Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

HBO Nordics julutmaning – Vice

Vice 3

Onyanserat deltar i en seriepanel, HBO Nordics närmare bestämt. Vi ser eller ser om några pilotavsnitt av de serier HBO:s streamingtjänst erbjuder, och skriver om dem. Läs mer om upplägget här, var med och diskutera piloterna här, samt tävla om fina priser här!

Första gången undertecknad kom i kontakt med Vice var i samband med att tidningen genomförde en undersökning där det skulle fastställas vem som sög kuk bäst: en manlig poet eller en kvinnlig porrstjärna (!)? Porrstjärnan korades som vinnare … om ni undrar.

Vice kan beskyllas för mycket, men knappast politisk korrekthet. Först var tidningen just bara en tidning, en statsfinansierad kanadensisk sådan vid namn Voice of Montreal, grundad 1994. Sedan blev det ett namnbyte, därefter en flytt till New York och resan mot det mediehus Vice är idag hade påbörjats. Och i den postmodernistiska andan av upplösning mellan högt och lågt i kulturen var, och är, Vice en av de medier som gick och går allra längst; det är en geggig och salig blandning av synnerligen högt och förbannat, förbannat lågt.

Vice
Vice på Filippinerna.

Grundidén bakom Vice är en journalistisk teknik där reportern dyker in i det aktuella fenomenet och ”upplever”, snarare än står bredvid och betraktar nitiskt plitande i ett anteckningsblock. Vissa likheter har stilen med den gonzojournalistik Hunter S. Thompson förfäktade. Och japp, det blir också rätt grabbigt. Ofta ligger fokusen på det absurda, vanvettiga och konstiga med världen, mer än att världen vecklas ut och förklaras.

I takt med förvandlingen från tidning till mediebolag började Vice också med rörlig bild, bland annat dokumentärer och resereportage. Exempel på det första var den obehagliga dokumentärserien vid namn True Norwegian Metal, som i huvudsak avhandlade sångaren Gaahl. Exempel på det senare var den än mer obehagliga ”semestern” i Nordkorea.

Vice 4
Vices Ryan Duffy med ett vapen namngivet efter Filippinernas president.

På HBO Nordics streamingtjänst finns Vice dokumentärserie, bestående av avsnitt på runt 25 minuter som behandlar två ämnen åt gången. Kortformen är som så ofta både en del av tjusningen och en belastning. Det hinns inte med särskilt mycket på dryga tjugo minuter, och framför allt inte när två ämnen lyfts inom den tiden. Å andra sidan får man en snabb och fängslande översiktsbild av fenomen och platser som få andra medier och journalister skildrar.

I första avsnittet, Killer Kids, har Vice-crewet undersökt politiska mord på Filippinerna och unga självmordsbombare i Afghanistan. Något riktigt grepp om va fasen det är som pågår får man aldrig. Andra delen, den i Afghanistan, är något mera genomgripande och givande. Medan den första delen ställer våldets tokighet i centrum. Nog frossas det i våld, men Vice hycklar aldrig med att så är fallet. Det är i högsta grad olustigare att höra mina medelklassvänner, män som kvinnor, beskriva varenda liten detalj i ett kvinnomord med (närmast) förtjusning, än det är att höra Ryan Duffy skratta chockat åt den rikliga förekomsten av vapen och privatmiliser.

Vice 6
Vices Shane Smith i Afghanistan.

Vice är ofta journalistikens motsvarighet till chockrock, ibland känns allt som en Alice Cooper-konsert. Fast en Alice Cooper-konsert gone all wrong. Men trots snubbigheten, machismon och tokerierna, eller i vissa delar också kanske tack vare detta, så är det alltid fängslande, nästan alltid intressant och stundom givande dokumentärfilm som bjuds. Jag kommer definitivt plöja igenom samtliga avsnitt.

Och jag tänker säga det, även när Vice inte sysslar med lika allvarliga saker som i dokumentärserien, så appellerar de på något sätt till någonting grundläggande i oss människor. Måhända lågt. Måhända inte något man skyltar med under en arbetsintervju, första dejt eller ens efter längre vänskap. Med risk för att låta snubbgeggig: det var någonting väldigt kittlande med den där avsugningsundersökningen, som fick mig att dyka in i Vice-världen. Och det är någonting väldigt spännande med den här dokumentärserien, även om den väcker helt andra känslor.

Gängbråk, knark, krig, klimat, sjukdomar och ytterligare en resa till Nordkorea – med Dennis Rodman den här gången (!) – är exempel på något av det som avhandlas i de kommande avsnitten. Vice tar de galnaste idéerna du ännu inte tänkt och förverkligar dem.

Vice kan ses på HBO Nordic. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *