Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Ingen utan skuld – Menlös thrillerserie om svensk vapenexport

Viaplays originalserie Ingen utan skuld är en thrillerserie som kretsar kring Sveriges vapenexport – ett på många sätt kontroversiellt inslag i detta fredliga land. Det handlar om före detta soldaten Robert Kastell (Jens Hultén) som jobbat för vapenhandlare med moraliskt tvivelaktiga affärer på agendan. När Kastell inte ville vara med i detta fulspel var enda utvägen att fejka sin egen död och bosätta sig utomlands i 30 år. Efter en tragisk händelse återvänder han till Sverige för att söka hämnd på sin före detta vän och kompanjon som försökt mörda honom. Samtidigt börjar journalisten Åsa (Vera Vitali) undersöka sin pappas konspirationsteorier som hon tidigare bara avfärdat. Skaparen Peter Arrhenius har sagt att han hoppas att serien kan väcka debatt om Sveriges kontroversiella roll inom den globala vapenindustrin.

INGRID: Jag började kolla på Ingen utan skuld och tänkte att serien kanske skulle vara Sveriges motsvarighet till den väldigt bra norska serien Nobel, som handlade om internationell storpolitik, diplomati, korruption och moraliska dilemman, med utgångspunkt i Norges militärinsats i Afghanistan. Det låter ju som ett lite liknande upplägg här, fast då med utgångspunkt i fredliga Sveriges position som en framstående tillverkare och exportör av vapen i världen. Men tyvärr kunde jag snabbt konstatera att Ingen utan skuld inte lever upp till de förväntningarna. Jag tillhör verkligen inte skaran som slentrianmässigt avfärdar alla svenska serier och filmer, men det är så himla mycket som inte funkar här.

CISSI: Jag håller helt klart med dig där. Personligen älskar jag svenska serier och filmer, tycker Sverige verkligen har ryckt upp sig de senaste åren på detta område. När jag läste vilka som medverkade i Ingen utan skuld fick jag upp mina förväntningar rejält men kände redan efter andra avsnittet att nej, detta är inte speciellt bra. Vad är det som inte fungerar tycker du Ingrid?

INGRID: Det är så många saker. Som att det inte känns som att de är i riktiga miljöer till exempel. I början ska de vara i ett flyktingläger i Jordanien, och lite senare på en vapenmässa i Abu Dhabi, men det känns bara som kulisser. Och det är ingen nerv och ruffighet i stämningen liksom.

”Vapenmässa i Abu Dhabi”

CISSI: Precis, det känns som en “billig” produktion som är improviserad fram i sista stund med dessa nödlösningar till kulisser. Manuset känns stressat, krystat och saknar ett högt tempo. Man använder sig av lite väl mycket klyschor tycker jag. Kommer på mig själv att tänka “var har jag sett eller hört det där förut”. Deja Vu-känslan är på topp.

INGRID: Ja, det bli inte så mycket av det där med att “väcka debatt om Sveriges kontroversiella roll i den globala vapenindustrin” direkt. Jag trodde att vi faktiskt skulle få se mer av konsekvenserna av var de svenska vapnen hamnar, och de människor det påverkar – mer utblickar utanför Sverige helt enkelt, och kanske lite mer komplexa inblickar i hur vapenexporten faktiskt funkar. Men serien utvecklas snarare till samma sak som så många andra serier, med action och onda yrkesmördare.

CISSI: Ja, hur skall det här skapa debatt? Enda som är en tillstymmelse till att kunna skapa lite debatt är det lilla samhället där vapenfabriken ligger, men man får inte se något om en produktion, se några “vanliga” personer som arbetar på fabriken och höra deras tankar om att vara med och skicka vapen till gud vet var. Istället blir det bara extremt dåligt koreograferade slagsmålsscener mellan den hårdare killen efter den andra, och en urtrist och förutsägbar pappa-dotter-relation som man har sett alldeles för många gånger. Måste ju finnas hur mycket information som helst om svensk vapenexport som bara väntar på att få komma upp till ytan om rätt person gräver lite djupare.

INGRID:  Serien visar ju förvisso folk som gör hemska olagligheter för att kunna sälja svenska vapen till länder som inte bör få några vapen, men den skapar ju ingen intellektuell diskussion eller djup kring det. Det är så synd, det finns ju så mycket potential i det här ämnet, som du säger! Men Ingen utan skuld dras med riktigt stora trovärdighetsproblem. På flera sätt.

Vera Vitali verkar vilja vara någon annanstans.

INGRID: Det är trådar som inte följs upp, konstiga vändningar i handlingen och lite halvdant skådespeleri. Och jag kan inte låta bli att rada upp en mängd konstiga detaljer som jag störde mig på: Att sitta och röka på kontoret på en kemtvätt, mitt bland tvätten. Att folk som sysslar med hemliga affärer har datorer utan lösenord. Journalister som lämnar ut all information de har i en granskning till en intervjuperson (wtf?). Folk som sätter sig ner för att fika och två sekunder säger att de måste sticka därifrån, utan att ens ha tagit en klunk kaffe.

CISSI: Eller att ha topphemliga dokument på endast ETT usb-minne… Hahaha! Kom igen, det blir för dumt. Är gruvligt besviken på skådespeleriet, det är ju toppnamn som de har fått ihop men alla känns bara uttråkade. En av, i mitt tycke, Sveriges bästa skådespelare Krister Henriksson spelar här en transvestit vid namn Marianne. Det är en karaktär med många strängar på sin lyra som bedriver “affärer” från en kemtvätt. Bara detta hade ju kunnat bli hur bra som helst men det blir inget av det heller. Vera Vitali som verkligen är ett namn att räkna med just nu ser ut som om hon vill vara någon annanstans, i typ Bonusfamiljen.

Krister Henriksson som transvestiten Marianne kommer inte till sin rätt.

INGRID: Verkligen! Och en till märklig detalj: Det förekommer ett internetforum som heter “Dolda sanningar”, som helt uppenbart är Flashback. Varför kan det inte bara vara riktiga Flashback? Det ser ju bara töntigt ut.

CISSI: Man kan väl inte bli stämd för att använda deras namn eller? Jag är i alla fall besviken på Ingen utan skuld och trodde att detta kunde vara höstens stora spänningsdrama men icke sa nicke. Hade slutat efter två avsnitt om det inte var för att jag skulle skriva om den.

INGRID: Jag hade nog kollat klart ändå, för jag var ju ändå inte uttråkad av att kolla på serien…

CISSI: Vad tyckte du var bra? Jag har verkligen rannsakat mitt innersta men tyvärr hittar jag ingenting som var bra här. Ville så gärna men tyvärr.

INGRID: Ärligt talat så är det nog mest för att jag oftast kollar klart på sånt som jag har börjat på, jag vill se “hur det går” liksom. Men tyvärr så blev det mest av ett antiklimax när det gällde Ingen utan skuld.

CISSI: Ja, stora förhoppningar som tyvärr inte höll hela vägen.

Recensionen baseras på alla 8 avsnitt av serien.  Ingen utan skuld har premiär fredag den 14:e september på Viaplay.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.