Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Inför Game of Thrones säsong 3

GOT3

Winter is coming! basunerade HBO ut och av trailers och bilder att döma skulle den amerikanska kabelkanalens nya dragplåster bli en taggig, elak och hård bekantskap och förväntningarna var också kolossala inför premiären av Game of  Thrones för nästan exakt två år sedan. George R.R. Martins tegelstenar till romaner skulle äntligen föräras en TV-serie och som slukare av det gedigna kompletta litterära verket på över 3 000 sidor satt jag där ensam i mörkret, småsvettig med en ohälsosamt hög puls och räknade ner. Jag är ingen gudfruktig man men var det något jag bad för så var det att det här skulle hålla. Jag och så många med mig behövde detta. Vi var svältfödda på riktigt bra fantasy och behövde få våra behov tillfredsställda. Vi behövde få höra det klingande ljudet av svärd som drabbar samman i en strid på liv och död en än gång. Vi behövde få vårt lystmäte mättat med hemska bestar, frysta tundror, ädla riddare och fagra prinsessor.

Nu har två år gått och med dem två säsonger och nog fan höll det alltid. Game Of  Thrones var allt det där, det var stentufft, grinigt och blodigt och serien blev exakt den där vitamininjektionen som behövdes men serien nådde inte bara fram till inbitna fantasyrävar och Tolkientokar. Nej, vid kaffeautomaterna och parmiddagarna pratades det om de diaboliska och snillrika komplotterna, de episka slagen mot det okända och nakenchocker där ställningarna avlöste varandra och framför allt var det väl två karaktärer som gjorde lite extra succé. Peter Dinklage’s intrigerande, välartikulerade persona, Tyrion Lannister. ”Dvärgen” som alla avskyr men inte har råd att ha som fiende och Emilia Clarke som den väteperoxidblonda draktämjaren Daenerys Targaryen var många mäns våta dröm. Hot chick with dragons? Here, take my money, ljöd unisont från miljontals pojkrum världen över när hon utan en tråd på kroppen reste sig ur den rasande elden med sina nykläckta små drakbebisar vid sin sida.

GOT4
Daenerys Targaryen är redo för strid, är du?

Första säsongen var visserligen redan den en tittarsuccé men premiäravsnittet för säsong 2 nådde inte mindre än 6,3 miljoner tittare, vilket är otroligt bra. Visst, det är en bit kvar till M.A.S.H. gamla rekord på 103 miljoner samtidiga tittare men utbudet är betydligt större idag och många slåss om tittarnas gunst.

Idag drar alltså säsong 3 igång här i Sverige men jag såg en förhandsvisning av första avsnittet redan igår och baserad på boken A Storm of Swords, i mitt tycke den bästa i serien så var förväntningarna givetvis återigen enorma. Tydligen har HBO valt att dela upp boken för att kunna täcka in andra halvan i fjärde säsongen. Ett klokt beslut eftersom boken innehåller över 1200 sidor, till bristningsgraden späckad av nya karaktärer, väsen, mystiska platser, historier och givetvis ännu mer intriger. Att komprimera det till tio avsnitt hade knappast funkat, det var ju i ärlighetens namn knappt att man klarade av att hålla ihop säsong två. Nej, det blir sannerligen en utmaning värd namnet att lyckas sy ihop det här. Många har ju redan svårt att hålla koll på karaktärer och händelser som det är, något som upphovsmännen är förberedda på. ”Vi har alltid tänkt på säsong tre som platsen vi måste komma till och om vi klarar oss genom säsong tre och kan göra den rätt, då har allt det här varit värt det”, säger regissören D.B, Weiss.

Känner du dig lite rostig och inte riktigt redo för att åter bege dig till Westeros? Friska upp minnet och ladda upp med en matig recap av förra säsongen.


Den tredje säsongen tar vid där den andra slutade. Det tillfredsställande ljudet av slakt och blodtörstiga ”white walkers”. En skräckslagen Samwell Tarly, övergiven av sina vapenbröder springer genom den täta dimman. Snabba bilder av ett kargt landskap sveper förbi. Det är iskallt, intensivt och dramatiskt när vi kastas rätt in i handlingarna och jag tänker att all väntan var värt det. Nu kör vi! Tyvärr dröjer det inte länge innan den oundvikliga långa dialogen och det planlösa vandrandet tar över. Det är ett mönster vi lärt oss att leva med, små doser av action, rikligt utspädda med konversation, förflyttning och dokument. Det är otaliga medeltida kartor över kungadömen, historia, geografi och familjeträd som skall gås igenom. Ett nödvändigt ont som är underhållande till en viss gräns men ibland tycker även jag som stor beundrare av serien att det kan bli lite väl tjatigt och man hade tjänat på att korta ner dessa tillfällen något. Förmodligen kommer det dock att jämnas ut under säsongens tio avsnitt och avslutas i ett enda stort blodbad. Samtidigt är Game of Thrones ett så otroligt välgjort och noggrant sammansatt verk att det är svårt att kritisera allt för mycket. Man respekterar verkligen böckerna och utelämnar väldigt lite. Då får man nog helt enkelt acceptera vissa transportsträckor.

Dock märkte jag att man har ändrat ganska friskt i det här första avsnittet men det är såpass bra gjort att det mesta faktiskt lika gärna skulle kunna ha varit med i boken. Förra säsongen var något rörig eftersom det var lite för många berättelser i omlopp samtidigt vilket man verkar ha tagit tag i här. Karaktärer och händelser ägnas mer tid och någonting som annars slår mig är hur man lyckats överträffa sig själva igen när det gäller sceneri och foto. Det är verkligen fantastiskt vackert och jag kan inte komma på någonting i TV-serieväg som ens kommer i närheten. Det är svårt att säga så mycket mer om premiäravsnittet utan att avslöja godbitarna men förbered er på ett häftigt avslöjande.

Winter is coming, yet again!

Game of Thrones säsong 3 sänds på CMore med start 1 april, klockan 20.00

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."