Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Historieätarna är tillbaka – lite fetare, lite fullare

historieatarna-svt-1

Historieätarna är tillbaka, och det är ett kärt återseende. Programformatet är i mina ögon närmast fulländat med sitt sätt att väldigt påtagligt och roligt återuppleva svunna tider. Programledarna Lotta Lundgren och Erik Haag fungerar utmärkt när de går in i sina historiska roller och trär på sig de ståndsmässiga kläder tiden kräver och sen utsätter sina kroppar för mat som ibland knappt borde få lagas. Någonsin.

Som historieintresserad och matintresserad är ett sådant här program förstås mumma, även om jag fortfarande håller den engelska förlagan The Supersizers… något högre med än bättre programledare och mustigare upplevelser. Men vad man än tycker om Haag, exempelvis rätt bufflig mansgris, så funkar han onekligen bra i detta koncept då män var än grisigare förr. Sen gör sig hans yttre väldigt bra faktiskt både som smutsig statare såväl som uppklädd stropp. Ibland kan det dock bli lite väl flamsigt och rumphugget, men det är först och främst ett underhållningsprogram och fungerar mer som tankeväckande än fördjupande.

I första programmet behandlas romantiken, ungefär första halvan av 1800-talet, och det börjar direkt med en omotiverad nakenchock från Eriks sida (tänk Matthew McConaugheys rumpa fast herr Haags då) innan han får på sig sin höga hatt och jacket. Lotta å sin sida får ta på sig en lampskärm till huvudbonad och därtill inga trosor. Så var det på den tiden minsann.

historieatarna-svt-3

En nyhet är att spisen gjort sitt intåg in i köket, vilket gör att grytor och långkok är särdeles populärt. Programkocken Tareq Taylor ser dock tämligen missnöjd ut över den något simpla tillredningen. Kanske inte lika missnöjd som den kokade gäddan förvisso. Andra smått uppseendeväckande rätter är friterade kokta ägg med vinsås och marängöverdragen skinka. Läckert.

Nöjdast verkar Lotta och Erik ändå vara över att man vid denna tid drack brännvin mest hela dagen. Mottot ”Lite fetare, lite fullare” är lite av ett tema, och vilket fantastiskt tema så säg. Men maten verkade ändå bara vara sådär. När Lotta i rollen som skithämtare i storstaden tillreder sin sill i kokt svagdricka vattnas det inte i munnen direkt. Fräschast såg en laxaladåb ut att vara, som var mer lax än aladåb som tur var.

Att man numera kunde göra socker av betor och därmed slapp vara beroende av mer exklusivt rörsocker från Karibien, ledde till att rätter dränktes av den söta smaksättaren. Tyvärr hade de inte vettig tandhygien, flourtanten hade ännu ej heller uppfunnits, så tänder blev något av en bristvara. Men kolera och andra sjukdomar får nog sägas vara betydligt mer närvarande, och varje familj oavsett samhällsklass kunde räkna med att behöva begrava åtminstone ett av sina barn.

historieatarna-svt-2

Som sagt, jag gillar Historieätarna eftersom Lundgren och Haag levandegör vår svenska historia på ett lika humoristiskt som grafiskt och utbildande sätt när samlade historiker med olika expertområden får ge sin bild och anekdotrikedom av tiden. Bra start på säsongen, även om jag gärna hade sett mer av den alltid lika förtrollande Edward Blom. Men han kanske dyker upp igen förhoppningsvis.

Historieätarna visas måndagar kl. 20.00 på SVT1 och finns även på SVT Play.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.