Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Inför avsnitt 3 av Game of Thrones – Vad har vi sett hittills och vad kommer hända nu?

Nu är vi två avsnitt in på Game of thrones sista säsong, och jag är i alla fall mycket nöjd och mycket taggad. Från och med nu är alla avsnitt extra långa, ca 80 minuter styck, vilket bara är en av sakerna som tyder på att det är något alldeles särskilt vi har framför oss!

Inför säsongspremiären pratade jag med Game of thrones-experten Fredrik Fornänger, som bland annat är med och gör Geekpodden. Nu har vi pratat igen, för att reda ut vad vi sett hittills, och teorier om vad som komma skall.  Har ni egna teorier? Bring them on!

Jaime, Beric Dondarrion, Tormund och Davos. Foto: Helen Sloan/HBO

INGRID: Nu har det börjat! Vad är ditt spontana intryck av de två första avsnitten?

FREDRIK: Underbart! Kändes som ett enda avsnitt som var uppdelat i del 1 & 2. De satt verkligen ihop och har på bästa sätt givit oss alla förutsättningar vi behöver inför de sista fyra delarna. Verkligen lugnet före stormen!

INGRID: Jag tänkte att första avsnittet var ett klassiskt upptaktsavsnitt. Men avsnitt två var ju verkligen det ännu mer. Visst var det ett annorlunda avsnitt? Hela avsnittet på en enda plats (Winterfell), och inte en enda karaktär som dog?

FREDRIK: Del 2 var väldigt mycket ett “farväl”-avsnitt. Man knöt ihop en mängd trådar, avslutade en hel del story arcs och gav väldigt mycket fan service. Nu minns vi verkligen varför vi tycker om Jaime, Brienne och Tormund. Serien började i Winterfell och att slutet nu randas där känns logiskt. Producenterna har snickrat ihop det snyggt.

INGRID: Verkligen, det var ett härligt avsnitt på många sätt. Så många reunions, och karaktärer som aldrig mötts tidigare men som nu samlades på samma plats. Hänget runt eldstaden på kvällen var ju fantastiskt, både väldigt roligt (Tormund och hans mycket märkliga historia om att han diat en jättekvinna) och väldigt fint (Jaime som dubbade Brienne till riddare – snyft!).  Var det något särskilt spännande fakta som framkom i de här avsnitten tycker du?

FREDRIK: Att Jon och Dany var släkt visste vi ju redan. Egentligen var det inte mycket nytt, med ett undantag. Nu vet vi (eventuellt) vad White Walkers vill. Att det är Bran som Night King jagar och att de vill dränka världen i mörker. Det är dock troligt att Bran har fel. Att White Walkers skulle vara så enkelformiga i en annars väldigt utvecklad värld, känns lamt. Vad är det för mål liksom? Jag tror Night King är mycket mer mångbottnad än så. Jag hade gärna sett Bran köra en av sina visioner 8000 år tillbaka i tiden för att titta på när Azor Ahai besegrade White Walkers. Hur gjorde han? Uppenbarligen överlevde Night King och deras folk kunde ändå leva vidare, så det rör sig troligare om ett avtal som nåddes än en vinst i strid.

INGRID: Jag tycker överlag att Bran är en oklar karaktär. Ganska tråkig att följa, och de andra karaktärerna “använder” honom inte till något. Borde inte det övriga gänget ha satt sig ner och verkligen pratat med honom, om allt han sett och vet och vad han kan göra. Jag tycker inte riktigt att det har uppmärksammats av de andra vad han har för krafter? De borde ju kunna ha stor användning av honom. Eller har jag missat detta?

Bran – jättetråkig men jätteviktig. Foto: Helen Sloan/HBO.

FREDRIK: På minuskontot för Bran ligger absolut hans introverta sida. De andra tycker mest han är lite “rubbad”, vilket inte är konstigt med alla knasiga saker han säger. Men så ser han ju “allt” också, vilket måste vara lite uttröttande. Men några har uppmärksammat hans begåvning. Sam redan i förra säsongen och nu Tyrion som var väldigt nyfiken på hur han blev den han blev. Den scenen de hade tillsammans kan vara en nyckelscen framöver. Tyrion kommer att ha snappat upp något Bran berättar eller kan berätta, och handla utefter detta. Hur det tar sig uttryck blir intressant att se, men för att den scenen skall fylla någon funktion så bör det vara något avgörande.  

INGRID: Jag blev superfrustrerad av att det klipptes när Tyrion satte sig ner för att höra Brans historia, så man inte fick vara med under samtalet. Men om det resulterar i något spännande senare, då är jag med!

Apropå scener som kommer få stor betydelse för fortsättningen, nu har ju Jon berättat för Dany att han egentligen är hennes brorson Aegon Targaryen. Var det inte ett osedvanligt dåligt tillfälle att berätta det? Sekunderna innan den stora striden ska börja?

FREDRIK: Ja. Jon är verkligen inte taktisk i sina val, utan en extrem känslomänniska. Det är tur för alla att han inte leder striden själv. Battle of Bastards höll han på att förlora på grund av sina känslomässiga val. Samtidigt ger det både honom och Dany den bästa av rustningar, en plot armor. Deras storys är helt enkelt inte avslutade så de kan inte stryka med i nästa avsnitt.

INGRID: Mycket intressant poäng, så är det säkert ja. Slugt drag. En sak jag funderade på var Jons ansiktsuttryck när Dany konstaterade att han ju är den rättmätige arvingen till tronen om han är Aegon Targaryen. Han såg liksom lite förvånad ut när hon sa det, som att det var något han insåg där och då. Så kan det ju inte vara, det måste ha varit lite taskigt skådespel bara väl?  Å andra sidan borde han ju då ha tänkt igenom vad det betyder, och om han faktiskt vill göra anspråk på tronen eller inte.

FREDRIK: Nä han visste om det. Sam påpekade ju detta redan i avsnitt 1. Han var nog mest besvärad över Danys rätt aggresiva ton. Däremot tror jag inte han tagit ställning till om han vill ha tronen eller inte. Lättast är givetvis om de gifter sig, så slipper detta bli en grej för någon av dem.

INGRID: Åh du är så pragmatisk Fredrik! 🙂 Ska vi prata om en annan par-konstellation, som kanske skulle kunna styra allt när serien över? Arya och Gendry!

Man får faktiskt passa på när the Night King är precis runt knuten. Bild: Helen Sloan/HBO.

FREDRIK: Gendry var ju den jag innan säsongen tippade skulle sitta på tronen. Att det blir ihop med Arya är dock högst tveksamt. Arya är knappast intresserad, men hennes syster skulle nog kunna ställa upp och ta den platsen! I säsong 5 pratade Arya om att hon ville segla västerut för att undersöka världen där, och det är troligen det hon kommer göra om hon överlever. Skulle hon vara gravid samtidigt som Sansa föder arvtagare, skulle det bli ett högst intressant läge om serien väljer att ta upp tråden igen om tio år.

INGRID: De här två avsnitten har ju verkligen varit en upptakt till den stora striden, som vi har förstått ska komma nu i avsnitt tre . Att många karaktärer kommer dö i nästa avsnitt är ju en lågoddsare. Vilka dör och vilka överlever tror du?

FREDRIK: Det märktes nu i avsnitt 2 med alla, för en gångs skull lyckliga, återföringar att vi kommer få ta farväl av en hel del. Theons story arc är helt klar. Han är tillbaka hos Stark som han en gång svek, och vad vore mer ädelt än att offra sig för dem. Han har dessutom både försonats med och räddat sin syster. Jaimes story kan också vara till ända. Han har blivit en ädel riddare, dubbat Brienne, sagt förlåt till Bran och lämnat sin syster. Han har äntligen hittat sig själv och blir nu uppskattad för den han är. Att han dör i Briennes armar efter att ha räddat henne skulle vara ett troligt scenario. Alla sidekicks ligger också brunt till. Jorah,Tormund, Davos, Varys, Missandei, Grey Worm och Beric kan stryka med allihop. Deras resor är också klara.

Kommer Jaime dö i Ser Briennes armar? Bild: Helen Sloan/HBO.

De som klarar sig bör vara Jon och Dany som jag nämnde tidigare. Aryas lista har ett viktigt namn kvar, samt att hon troligen kommer behöva skriva slutet för sin story med både Faceless och sin varg. Sansas enda vettiga slut på sin story är att få härska, så hon klarar sig också. Bland sidekicksen så ligger the Hound bra till, då han har sin slutgiltiga fight med sin bror framför sig.

Vi får heller inte glömma att det saknas en del viktiga karaktärer som kan dyka upp. Melisandre har ju onekligen en roll kvar att spela, så det skulle inte vara otippat om hon stormar in med sina prästinnor när våra hjältar ligger pyrt till. Bronn rör ju sig runt där i trakterna, precis som Edmure med sin armé från Riverlands. Producenterna har överraskat oss förut och för seriens bästa bör de göra det igen.

INGRID: Så vilka vinner slaget och vad händer sen?

FREDRIK: Det är faktiskt svårt att säga. White Walkers kan vinna, vilket gör att de överlevande hjältarna måste ta hjälp av Cersei i ett absolut sista slag för mänskligheten. Vinner hjältarna väntar Cersei likväl och kommer då ha fördel i antal trupper. Hade detta varit näst sista avsnittet så hade jag tippat på “de goda”, men nu är det tre långa avsnitt kvar, så utgången är väldigt oviss.

Game of thrones säsong 8 visas på HBO Nordic och på C More. Nya avsnitt kommer på måndagar. 

3 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.