum. Dock känns introt, med sin noir-stämning, alldeles för mycket som introt till en cool krimserie, vilket lämnar lite besk eftersmak.

Jag vill absolut inte ha några spoilers om vad som ska hända i The Jinx, så spännande är det. Och jag undrar verkligen – vad gjorde egentligen Robert Durst?

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.