Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Inför säsong 2 av Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D

shield

Marvels första tv-serie, med det klatschiga namnet Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D, hade premiär i oktober förra året, och jag började kolla med full entusiasm. Jag menar, det var ju Marvel, och det var Joss Whedon som en av skaparna, så förväntningarna var höga.  Jag kom dock av mig efter ett tag, det var liksom inte så jäkla spännande och kom aldrig riktigt igång. Upplägget var ju bra – det är alltså underrättelse- och brottsbekämpningsorganisationen SHIELD  vi får följa – men det var lite för slätstruket på nåt sätt. Ändå kunde jag inte riktigt släppa serien, slökollade några avsnitt då och då, och plötsligt upptäckte jag att det blivit riktigt bra!

Det var nånstans i mitten av säsongen (som är jättelång – 22 avsnitt)  som det vände, från att mest ha varit ett fristående fall som skulle lösas i varje avsnitt, till en större handling som genomsyrade allt – och det blev bara mer och mer spännande. När serien sedan vävdes ihop med händelserna i Captain America: The Winter Soldier, och man dessutom kom närmare och närmare sanningen om hur Agent Coulson egentligen kunde komma tillbaka efter att till synes ha dött i The Avengers, så var jag plötsligt tvungen att sträckkolla resten av avsnitten. Snacka om uppryckning, från att ha känts helt blaha, till att vara superengagerande. Men hur mycket hade serieskaparna klart för sig när de började producera säsongen? Hade de den övergripande storyn klar, och visste vad som skulle hända i slutet av säsongen, så undrar jag verkligen varför de lät det vara så segt i början. Risken är väl att de tappade rätt många tittare på vägen. Men nu är det verkligen upplagt för säsong 2, som börjar på tisdag (den 23 september) i USA.

Varning för spoilers från Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D säsong 1 och Captain America: The winter soldier i följande text:

När säsong två startar har alltså SHIELD-organisationen kollapsat, efter att ha infiltrerats av (jätteonda!) terroristgruppen Hydra, ända upp på högsta nivå. Agent Coulson har av Nicholas Fury, som gått under jorden, utsetts till att försöka återuppbygga organisationen. Hans team, det vill säga de som finns kvar efter att Ward visat sig vara en Hydra-infiltratör, är några av de få SHIELD-agenter som över huvud taget finns kvar, efter att de flesta antingen dödats eller värvats av Hydra. Samtidigt är frågan om Coulson verkligen är helt ok, efter den där återuppväckningen, vad var det för skumma inskriptioner han karvade in i väggen i sista avsnittet till exempel ? Och hur kommer det gå med agent Leo Fitz, som tillsammans med agent Simmons flydde ur sin närmast säkra grav i en container 90 meter under havsytan, men som kom upp medvetslös? Och inte minst, vad kommer hända med Skye? Som togs om hand av SHIELD som föräldralös, men som egentligen var ett ”object of unknown origin”, vars föräldrar var nån slags monster? Som sagt, det finns mycket spännande att ta av i säsong 2.

Några nya skådisar som kommer vara med i säsong 2 är Kyle McLachlan och Lucy Lawless. Dessutom kommer Hayley Atwells karaktär Agent Carter vara med, åtminstone i första avsnittet. Det var hon som Captain America träffade innan han blev nedfryst på 40-talet, hon som var hans livs kärlek, och som senare blir involverad i grundandet av SHIELD, i samarbete med bland andra Iron Mans pappa Howard Stark. Och hon ska också få en serie! Marvels andra serie blir dock kortare än SHIELD – bara åtta avsnitt ska första säsongen vara. Inte mig emot, en serie som lyckas vara bra på bara åtta avsnitt slår det mesta. Och helt ärligt, en säsong bestående av 22 avsnitt är för mastigt. Agent Carter utspelar sig 1946 – och bara det låter ju lovande – en Marvel-serie i snygg 40-talsstil liksom.

agent carter

Agent Carter får vi dock vänta på ett tag, inspelningarna har precis börjat, och även om inget exakt premiärdatum är satt så är det klart att serien kommer visas i säsongsuppehållet av SHIELD säsong två, alltså nån gång sent i år.

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D säsong 2 har premiär på ABC i USA den 23 september

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.