Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

HBO Nordics julutmaning – The Sopranos

the-sopranos-blu-ray-finally-arrives

Onyanserat deltar i en seriepanel, HBO Nordics närmare bestämt. Vi ser eller ser om några pilotavsnitt av de serier HBO:s streamingtjänst erbjuder, och skriver om dem. Läs mer om upplägget här, var med och diskutera piloterna här, samt tävla om fina priser här!

Pilotavsnittet av The Sopranos, skapat av David Chase, sändes 1999, då det fortfarande i allra högsta grad var tablå-tv som gällde när man kollade tv-serier. Jag kommer i håg den som en av de där serierna som gick 21.20 på söndagar på SVT. Jag vet inte hur korrekt minnet är, men min känsla är att det var den sändningstiden som gällde för lite annorlunda kvalitetsserier, som var något annat än man var van vid. Six feet under var en annan, den fastnade jag helt för och håller fortfarande som en av mina absoluta favoritserier. The Sopranos däremot följde jag aldrig helt, men såg en hel del avsnitt. Det här var ju också på den tiden då man faktiskt accepterade att man missat något avsnitt och ändå kunde kolla vidare, till skillnad från idag…

Jag är osäker på om jag såg det första avsnittet av The Sopranos när det begav sig, men när jag kollar på det nu slås jag av hur skickligt hela seriens utgångsläge presenteras. I allra första scenen ser vi Tony Soprano (James Gandolfini) i väntrummet hos psykiatern Doctor Melfi (Loraine Bracco). Direkt placeras vi i situationen som är Sopranos usp  – en maffiaboss som går på behandling för depression. Genom att psykiatern ber Tony Soprano berätta om dagen då han kollapsade, vad som hände innan dess, introduceras vi för hans tillvaro och alla seriens huvudkaraktärer. Han jobbar inom ”avfallshantering” säger han till psykiatern, som inte verkar särskilt övertygad. Det är redan från början uppenbart att stämningen mellan Tony och Doctor Melfi är speciell, och att hon egentligen fattar exakt vad han jobbar med, men liksom spelar med i den uppdiktade version att han jobbar med sopor.

sopranos
Tony Soprano & Doctor Melfi

”Det är omöjligt för mig att prata med en psykiater” säger Tony Soprano, som jag gissar är av uppfattningen att det inte är manligt att visa känslor. Absolut ingen får veta att han går till en hjärnskrynklare. Samtidigt är det så uppenbart att han behöver hjälp, efter att ha kollapsat på sin sons födelsedagskalas. Vad kan det ha berott på?, frågar psykiatern. Kanske stress, svarar Tony Soprano. Jo, det är nog lite stressigt att vara boss över ett maffiagäng, utöva utpressning med misshandel, driva in skulder och till exempel försöka övertala sin gamla farbror att inte döda en fiende (som för övrigt är en gubbe som kallas ”Pussy”) just på deras favoritrestaurang. Samtidigt som han ska hantera sin gamla mammas extrema motvilja att flytta till ett ålderdomshem, och konflikten mellan frun och tonårsdottern. Bara för att nämna några grejer.

Introt till serien är fortfarande lika snyggt. Tony kör sin bil från New York City till sitt hem i North Caldwell, New Jersey, och vyer av Manhattan, broar, industrier, italienska restauranger och villaförorter i New Jersey flimrar förbi. Allt ackompanjerat av låten Woke up this morning av Alabama 3, som väl måste ha blivit en av de mest ikoniska tv-låtarna genom åren. Soundtracket är även i övrigt lysande, och mycket medvetet utvalt. Bara i det här första avsnittet hörs bland andra Jefferson Airplane, Nick Lowe och Bo Diddley.

sopranos2
Mycket gubbs med goa frisyrer.

Kontrasten mellan villakök och tonårsbråk och strippklubb och misshandel känns å ena sidan enorm, men å andra sidan måste ju även en maffiaboss ha ett vanligt liv på fritiden, och då är det fascinerande att få följa det. Allt i avsnittet andas högkvalitativ tv, samtidigt blir jag ändå inte helt fångad, som i att genast vilja se mer. Det är ju en rätt lågmäld ton i The Sopranos, trots det myckna maffiavåldet och det hetsiga New Jersey-snacket med italiensk touch. Det är pratigt och liksom seriöst. Men det är verkligen ett väldigt bra pilotavsnitt, och James Gandolfini var fantastisk i paradrollen som Tony Soprano.

Kanske är det nu jag ska satsa på att se hela The Sopranos från början till slut. Det blir inget sträcktittande, men å andra sidan funkade den ju väldigt bra när man såg ett avsnitt i veckan. Det är ju inget självändamål för en serie att framkalla en känsla av att inte kunna sluta kolla på fler och fler avsnitt. Lite eftertänksamhet är också bra.

The Sopranos finns på HBO Nordic

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.