Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Inför Äkta människor Säsong 2

äkta

Den börjar närma sig nu, premiären av  säsong 2 av Äkta människor. Äntligen, säger jag! Många var skeptiska och vågade inte hoppas för mycket när det blev känt att Svt skulle göra en science fiction-serie. Men det blev ju ett riktigt bra drama, som dessutom har sålts till mängder av länder och fått massor av priser. Och konceptet hubotar – robotar som ser ut precis som människor – har spritt sig och blivit ett vedertaget begrepp.

Jag missade själv de sista avsnitten när första säsongen gick på tv, och såg inte färdigt den förrän alldeles nyss, på Netflix. Vilket i och för sig var en rätt bra timing, med tanke på att det då blir kortare tid att vänta på nästa säsong, som börjar 1 december. Inför den starten har Svt nu lagt upp hela första säsongen på Svt Play, så har du missat den, och inte har Netflix, så ska du absolut ta chansen nu.

odi
Odi

På Stockholms Filmfestival har de två första avsnitten på säsong 2 nu förhandsvisats, och på lördag (kl 15 på Bio Mauritz) blir det ett seminarium där delar av teamet och skaparna pratar om arbetet med serien och visar smakprov från den nya säsongen. Onyanserats Christopher Panov och Christian Eklöw kommer inte vara med då, men de har precis som förra gången varit med och jobbat med serien – denna gång som regissörer av tre av avsnitten. Jag tänkte, varför inte vara lite meta och intervjua mina egna kollegor?

Christian och Christopher, hur har det varit att jobba med Äkta människor?

– Det har varit helt underbart. Att få ge sig in i den underbara värld som Lars Lundström (Manus) och Harald Hamrell (Regi) har skapat och få sätta sin egen prägel på den har varit oerhört roligt. Trots ett pressat tidsschema så känner vi att vi har gjort tre jävligt bra avsnitt och det är mycket tack vare det fantastiska team som jobbat med Äkta människor. Det var ett rent nöje att gå till jobbet varje dag och träffa duktiga skådespelare som verkligen brann för serien. Tyvärr är det ju inte alltid så.

Tar Säsong 2 vid direkt där första säsongen slutar?

– Mer eller mindre. Röken har lagt sig lite och vardagen är tillbaka. Det tar dock inte så lång tid innan det blir ändring på det.

Vad kan vi vänta oss av säsong 2?

– När vi läste manuset till säsong 2 var vi naturligtvis sjukt förväntansfulla. Och vi blev inte besvikna. Det är nåt härligt att återse karaktärerna man älskade, hatade och kände för och se vart de tar vägen. Vi har ju regisserat de sista tre avsnitten och så mycket kan vi säga att man kommer sitta på nålar fram till sista rutan. Ibland kan man önska att man själv vore tittaren. Jag hör hur sjukt insäljande det här låter, men vad ska vi göra? Vi kan ju inte ljuga och säga att det är dåligt när det inte är det?

Den kanske viktigaste frågan – hur svårt är det egentligen att regissera hubotar?

– Det är svårt och enkelt. Det svåra är att komma ihåg att när man regisserar hubotar så finns det vissa rörelser och ton som inte går eller får tweakas för mycket. Ibland känner man att ”fan, ta i!” men så kommer man på att – nej just det, det är ju en hubot och den skulle inte röra sig så eller höja rösten för mycket som en människa skulle göra. Det enkla var att de flesta av våra hubotar varit med ett tag och hade lärt sig sin karaktär och hubotkänslan.

Slutligen – varför tror ni att just den här serien har gått så bra utomlands?

– Det finns förmodligen en väldigt enkel anledning – en bra serie är en bra serie överallt. Nu lät det där fruktansvärt likt en David Brent-ism. Men vi kan inte komma på en annan anledning.

Äkta människor säsong 2 har premiär på Svt den 1 december

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.