Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

High Maintenance s.2 – New Yorks mest sympatiske langare är tillbaka

Ben Sinclair är den cyklande cannabisförsäljaren ”the guy”.

Jag trodde verkligen inte att jag skulle fastna så för HBO-serien High Maintenance. Upplägget med avsnitt som handlar om olika människor varje gång borde liksom inte vara något för mig, som aldrig har fastnat för noveller i litteraturform. Jag brukar bara bli frustrerad när berättelserna tar slut sådär snabbt. Men High Maintenance är så välskrivet och välgjort att jag dras med på en gång, och verkligen känner för karaktärerna trots den korta stund vi får träffa dem. Och i ärlighetens namn så får vi ju faktiskt träffa en del av dem flera gånger, om än i periferin av andras berättelser. Och så finns ju den röda tråden, som är grunden till hela serien – ”The Guy”.  Den namnlösa drogförsäljaren som cyklar runt i New York och levererar cannabis till den allsköns blandning av människor vars liv vi får korta inblickar i.

Det före detta paret Ben Sinclair och Katja Blichfeld har skapat serien tillsammans, skrivit och regisserat, och Ben Sinclair spelar också den extremt sympatiske langaren ”the guy”. Alltså han är verkligen så sjukt sympatisk (det är såklart en serie som utgår ifrån att det är helt fine att sälja och använda cannabis, så problematisering av droganvändande får man gå någon annanstans för att se). Det började med en webbserie på Vimeo där avsnitten i början var väldigt korta, och gick sen vidare till HBO med 30-minutersavsnitt, där nu andra säsongen precis har haft premiär. Webbserien finns också på HBO Nordic, och är minst lika bra som de avsnitt som är producerade direkt för HBO. Och även om man inte måste se allt i kronologisk ordning så rekommenderar jag det. Särskilt eftersom en del karaktärer som återkommer i HBO-säsongerna först är med i webbserien.

Förutom att det är allmänt fascinerande att få inblick i tillvaron hos massor av olika människor så är det också fascinerande oförutsägbart. En stor del av dragningskraften hos High Maintenance är verkligen att du aldrig vet vad du kan vänta dig när du sätter på ett nytt avsnitt. Kommer det handla om ett medelålders par som hälsar på sin dotter i New York och hamnar i ett airbnb med tillhörande orm-terrarium, om en ensam man med torgskräck, som bor med sin sjuka mamma och är besatt av Helen Hunt, eller om en fågelskådande cancersjuk kvinna som röker för att få bättre aptit? Eller kanske om en hund som flyttar med sin husse från en villaförort till centrala New York, och blir ”förälskad” i tjejen som anlitas för att rasta honom på dagarna? Det avsnittet från säsong 1, som heter ”Grandpa”, sticker oväntat nog ut som extra starkt. Det är helt berättat ur hundens synvinkel, och är sjukt rörande!

Från avsnittet ”Grandpa” i säsong 1.

Och ja, allt med High Maintenance känns väldigt mycket New York. Säger jag som aldrig har varit i New York, men i populärkulturen har jag varit där väldigt mycket… Det är mycket hipsters (oklart uttryck, men tror ni är med på ungefär vad jag menar), men verkligen inte bara. Snarare får man verkligen en känsla av den blandning av människor och liv som finns i New York. Att man bara får inblick för en kort stund gör också att det inte alltid är helt klart vad som egentligen sker i en scen, vilket bara gör det mer fängslande. Man får själv börja fundera och fylla i vad man föreställer sig att de här människorna sysslar med, hur deras tillvaro ser ut och vad som händer efter scenens slut.

Ben Sinclair och Katja Blichfeld skilde sig inför säsong 2 (Katja Blichfeld lever nu med en kvinna, vilket är lite intressant eftersom samma sak hände för The Guy i serien, men innan det hände i verkligheten) och har nu lämnat över en del av regi- och manusarbetet på andra. Och tydligare än tidigare så får The Guy i den här säsongen en egen story arc, även om det fortfarande är så att varje avsnitt i huvudsak fokuserar på ett antal personer som han levererar till. Och det är inte mig emot, för jag gillar verkligen karaktären The Guy.

Första avsnittet av High Maintenance säsong 2 finns nu att se på HBO Nordic. Där finns även säsong 1 och High Maintenance Web Series.

Bonus: Det är väldigt bra musik i serien, och på Spotify finns officiella spellistor både för webbserien och för HBO-serien.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.